Επικίνδυνα παιχνίδια με κουκουλοφόρους επέλεξε να παίξει η Ελληνική Αστυνομία. Χθες το πρωί, και ενώ συγκεντρωνόταν κόσμος για τα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε κουκουλοφόρους να έχουν αγαστή συνεργασία με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., ενώ άλλοι κουκουλοφόροι να αναλαμβάνουν τις συλλήψεις διαδηλωτών.


Αρχικά στην οδό Κολοκοτρώνη εμφανίστηκε ομάδα ανθρώπων ντυμένων με πολιτικά, οι οποίοι είχαν φιλική κουβέντα με αστυνομικούς διμοιρίας των ΥΜΕΤ που βρισκόταν εκεί. Οι περισσότεροι από τους «πολίτες» φορούσαν κουκούλες, ενώ τουλάχιστον ένας από αυτούς φωτογραφήθηκε κρατώντας ένα λευκό ρόπαλο.

Όπως καταγγέλλουν πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, «άτομα ντυμένα με πολιτικά προκαλούσαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κρατούσαν πέτρες και αυτοσχέδια όπλα στα χέρια τους, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιούσαν και συλλήψεις». Περίεργη κατάσταση

Θύμα μιας τέτοιας περίεργης κατάστασης καταγγέλλει πως έπεσε ο κ. Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού. «Όταν τελείωσε η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, μαζί με ορισμένους φίλους μου καθηγητές στο Πανεπιστήμιο, πήγαμε σε βιβλιοπωλείο στην οδό Σταδίου να πιούμε καφέ. Βγαίνοντας από εκεί αντιληφθήκαμε πως κάποια γεγονότα εξελίσσονταν στην οδό Πανεπιστημίου, όπου και διαπιστώσαμε την ύπαρξη μιας ομάδας πέντε ανθρώπων με αθλητικές φόρμες, κουκούλες και κασκόλ μέχρι τη μύτη, σαν να φορούσαν μαντίλια, ενώ κρατούσαν στα χέρια τους πέτρες. Εμείς προσέξαμε την ευτραφή σωματική τους διάπλαση και το γεγονός πως ορισμένοι από αυτούς είχαν Βluetooth στα αυτιά, πράγμα που μας φάνηκε περίεργο για διαδηλωτές. Κάποιοι από την παρέα μου φώναξαν πως οι πέντε ήταν αστυνομικοί και τους ζητήσαμε ταυτότητες. Το αποτέλεσμα ήταν να φύγουν τρέχοντας» λέει ο κ. Μαργαρίτης, ο οποίος θεωρεί βέβαιο πως οι πέντε «κουκουλοφόροι» ήταν μεταμφιεσμένοι αστυνομικοί.

Διαψεύδει η Αστυνομία

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επισήμως διέψευσε πως μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων δρούσαν και ομάδες μεταμφιεσμένων σε «κουκουλοφόρους» αστυνομικών. Ο φωτογραφικός όμως φακός συνέλαβε χθες το μεσημέρι ομάδα τριών «κουκουλοφόρων» οι οποίοι αρχικά έδειχναν να συμμετέχουν στα επεισόδια. Στη συνέχεια όμως συνέλαβαν έναν 15χρονο ο οποίος συμμετείχε στο συλλαλητήριο και τον παρέδωσαν στις αστυνομικές δυνάμεις. Όπως φαίνεται από το στιγμιότυπο, οι τρεις που ανέφεραν στον ανήλικο πως είναι αστυνομικοί φορούσαν ο ένας κουκούλα που του άφηνε ακάλυπτα μόνο τα μάτια, ο δεύτερος χειρουργική μάσκα και σκούφο και ο τρίτος μεγάλα πλαστικά γυαλιά.

Διασπείρουν φήμες

Ερωτηματικά όμως προκαλεί και η στάση αστυνομικών αρχών να διασπείρουν φήμες πως μετακινούνται ομάδες αναρχικών με λεωφορεία σε ελληνικές πόλεις από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη με σκοπό να προκαλέσουν χάος και να καταστρέψουν καταστήματα. Όπως καταγγέλλουν με ερώτηση που κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον Προκόπη Παυλόπουλο σε Σέρρες, Δράμα, Κομοτηνή, Θήβα, Χαλκίδα και Κέρκυρα, συγκλήθηκαν συσκέψεις επιχειρηματιών με πρωτοβουλία των τοπικών επιμελητηρίων και άλλων φορέων. Στις συσκέψεις αυτές αναφέρθηκε ότι επίκειται μεταφορά κουκουλοφόρων στις πόλεις με λεωφορεία, ενώ για την Πάτρα κυκλοφόρησε η φήμη πως έρχονται ενισχύσεις των αναρχικών από την… Ιταλία. Σε αρκετές πόλεις μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συντάχθηκε και κατάλογος πενήντα πολιτών, ο οποίος και παραδόθηκε στην Αστυνομία, με σκοπό την εκούσια επιστράτευση των πολιτών σε περίπτωση που οι κουκουλοφόροι εμφανίζονταν στην πόλη τους!

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ

ότι «άτομα ντυμένα με πολιτικά κρατούσαν πέτρες και αυτοσχέδια όπλα, ενώ πραγματοποιούσαν και συλλήψεις»

Με εκκλήσεις προσπάθησαν να λύσουν την κατάληψη


ΟΛΟΗΜΕΡΟΣ κλεφτοπόλεμος με πέτρες μολότοφ και δακρυγόνα επικράτησε για πέμπτη μέρα χθες στους δρόμους γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές στη Νομική, τη Φιλοσοφική και το Πολυτεχνείο από τους κουκουλοφόρους και αφού είχαν προηγηθεί εκκλήσεις καθηγητών για άρση του ασύλου, που όμως έπεσαν στο κενό, χθες το απόγευμα συνεδρίασε εκτάκτως η Σύγκλητος με τη συμμετοχή μάλιστα και εκατοντάδων φοιτητών του Ιδρύματος. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, τα μέλη της Συγκλήτου, καθηγητές και φοιτητές- πάνω από 800 άνθρωποι- βγήκαν στον δρόμο μπροστά από το Αριστοτέλειο και ζήτησαν τόσο από τους αντιεξουσιαστές όσο και από τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν.

«Αποχωρήστε»

«Είμαι ο πρύτανης. Είμαστε η Σύγκλητος του πανεπιστημίου. Δεν τιμάτε έτσι όμως τη μνήμη του παιδιού που χάθηκε. Το πανεπιστήμιο είναι δικό μας, όχι για να το καταστρέφουμε. Διεκδικήστε, αλλά σταματήστε να καταστρέφετε», είπε ο πρύτανης του Αριστοτελείου κ. Αν. Μάνθος απευθυνόμενος στους κουκουλοφόρους. Έως αργά χθες το βράδυ μάλιστα, η ομαδική έκκληση φάνηκε να έχει αποτέλεσμα, αφού οι ομάδες των νεαρών απομακρύνθηκαν, ενώ το ίδιο έκαναν αργότερα και τα ΜΑΤ.

«Υπήρχε μια επικοινωνία καθηγητών της Νομικής με τον πρύτανη του ΑΠΘ για να επέμβει η Αστυνομία. Ο πρύτανης αρνήθηκε να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο», καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής της Νομικής κ. Γρηγόρης Καλφέλης και αναρωτιέται: «Αν όμως μπροστά σε μια τέτοια απίστευτη καταστροφή αρνούμαστε να ανιχνεύσουμε, έστω, την ενδεχόμενη άρση του ασύλου, τότε τι περιμένουμε; Την πλήρη ισοπέδωση των πάντων;» Η φωτογραφία με τον αστυνομικό των ΜΑΤ που τραβάει πιστόλι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι του φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ Ορέστη Παναγιώτου.

Ολοήμερος κλεφτοπόλεμος στο κέντρο της Αθήνας


ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ, έναν 16χρονο μαθητή και περαστικούς που τραυματίσθηκαν όταν βρέθηκαν εν μέσω ανταλλαγής πετρών και δακρυγόνων, συνεχίσθηκαν και χθες οι οδομαχίες στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Τα νέα επεισόδια άρχισαν από το μεσημέρι, έπειτα από μαθητικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους εκσφενδόνιζαν πέτρες και καδρόνια εναντίον των ΜΑΤ, που απαντούσαν με εφόδους και δακρυγόνα. Οι οδομαχίες συνεχίσθηκαν στην Πανεπιστημίου έως τα Προπύλαια και την Πλατεία Κοραή, ενώ η δεύτερη εστία έντασης ήταν στην Πατησίων και όλους τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

Χθες το βράδυ τα ΜΑΤ έκαναν επιχείρηση «σκούπα» στους δρόμους που οδηγούν στο Πολυτεχνείο, απωθώντας με τη χρήση δακρυγόνων νεαρούς στην Κάνιγγος και σε άλλα στενά. Έως αργά τη νύχτα περισσότερα από τριακόσια άτομα παρέμεναν εντός του Πολυτεχνείου.

Ωστόσο, εισαγγελέας μετέβη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες τραυματίσθηκε χθες το μεσημέρι ένας 16χρονος που συμμετείχε στα επεισόδια. Ο νεαρός υπεβλήθη σε εξετάσεις, που έδειξαν ότι δεν είχε τίποτα το σοβαρό και πήρε ήδη «εξιτήριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 16χρονος έφτασε χθες στην Αθήνα από την Κέρκυρα έπειτα από γραπτό μήνυμα- κάλεσμα που έλαβε στο κινητό του για να λάβει μέρος στις διαδηλώσεις. «Μάλλον από σιδερένιο αντικείμενο χτύπησε στη μέση, οι εξετάσεις όμως έδειξαν πως δεν διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο», τόνισε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, κ. Πάνος Ευσταθίου.

Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν τέσσερις ακόμη πολίτες, εκ των οποίων οι δύο τραυματίστηκαν από πέτρα ενώ οι άλλοι δύο παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα. Αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επέστρεψαν στα σπίτια τους.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΚΟΥΠΑ»

χθες το βράδυ από τα ΜΑΤ στους δρόμους που οδηγούν στο Πολυτεχνείο, απωθώντας με δακρυγόνα νεαρούς