«Η υψηλή ανεργία και η απελπισία των νέων έκαναν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το επίκεντρο του ελληνικού σεισμού», σημειώνει ο βραβευμένος καθηγητής

«Οι ταραχές προμηνύουν τη μεγάλη έκρηξη»

«Αλυσιδωτές αντιδράσεις» προβλέπει ο κορυφαίος κοινωνιολόγος Μπάουμαν

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2008 07:00 |
 «Οι ταραχές προμηνύουν τη μεγάλη έκρηξη»
«Τα αίτια της δυστυχίας δεν μπορούν να απαλειφθούν αναδιαρθρώνοντας τις κεφαλαιακές δομές των τραπεζών, όπως ισχυρίζονται οι πολιτικές ελίτ», επισημαίνει ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν, καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Λιντς και της Βαρσοβίας

Οι αναταραχές στην Ελλάδα δεν είναι παρά προμήνυμα κοινωνικών εξεγέρσεων που έρχονται και θα ενταθούν όσο οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα γίνονται πιο αισθητές. Όλοι καθόμαστε σε μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί ή μάλλον «περπατάμε σε ένα ναρκοπέδιο, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα εκραγεί, μόνο που δεν ξέρουμε πού και πότε θα σημειωθεί η επόμενη έκρηξη», λέει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν, ένας από τους κορυφαίους κοινωνιολόγους της εποχής.

«Όλοι ξέρουμε τη θεωρία για το “πέταγμα της πεταλούδας”. Σε ένα ναρκοπέδιο, ένα λάθος βήμα μπορεί να προκαλέσει έκρηξη γιγαντιαίων διαστάσεων. Ένα υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και μια μεγαλύτερη συμπύκνωση της απογοήτευσης των νέων και της απελπισίας έκαναν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το επίκεντρο του ελληνικού σεισμού», σημειώνει ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν, από τις σημαντικότερες φωνές της κοινωνιολογικής σκέψης, επίτιμος καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Λιντς (Αγλλία) και της Βαρσοβίας, βραβευμένος με τα ευρωπαϊκά βραβεία Αmalfi (1990) και Αdorno (1998).

Οι απόβλητοι. Για τον Μπάουμαν, είμαστε όλοι άνθρωποι που έχουν χάσει την πίστη τους στο μέλλον, «ρευστοί ήρωες», όπως λέει ο ίδιος, καθώς η νεωτερικότητα έχει και άλλη όψη: των ανθρώπων που μένουν πίσω στερούμενοι τα απαραίτητα μέσα επιβίωσης, γίνονται υπεράριθμοι, περιττοί, αναλώσιμοι και στο τέλος απόβλητοι, υποστηρίζει. Διευκρινίζει ότι χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό όταν λέει ότι «περπατάμε σε ναρκοπέδιο», σκοπίμως: «Η παραγωγή εκρηκτικού υλικού είναι οικουμενικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης ζωής, καθώς παράγονται αναγκαστικά “ακατάλληλοι” άνθρωποι, “απόβλητοι”, που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη “νέα και βελτιωμένη” κοινωνική τάξη. Ο αριθμός αυτών των ανθρώπων αυξάνεται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς “ελαττωματικοί” καταναλωτές δεν έχουν τα μέσα να πληρώσουν για να ενταχθούν στην “ευπρεπή κοινωνία”, ενώ άλλοι αποβάλλονται εντελώς από το καταναλωτικό παιχνίδι, όπου φτιάχνονται και καταστρέφονται οι ανθρώπινες τύχες».

Όπως σημειώνει, «οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στον τρόπο ζωής μας και τα αίτια της δυστυχίας δεν μπορούν να απαλειφθούν αναδιαρθρώνοντας τις κεφαλαιακές δομές των τραπεζών, όπως προτείνουν οι πολιτικές ελίτ. Οι πολιτικοί παίρνουν μέτρα αποζημίωσης των πλουσίων επειδή χάνουν τα υπέρογκα εισοδήματά τους κι αυτό με χρήματα που ελπίζουν να βγάλουν από τη φορολόγηση των πολιτών».

Σύμφωνα με τον νομπελίστα Αμάρτια Σεν, οι κυβερνήσεις πρέπει να αξιολογούνται με βάση τις δυνατότητες που προσφέρουν στους πολίτες τους. Ο Μπάουμαν, όμως, δεν συμφωνεί. Αντιτείνει πως «δεν μετράς τη δύναμη μιας γέφυρας με τον μέσο όρο δύναμης των πυλώνων της. Αν το κάνεις, τότε θα σε βρει ένα πικρό ξύπνημα, όπως συνέβη στην ελληνική κυβέρνηση». «Οι κυβερνήσεις και γενικότερα η ανθεκτικότητα της κοινωνίας πρέπει να μετράται με βάση την ποιότητα ζωής των ασθενέστερων, των πιο δυστυχισμένων. Η ποιότητα μιας κοινωνίας δεν κρίνεται από το ΑΕΠ και τις στατιστικές, αλλά από την αξιοπρέπεια ή μάλλον την αναξιοπρέπεια της ζωής των πιο στερημένων τμημάτων της».

«Υπάρχει επιστροφή».
Πάντως, δεν είναι απαισιόδοξος για το μέλλον. «Ακόμη δεν έχουμε σκεφτεί σοβαρά στη βιωσιμότητα της κοινωνίας μας που βασίζεται στην κατανάλωση και την πίστωση. Η “επιστροφή στην ομαλότητα” προμηνύει επιστροφή σε κακούς και εν δυνάμει επικίνδυνους δρόμους. Σημαίνει ότι ουδείς, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι οικονομικοί παράγοντες, έχει αντιληφθεί την αιτία του προβλήματος. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή, υπάρχει ακόμη χρόνος να αλλάξουμε πορεία. Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το σοκ και το τραύμα σε πλεονέκτημα για τα παιδιά μας». Η ρίζα του προβλήματος είναι αλλού, προσθέτει. Χωρίς κοινωνικά δικαιώματα για όλους, «ένας μεγάλος και αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων θα θεωρούσε τα πολιτικά του δικαιώματα άχρηστα. Αν τα πολιτικά δικαιώματα είναι απαραίτητα για να τεθούν σε ισχύ τα κοινωνικά, και τα κοινωνικά δικαιώματα είναι απαραίτητα για να μπορούν να λειτουργήσουν τα πολιτικά».


«Η... επιτυχία των τραπεζών έφερε το κραχ»

Η πιστωτική κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας των τραπεζών, υποστηρίζει ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν. Αντιθέτως, ήταν αναμενόμενη και σε μεγάλο βαθμό προϊόν της εξαιρετικής επιτυχίας τους! «Επιτυχίας τους να μετατρέψουν μια πλειοψηφία ανδρών και γυναικών, νέων και γέρων, σε οφειλέτες: οφειλέτες για πάντα, από τη στιγμή που η συνθήκη του να είσαι χρεωμένος αυτοδιαιωνίζεται, ενώ προσφέρονται όλο και περισσότερα χρέη ως η μόνη ρεαλιστική σωτηρία από τα ήδη υπάρχοντα. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το να λάβεις πίστωση έγινε ευκολότερο από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ το να ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση δεν ήταν ποτέ δυσκολότερο! Όλοι αποπλανήθηκαν και μπήκαν σε αυτό το παιχνίδι. Όπως το να αποκτήσουν παπούτσια όλοι οι ξυπόλητοι θα δημιουργούσε πρόβλημα στη βιομηχανία παπουτσιών, έτσι και το ότι μπήκαν στα χρέη σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που δεν είχαν χρέη δημιούργησε πρόβλημα στη βιομηχανία δανεισμού. Έτσι, η διάσημη πρόβλεψη της Ρόζας Λούξεμπουργκ επαληθεύθηκε για ακόμη μια φορά: όπως το φίδι που καταβροχθίζει την ίδια του την ουρά, ο καπιταλισμός έρχεται για ακόμη μια φορά επικίνδυνα κοντά σε μια ακούσια αυτοκτονία, καταφέρνοντας να εξαντλήσει την προμήθεια νέων παρθένων εδαφών προς εκμετάλλευση», σημειώνει.

Για του λόγου το αληθές παραθέτει τους αριθμούς: στις ΗΠΑ το συνολικό ποσό των απλήρωτων δανείων πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 15%, «και πάνω απ΄ όλα, τα συνολικά χρέη των φοιτητών κολεγίων, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη μελλοντική ελίτ της χώρας, διπλασιάστηκαν. Η εκπαίδευση στην τέχνη του να ζεις με χρέη μέχρι να πεθάνεις ενσωματώθηκε στη διδακτέα ύλη, τόσο στην Αμερική όσο και στην Αγγλία. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πάνε πίσω. Ο πλανήτης των τραπεζών ξεμένει από παρθένα εδάφη, αφού ήδη εκμεταλλεύθηκε ριψοκίνδυνα ακόμη και άγονη γη».

12
DAN
15/12/2008 02:02
DEN EIDA TIPOTA STO ARTHRO PERI PROSOPIKHS EYTHYNHS OMOS. AS MHN ETHELOTYFLOUME. DEN EUTHYNONTAI APOKLEISTIKA OI TRAPEZES GIA TON YPERKATANALOTISMO.
Μιχάλης
14/12/2008 15:37
καπιταλισμός, καταστροφή, μεγάλα λόγια,,, στην ουσία βρισκόμαστε σε μία καταναλωτική κοινωνία, που πρωτίστως πρέπει να παραμείνει κοινωνία, και καταναλωτική, όχι όμως, όπως έχει σχεδιαστεί, πληθωριστική, βασισμένη στην ανάπτυξη εικονικών χρηματοπιστοτικών μεγεθών, που ούτε να εισπραχθούν, ούτε να πληρωθούν μπορούν, ίσως ούτε και να εξυπηρετηθούν...
Antonis Ollandia
14/12/2008 13:33
Apantisi ston T.S. USA.

Sinxaritiria file mou gia tin atomiki sou prokopi.

An katalavw omws oti to deutero sou spiti einai afthereto kai xtismenw mesa se PROIN dasodi perioxi..........tha sto gkremisw!!!!!!!!!!! (plaka kanw)

Esi epelexes auton to dromo alloi omws den exoun oute 150 dollars gia na tin kanoun.......kai sto katw katw ean paradeigmatistoune apo esena tote stin Ellada tha meinei mono i Akropolis pisw!

kala na pernas!


EPAVNERIS
14/12/2008 12:44
ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΝΤΕΛΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ,ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ,ΩΣ MIA ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ,ΕΙΚΟΝΙΚΑ....ΜΑΣ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ''ΚΑΘΡΕΠΤΗ''ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ,ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ''ΕΙΜΑΣΤΕ''...ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ,ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ,ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ,ΩΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ,ΑΝΑΦΟΡΑ,ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ...ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ Σ''ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ,ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ....ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΞΗΡΑΣΙΑ''ΤΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΔΥΟ,ΜΟΝΑΧΑ,ΤΥΠΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ,..ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥΣ.....ΦΥΣΙΚΑ,ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ,ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ,ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΟΣΜΟ.....ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ''ΜΑΓΙΚΗ''ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ,ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΗΛ.,ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ,ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ,ΔΗΛ.ΒΙΑ....Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΗΔΗ,ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΑΝΑΓΚΩΝ...ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ,ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΕΛΑΣΤΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ,ΣΑΝ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ,ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΚΑΠΩΣ,ΚΟΜΨΑ....Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΜΕΡΑΣ ΟΜΩΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ...ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΜΑΣ...ΣΤΑ ΚΟΡΜΙΑ ΜΑΣ...ΕΙΝΑΙ Α Δ Υ Ν Α Τ Ο Ν ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ.....ΤΟ ΧΡΗΜΑ,Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ,ΕΧΤΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ...ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΑ,ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟ ΤΟ ΝΕΟ,''ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ''ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΙΑΣ ''ΨΗΦΙΑΚΗΣ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ....ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΖΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ''ΚΕΙ....ΟΤΙ ΘΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠ'' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ''ΕΙΚΟΝΙΚΗ ''ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ...ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΤΙ ΓΕΝΝΟΒΟΛΗΣΑΝ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΛΑΤΡΕΣ......ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΣΤΗ ΓΥΑΛΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ......Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ''ΣΚΑΝΑΡΕΤΑΙ''.... ΟΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Α Δ Υ Ν Α Τ Ο Ν ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΝΙΚΕΥΤΟΥΝ...ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΧΩΡΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ..ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ Α Δ Υ Ν Α Τ Ο Ν O ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΤΗΣ''LIBERTA DIGITALE'' NA MHN ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΟΡΜΙΑ ΜΑΣ,ΑΛΛΩΣΤΕ,ΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙ,ΠΡΟ''Ι''ΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ,ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ;;;;;;;;;Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΗΔΗ...ΝΑΙ, ΑΣ ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΜΕ,ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΗΔΗ ,ΠΑΝΤΟΥ....ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΜΜΙΑΣ ''ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΗΣ'' ΚΑΜΕΡΑΣ....ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΜΑΣ........ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ;;;;;;
Μιχάλης
14/12/2008 12:04
σωστή ανάλυση, αυτό το σενάριο ανάπτυξης δημιούργησε αρνητικά και θετικά εικονικά πλούσιους, βέβαια με την αντίστοιχη επίπτωση στην έμπρακτη οικονομία, όπου όμως το ελληνικό τραπεζικό δαιμόνιο το εκμεταλεύεται στο έπακρο προσφέροντας τα ακριβώτερα δυνατόν προιόντα...
Στελιος Φελλας
14/12/2008 03:02
Η ΛΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΙΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΝΙΑ ( Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ) ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΗΝΗ, ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑ ΑΛΛΗΛΟΤΡΟΓΕΤΑΙ , ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΘ ΑΛΛΟΥ, Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΦΕΡΕΙ ΕΦΘΗΝΕΙ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΦΑΓΟΜΑ.
ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ, ΚΑΙ ΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΝΟΜΗ, ΚΑΙ ΑΛΗΘΗΝΑ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ Η ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΦΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΟΣ, ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΚΚΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΟ ΕΡΕΜΟ, ΓΑΛΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΑΥΡΙΟ.
Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ "ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ"ΟΤΙ ΣΠΕΙΡΕΙΣ ΘΑ ΘΕΡΙΣΣΕΙΣ>
TS U.S.A CRIMINAL BS DEGREE STO CRIMINAL JUSTICE.
13/12/2008 21:50
PESTA FILE NIKO GIA TA PEDIA POU TA EXOUN OLLA STO XERI I MAMA KE O MBAMBMAS KE STO STRATO BAZOUME MESON NA ERTHOUN KODA STON MBAMBA TIN MAMA NA TA EXOUN KODA TA MAMOTHREUTA NA MIN TOUS LIPSI TO GALLA TIS MAMAS AUTA EMIS TA LEME BOUTIROPEDA GREEK MILITARY. EGO EFIGA GIA TIS U.S.A EDO KE ENIA XRONIA ME KAMIA BOITHIA KANENOS MONO ME 150 DOLLARIA STIN TSEPI MESA SE TESERA XRONIA PIRA TO KENOURGIO MU AMAXI KE STA 5 PIRA TO KENOURGIO MOU SPITI POU SE DIO AKOMA XRONIA TO XEXREONO KE PERNO TO DEUTERO SPITI. XORIA AGGLIKA PIGGA BRADINO SXOLIO DIO XRONIA KWE META PANEPISTIMIO POU AUTO DEN TO XROSTAO KATHE SEMESTER TO PLIRONO METRITIS. TORA EXO TO KENOURGIO CADILLAC CTS KE STELNO KE LEUTA STOUS GONIS MOU. GIA PESTE MOU ESIS RE KOLEGIDES TI EXETE KANI STIN ZOI SAS EKTOS A[PO GOMENES TSIAGARA KE KAFETERIES KE MAGIA ME TOU MBAMBA TO AMAXI KE TIS MAMAS TO STROMENO TRAPEZI ETIMO. AMA EIXA EGO TOUS GONISMOU STIN AMERKI OSO KERO EIIME EDO THA EDOULEBA MAZI ME TO GEORGE STAFANOPOULO OXI SAN ESAS TA REMALIA TIS KINONIA POU MOU EISASTE APERGIES SILALITIRIA LE XILO ME TIN ASTINOMIA KE META THELETE KE TA RESTA APOPANO.
maria pentagiotissa
13/12/2008 19:55
pragmatika mia exairetiki synendefxi, i aisthisi tou narkopediou yparhei poly kairo tora, itan anamenwmeno na ekragei o topos otan ehoun syswrefthei tosa polla kai sovara provlimata, se politiko, oikonomiko kai koinwniko epipedo. tora xreiazetai epimoni kai ypefthinotita apo olous mas gia na min afisoume afti tin terastia efkairia na hathei, gia kalyteri zwi.
GREEK
13/12/2008 18:45
simera piga plateia theatrou, xamos, 50 ellines mono kai autoi narkomaneis! oi upoloi 500-100 itan pakistanoi, indoi, afrikanoi, irakinoi! de xorouses sta stena na peraseis, tromaktiko! nomiza oti tha me kommatiasoun! ta kinita apeira na deigmatizontai apo xeri se xeri mesa se "pigadakia piso apo kolones! stathika stin akri makria tous, dipla mou 10 atoma sti seira me mia velona sto xeri kai ena kamineto opos auta pou exoume spiti, ugraeriou, "epsinan" tin dosi tous! rotisa enan skoroxromo "ti kalo" exoun me xamera. Mou eipe na pao aurio pou tha einai "oloi" ekei! an autoi den itan oute oi misoi, kalitera na aurio na pao se alli poli, giati an kanoun "ntou" tha "psisoun" tin poli! sketi trela, de perimena tetoio "gketo"i stin athina! oute oi kinezoi de patane ekei piso! akoma kai oi koukouloforoi ton exarcheion mou moiazoun "aggeloudia" pleon se sxesi me tous thamones tis plateias theatrou! Aurio tha ksanapao, eipa ston "mitso" oti psaxno kati "kalo" me camera! eipe oti tha rotisei kai 8a me perimenei ekei pou ton sinantisa!
nikos
13/12/2008 17:13
ti paparies grafoun meriki, tora ola auta pou ginane itan gia to sex and the sity kai to fakelaki tou giatrou ...telika mipos na kapsoume oti apemine giati meriki zoune se oniro kai den theloun na analavoun kamia efthini mono na katigoroun kseroun kai na perimenoun apo to kratos kai to mpampa gia foradia!
Phryni
13/12/2008 15:49
O kosmos fwnazei kai antidraei oti ta paidia pou ta spane kai o Alexis einai i geneia twn kalomathimenwn pou den tous leipei kanena yliko agatho. Peinane; Dipsane; Krywnoun; Vgainoun; Mousiki akoune; Rouxa markas forane; Xartziliki gia na vgainoun pairnoun; Katapiezontai sexoualika; Morfwsi exoun; Internet exoun; Doryforiki flatscreen LCD 30 intchwn exoun; Playstation me viaia videogames exoun; Psygeiokatapsykti exoun; Metaptychiaka exoun; Frontistiria exoun; E ma ti allo theloun pia; Ola ta ypoloipa einai apla, prepei na katsoun na diavasoun, na petychoun, na doulepsoun kai na apokatastathoun. Kai meta tha lythoun ws dia mageias ola tous ta provlimata tha stamatisoun oi dikigoroi na ladwnoun tous dikastes kai na poulane tous pelates tous doulous stis trapezes i opion allo... tha stamatisoun oi politikoi na ta trwne apo panepistimia (kyriws) kai apo opou allou boroun tha stamatisoun oi manades tous na vlepoun kai na mimountai koutsobolistikes ekpobes... tha sovarepsoun ta deltia eidisewn... tha isoropisei o proypologismos to tameio tha tous plirwnei syntaxi kai tha kalyptei ta exoda o giatros tha stamatisei na pairnei fakelakia to epitokio daneismou tis Elladas tha meiwthei mazi me to dimosio xreos oi epixeirimaties den tha kanoun symfwnies gia na ekdidoun toxika proionta, kanonia stin agora, kartel k.t.l. oi trellamenoi gyrw tous den tha xespane ta nevra tous panw tous.... oi sxeseis tous tha einai apo mones tous ygieis.... Ola ta provlimata pou antimetwpizoume stin kathimerinotita tha lythoun apo mona tous. Opios loipon exei mia stoixeiwdi paideia kai den pistevei pia ston Agio Vasili xerei oti ta parapanw den lynontai me frontistiria kai oi neoi exoun ayton ton deikti noimosynis.
costas
13/12/2008 14:43
moy kanei entypwsh poy kanenas den exei sxoliasei mexri stigmhs thn eksairtetikh ayth synenteyksh!