Δυναμικό «παρών» έδωσαν χθες το μεσημέρι χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και καθηγητές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, που άρχισε από τα Προπύλαια και κατέληξε στη Βουλή. Όμως τα επεισόδια, ο πετροπόλεμος και οι οδομαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις συνεχίσθηκαν για έβδομη μέρα χθες στο κέντρο της Αθήνας.


Με συνθήματα όπως «σε κάθε γωνία υπάρχει Αστυνομία, η χούντα δεν τελείωσε το ΄73», οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. Συνθήματα εναντίον της Αστυνομίας δεν έλειψαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Τα πρώτα επεισόδια, όμως, έγιναν στην Πλατεία Κοραή, όταν νεαροί επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των διμοιριών ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν πέντε νεαρούς, κίνηση που πυροδότησε την έντονη αντίδραση των υπολοίπων, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση ο πετροπόλεμος. Οι άνδρες της Αστυνομίας έκαναν εφόδους προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος, χωρίς αυτήν τη φορά να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα.

Στο Σύνταγμα. Η κατάσταση στην Πλατεία Κοραή γρήγορα εκτονώθηκε, τα επεισόδια όμως μεταφέρθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος. Μια ομάδα νεαρών, η οποία απεκόπη από την πορεία, άρχισε να πετάει πέτρες αλλά και δυναμιτάκια εναντίον των διμοιριών που βρίσκονταν μπροστά από τη Βουλή, αλλά και σε αυτές επί της οδού Αμαλίας. Άρχισε πετροπόλεμος, ενώ η ομάδα των νεαρών ενισχύθηκε και από άλλους διαδηλωτές.

Κάποιοι μάλιστα μπήκαν στον χώρο του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, απ΄ όπου πέταγαν πέτρες στους αστυνομικούς. Η απάντηση των ανδρών της Αστυνομίας δεν άργησε να έρθει: Με εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων προσπάθησαν να απωθήσουν τους νεαρούς.

Η ένταση μεταφέρθηκε αρχικά στην οδό Πανεπιστημίου, καθώς νεαροί έκαψαν κάδους και οι αστυνομικοί συνέχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα. Στη συνέχεια τα επεισόδια μετατοπίστηκαν στην οδό Ακαδημίας, στο ύψος της Νομικής. Νεαροί πετούσαν πέτρες από τη σχολή, ενώ έβαλαν φωτιά σε στάσεις λεωφορείων με φωτοβολίδες.

Χθες το απόγευμα ομάδα διαδηλώτων εισέβαλε στο γραφείο του συνηγόρου του αστυνομικού, Αλέξη Κούγια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι νεαροί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.

Όμως, κρίσιμη για την εξέλιξη της αναταραχής στα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα είναι η ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι τις καταλήψεις και τις καθημερινές τους κινητοποιήσεις. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του αναζητεί τρόπους για να εκτονωθεί η κατάσταση και χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, δημιούργησε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail): «fonitonmathiton @ypepth.grypepth.gr», στο οποίο καλεί όλους τους μαθητές να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους.

«Δεν εγκαταλείπεις τον αγώνα στη μέση», δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παναγιώτης Χηνοφώτης, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί δεν επέμεινε στην παραίτησή του το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε το έργο των αστυνομικών, αλλά χαρακτήρισε πρωτοφανή και διαφορετικά από τις συνηθισμένες πρακτικές των διαδηλώσεων τα επεισόδια, ενώ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου για την προσβολή της μνήμης του παιδιού τους.

Δεκάδες αυτόπτες διαψεύδουν τον ειδικό φρουρό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ


Στον ανακριτή συρρέουν από χθες δεκάδες πολίτες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του φόνου του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι μαρτυρίες τους διαψεύδουν τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κατηγορούμενου ειδικού φρουρού, ότι η σφαίρα που σκότωσε το παιδί είχε εποστρακισθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μάρτυρες περιγράφουν ότι ο αστυνομικός στόχευσε προς το μέρος της παρέας των νεαρών, οι οποίοι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου βρέθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Όπως λένε είδαν τον αστυνομικό να σηκώνει το χέρι του και να πυροβολεί, διευκρινίζοντας ότι από την εικόνα που εκείνοι έχουν δεν τον θυμούνται ούτε να ρίχνει στον αέρα ούτε να στρέφει προς τα κάτω το όπλο του.

Επιπλέον οι αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι την κρίσιμη στιγμή οι αστυνομικοί δεν είχαν προκληθεί από την παρέα των νεαρών που βρίσκονταν στην περιοχή, περιγράφοντας χαρακτηριστικά ότι το κλίμα ήταν ήρεμο. Και αυτό θέλοντας να δείξουν ότι δεν ετέθη σε κίνδυνο η ζωή των κατηγορουμένων ειδικών φρουρών όπως λένε στις απολογίες τους και ως εκ τούτου, κατά τους μάρτυρες, σε καμία περίπτωση δεν ήταν δικαιολογημένος ο πυροβολισμός.

Επιμένει ο Κούγιας. Όμως ο δικηγόρος του κατηγορούμενου ειδικού φρουρού, Αλέξης Κούγιας, επέμεινε και χθες σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι ο θάνατος του 15χρονου οφείλεται σε εποστρακισμό του βλήματος από το όπλο του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ωστόσο αστυνομικές πηγές ανέφεραν χθες ότι δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη η σχετική έρευνα, διαψεύδοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του καγηγορουμένου. Στον αντίποδα των όσων υποστηρίζονται από την πλευρά του ειδικού φρουρού βρίσκονται και οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη, που αθρόα άρχισαν να προσέρχονται στον 9ο τακτικό ανακριτή κ. Φώτη Βλάχο.

«Τόσο ο ιατροδικαστής όσο και η βαλλιστική εξέταση, που ολοκληρώθηκε χθες, (σ.σ.: προχθές το βράδυ) δικαιώνουν τη θέση των εντολέων μου ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και ότι ο θάνατος του άτυχου 15χρονου προήλθε από εξοστρακισμό του βλήματος, όταν ο αστυνομικός νόμιμα και σύμφωνα με τους κανονισμούς πυροβόλησε στον αέρα και όχι για να αφαιρέσει μία ανθρώπινη ζωή», επέμενε σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ ο κ. Κούγιας εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή του να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για τη δημοσιοποίηση της πειθαρχικής δίωξής του από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.