Εξοστρακισμό της σφαίρας σε επιφάνεια που βρισκόταν στο πλάι από το σημείο όπου βρισκόταν ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος και είναι κατασκευασμένη από τσιμέντο ή καλυμμένη με σοβά δείχνει τελικά η βαλλιστική εξέταση, η οποία παραδόθηκε χθες στον ανακριτή της υπόθεσης κ. Φώτη Βλάχο.


Το τελικό συμπέρασμα για το αν ο 37χρονος Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε πρόθεση να σκοτώσει τον Αλέξη θα προκύψει ύστερα από την ολοκλήρωση της αυτοψίας και της βλητικής διερεύνησης του τόπου της δολοφονίας.

Στον ανακριτή παραδόθηκαν επιπλέον τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας που είχε πραγματοποιήσει ο κ. Χρήστος Λευκίδης, η τοξικολογική εξέταση του 15χρονου και η εργαστηριακή και χημική εξέταση των στοιχείων που βρέθηκαν στη σφαίρα.

Όπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», στην οκτασέλιδη βαλλιστική εξέταση που διενήργησαν εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνόμοι Αθ. Κωστορρίζος και Δημ. Κωνσταντακόπουλος και παρακολούθησαν οι τεχνικοί σύμβουλοι του Κορκονέα αλλά και της οικογένειας του Γρηγορόπουλου, αποκαλύπτεται πως η σφαίρα προτού τρυπήσει την καρδιά του 15χρονου είχε προσκρούσει από την αριστερή της πλευρά σε σκληρό αντικείμενο. Ωστόσο η κεφαλή της παρέμεινε ανέγγιχτη, κάτι που αποδυναμώνει την εκδοχή του ειδικού φρουρού πως πυροβόλησε προς κάτω. Αυτό επέδειξε και σειρά εργαστηριακών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν βολές σε έδαφος που μοιάζει με αυτό όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό. Οι πραγματογνώμονες πυροβόλησαν προς τα κάτω, όπως υποστήριξε ο Κορκονέας και από διαφορετικές γωνίες. Τα αποτελέσματα όμως δείχνουν πως η σφαίρα δεν θα μπορούσε με τον τρόπο αυτό ούτε καν να φτάσει τον 15χρονο. Επίσης, η απουσία υψηλών κτιρίων στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Αλέξης δεν δικαιολογεί την εκδοχή του εξοστρακισμού μίας εκ των δύο σφαιρών που υποστηρίζει ο Κορκονέας πως έριξε ως προειδοποιητικές βολές εναντίον των παιδιών. Τα στοιχεία αυτά συμπίπτουν μάλιστα με το πόρισμα του ιατροδικαστή κ. Λευκίδη, ο οποίος ανέφερε ότι η πορεία της σφαίρας ήταν από πάνω προς τα κάτω, άρα υπήρξε γωνία πρόσκρουσης.

Κοντά στα 25 μέτρα

Έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολήθηκε με την υπόθεση μιλώντας στα «ΝΕΑ» εκφράζει τη βεβαιότητά του πως ο Κορκονεάς είχε στραμμένο το όπλο του απέναντι στα παιδιά και ότι ο πυροβολισμός του δεν ήταν εκφοβιστικός. «Δυστυχώς από τα στοιχεία προκύπτει πως η σφαίρα δεν είχε κατεύθυνση ούτε προς το έδαφος ούτε προς τον αέρα. Η απόσταση μεταξύ του θύματος και του θύτη σύμφωνα με τις μαρτυρίες ήταν κοντά στα 25 μέτρα και η σφαίρα χτύπησε σε σταθερό αντικείμενο και σε ύψος από το έδαφος».

Οι δικηγόροι πάντως των δύο πλευρών που ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης αποτιμούν διαφορετικά τα αποτελέσματα.

Μέσα στις επόμενες μέρες μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, θα ακολουθήσει η διενέργεια βλητικής έρευνας και αυτοψίας στον τόπο του εγκλήματος.

«Σε κάθε περίπτωση, η άποψή μας ότι πρόκειται περί ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως ουδόλως μεταβάλλεται, εφόσον σωρεία αυτοπτών μαρτύρων έχει καταθέσει ότι ο αστυνομικός στόχευσε κατευθείαν προς το σημείο που βρισκόταν το θύμα με φίλους του. Έστω κι αν αναφέρει εποστρακισμό, αυτό θα κριθεί σε σχέση με την εξέταση του χώρου με την οποία θα προσδιοριστεί η πορεία και η κατεύθυνση της βολίδας», δήλωσε η δικηγόρος κ. Βλασία Σεργάκη, η οποία εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος μαζί με τον συνάδελφό της Δημήτρη Τσοβόλα.

Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως η σφαίρα δεν είχε κατεύθυνση ούτε προς το έδαφος, ούτε προς τα πάνω

Η αναπαράσταση θα δώσει τις απαντήσεις


ΑΠΟ ΤΗΝ εργαστηριακή εξέταση των στοιχείων και των ουσιών που βρέθηκαν πάνω στη σφαίρα προκύπτει πως αυτή χτύπησε σε αντικείμενο που επικαλύπτεται από σοβά ή είναι κατασκευασμένο από τσιμέντο. Επίσης πως το αντικείμενο αυτό βρισκόταν στο πλάι του Αλέξη, στα δεξιά ή τα αριστερά του, και σε ύψος περίπου 40-50 εκατοστών από το έδαφος. Οι υποψίες των πραγματογνωμόνων που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης στρέφονται στις τσιμεντένιες μπάλες που βρίσκονται στην οδό Τζαβέλλα και οι οποίες βρίσκονται δίπλα στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 15χρονος. Ωστόσο εκκρεμούν η αυτοψία, η βλητική διερεύνηση και η εργαστηριακή εξέταση του συγκεκριμένου υλικού προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα οι αστυνομικοί.

Το υλικό

Στην εργαστηριακή ανάλυση τα σωματίδια που βρέθηκαν επάνω στη σφαίρα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, προέρχονται από διοξείδιο του πυριτίου. Το συγκεκριμένο υλικό, όπως σημειώνεται στην έκθεση, «βρίσκεται σε πολλά πυριγενή και μεταμορφωμένα πετρώματα και επειδή είναι ανθεκτικό στη χημική και μηχανική αποσάθρωση, βρίσκεται σε πολλά ιζηματογενή πετρώματα και στην άμμο. Σε κατάσταση σκόνης έχει εφαρμογή στη βιομηχανία πορσελάνης και χρωμάτων και ως πέτρωμα (ψαμμίτης, χαλαζίτης) χρησιμοποιείται για οικοδομικούς σκοπούς». Ο ανακριτής ήδη έχει εγκρίνει τη βλητική διερεύνηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συλλογή υλικών από το σημείο του περιστατικού, ώστε να καταστεί δυνατή η εργαστηριακή σύγκριση με τα υλικά που βρέθηκαν στη σφαίρα. Επίσης θα πραγματοποιηθεί, με βάση τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας αλλά και της βαλλιστικής εξέτασης, αναπαράσταση της δολοφονίας. Δηλαδή, όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» εμπειρογνώμονες, «θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε τι στάση είχε το σώμα του Κορκονέα όταν πυροβόλησε και του Αλέξη όταν χτυπήθηκε».

«Ανθρωποκτονία που οφείλεται σε εξοστρακισμό βλήματος»


ΑΠΟ ΤΗΝ πλευρά του ο υπερασπιστής των δύο προφυλακισμένων ειδικών φρουρών Αλέξης Κούγιας, αφού εξέφρασε τη λύπη του για την τραγωδία «με το 15χρονο αγγελούδι» όπως είπε χθες, δήλωσε ότι «δυστυχώς όσοι μίλησαν για εν ψυχρώ δολοφονία θα πρέπει να κάνουν σκληρή αυτοκριτική. Οποιοσδήποτε κοινός νους διαβάζοντας αυτά τα έγγραφα (σ.σ.: αναφέρεται στη βαλλιστική εξέταση και την ιατροδικαστική έκθεση) θα καταλήξει στο αδιάσειστο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία που οφείλεται σε εξοστρακισμό βλήματος, το οποίο πρώτα λειάνθηκε σε όλο του το μήκος και έγινε μικρό βέλος από πρόσκρουση σε οικοδομικά υλικά και στη συνέχεια από πάνω, σε σχεδόν κάθετη θέση, εισήλθε στο σώμα του τραγικού παιδιού και σφηνώθηκε στη σπονδυλική του στήλη». Ο κ. Κούγιας δεν παρέλειψε να απαντήσει και σε όσους επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να υπερασπιστεί τους κατηγορουμένους λέγοντας ότι «κάποιοι προσπάθησαν να ακυρώσουν μία προσπάθεια 32 ετών, με εξέθεσαν και με καταστρατήγησαν σαν άνθρωπο, πατέρα και δικηγόρο. Η άποψη που εξέφρασα διακωμωδήθηκε, πλην όμως βρίσκει δικαίωση σε όσα αναφέρονται στα έγγραφα αυτά».

Και κατέληξε λέγοντας πως ο δεύτερος κατηγορούμενος Β. Σαραλιώτης (σ.σ. διώκεται για απλή συνέργεια στην πράξη της ανθρωποκτονίας) θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος ακόμα και σήμερα.

Αγωγή

Πάντως λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Κούγια, ο οποίος χωρίς να κατονομάζει μίλησε για συναδέλφους του, ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος- ο οποίος είχε αρχικά αναλάβει την υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων αλλά μετά παραιτήθηκε- πέρασε στην… αντεπίθεση. Χθες κατέθεσε εις βάρος του Α. Κούγια αγωγή με την οποία διεκδικεί αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.