Το κράτος φτιάχνει «γκέτο» μέσα στην κοινωνία

Όλη η χώρα θυμίζει τις φτωχογειτονιές του Παρισιού, του Λος Άντζελες και του Μπρίξτον

Της Νατάσας Μπαστέα   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2008 07:00 |
 Το κράτος φτιάχνει «γκέτο» μέσα στην κοινωνία

Νεκροί για το τίποτα. Έφηβοι που έχασαν τη ζωή τους, τις περισσότερες φορές από την αστυνομική βία, αποτέλεσαν την αφορμή για το ξέσπασμα ταραχών σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Κοινό όλων αυτών των περιστατικών, όπως και των εξεγέρσεων στο Λος Άντζελες το 1992, είναι η οργή των διαδηλωτών που στη μεγάλη πλειοψηφία τους προέρχονταν από υποβαθμισμένες περιοχές, κοινότητες ανθρώπων που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες μέσα στην ανεργία και τη φτώχεια. «Νεκροί για το τίποτα»: το σύνθημα στις μπλούζες των εξεγερμένων στο Παρίσι, το σύνθημα που φώναζαν οι διαδηλωτές στο Μπρίξτον, το σύνθημα που έγραφαν στους τοίχους της Γένοβας οι φίλοι του Κάρλο Τζουλιάνι.

Τι μπορεί να συνδέει τους Αφρικανούς μετανάστες στα περίχωρα του Παρισιού, με τους μαύρους του Λος Άντζελες και τους διαδηλωτές της Αθήνας; «Το κοινό σε όλες αυτές τις ταραχές», παρατηρεί ο Αντώνης Λιάκος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, «δεν είναι τόσο η αστυνομική βία που τις προκαλεί- αυτό αποτελεί την ευκαιρία να κατεβεί ο κόσμος στον δρόμο. Υπάρχει η αποξένωση μεγάλων κομματιών πληθυσμού από την πορεία της οικονομίας, έχουν αποξενωθεί από την πολιτική αντιπροσώπευση, από την πολιτισμική ενσωμάτωση. Παρατηρούμε μια απώλεια ηγεμονίας μέσα στην ίδια την κοινωνία, μια διακυβέρνηση η οποία είναι ανεπαρκής και έτσι οδηγεί σε βαθιές διαιρέσεις της κοινωνίας οι οποίες καταλήγουν σε βίαιες αναμετρήσεις. Υπάρχει, δηλαδή, η γκετοποίηση ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας».

«Η ευθύνη για τα γεγονότα κοινωνικής βίας και τις φωτιές», σημειώνει η Άννα Φραγκουδάκη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «ανήκει στους εκπροσώπους του κράτους. Πόσο καιρό τώρα τα ΜΜΕ μιλάνε κάθε μέρα για δύο θέματα, την οικονομική κρίση και τα οικονομικά σκάνδαλα; Οι φόροι, η ακρίβεια, οι μισθοί και οι συντάξεις που δεν φθάνουν για τα απαραίτητα. Και παράλληλα αμύθητα πλούτη και παρανομίες των εκπροσώπων των εξουσιών και των θεσμών. Κάθε βράδυ οι πολίτες ακούν στις ειδήσεις για παραβιάσεις των νόμων που κάνουν οι ίδιοι οι τηρητές των νόμων. Η αγανάκτηση σωρεύεται. Η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε κοινωνική. Οι φτωχοί εξαγριώνονται ενάντια στους πλούσιους. Και τότε επειδή οι πραγματικά πλούσιοι είναι αλλού από όπου γίνονται οι φασαρίες και πολλαπλά προστατευμένοι, η οργή ξεσπά στους κάθε λογής νοικοκυραίους, τα μαγαζιά, τις εξώπορτες πολυκατοικιών, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα».

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις σχεδόν ταυτόχρονα. Υπάρχει άλλο τέτοιο προηγούμενο στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα; «Μόνο στην περίοδο του Πολυτεχνείου, το έχουμε ξαναζήσει», τονίζει ο Αντώνης Λιάκος. «Και μην σας φανεί περίεργη η σύγκριση. Μέσα στα παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει δικτατορία, η εγγραφή της σύγχρονης κατάστασης είναι ίδια με την αποξένωση που ένιωθαν οι νέοι επί χούντας. Οι ταραχές δεν είναι εντελώς τυφλές. Έχουν έναν συμβολισμό- το αποστερημένο υποκείμενο γίνεται κυρίαρχος του δρόμου και γνωρίζει τη χαρά της διαδήλωσης. Υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας τελετουργίας». Πού βρίσκονται λοιπόν οι ευθύνες; «Σε όλους, ακόμα και στην αντιπολίτευση και στους πολίτες», πιστεύει η Άννα Φραγκουδάκη. «Η αστυνομική βία λειτουργεί σαν σπίθα στο άχυρο. Η πυρκαγιά, όμως, είναι δείγμα κοινωνικών και πολιτικών αδιεξόδων. Όταν μια κοινωνία συμβιώνει με πολίτες που λέγονται «ομάδες στο περιθώριο», με την ανοχή όλων των υπολοίπων, θα πληρώσει οπωσδήποτε μια μέρα το κόστος της ύπαρξής τους».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
«Η ευθύνη για τα γεγονότα κοινωνικής βίας ανήκει στους εκπροσώπους του κράτους», λέει η καθ. Άννα Φραγκουδάκη
1 ΜΠΡΙΞΤΟΝ
1981, 1985, 1995:
Σε αυτή την περιοχή του Νότιου Λονδίνου με τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ξέσπασαν το 1981 οι χειρότερες ταραχές στη βρετανική πρωτεύουσα τον 20ό αιώνα. Ακολούθησαν βίαια επεισόδια και το 1985 αλλά και το 1995. Τον Απρίλιο του ΄81 το πλήρωμα ενός περιπολικού προσπαθούσε να βοηθήσει έναν νεαρό μαύρο που είχε μαχαιρωθεί. Γύρω τους συγκεντρώθηκε πλήθος το οποίο θεώρησε ότι οι αστυνομικοί προχωρούσαν στη σύλληψη του νεαρού και τους επιτέθηκε. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν, περισσότερα από 400 άτομα τραυματίστηκαν, εκατοντάδες αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και 150 κτίρια καταστράφηκαν. Τις επόμενες 10 ημέρες οι ταραχές εξαπλώθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της Βρετανίας, κυρίως σε περιοχές που είχαν οικονομικά προβλήματα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι της Τζαμαϊκανής Ντόροθι Γκρος στο Μπρίξτον και την πυροβόλησαν ενώ έψαχναν για τον γιο της. Όταν τα νέα μαθεύτηκαν, πλήθος μαζεύτηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα και επί 48 ώρες η περιοχή γνώρισε βίαια επεισόδια, λεηλασίες, πυρπολήσεις ενώ δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν.

Το 1995, στις 13 Δεκεμβρίου ο 26χρονος Γουέιν Ντάγκλας πέθανε ενώ βρισκόταν στα χέρια της αστυνομίας. Ταραχές ξέσπασαν και πάλι, οδοφράγματα στήθηκαν στους δρόμους και οι αναλυτές διαπίστωσαν ότι τα αίτια που προκάλεσαν τα επεισόδια του 1981 παραμένουν αδιερεύνητα.

2 ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Απρίλιος 1992:
Στις 3 Μαρτίου 1991 αστυνομικοί κάνουν νόημα στο αυτοκίνητο που οδηγεί ο μαύρος οικοδόμος Ρόντνεϊ Κινγκ να σταματήσει. Εκείνος επειδή έχει πιει και βρίσκεται έξω με αναστολή δεν τους υπακούει. Έπειτα από καταδίωξη τον σταματούν. Καθώς βγαίνει από το αυτοκίνητο τρεκλίζει και 4 αστυνομικοί πέφτουν επάνω του. Εκείνος αντιστέκεται και δέχεται βροχή χτυπημάτων ενώ άλλοι 5 αστυνομικοί όρθιοι πιο πέρα παρακολουθούν αμέτοχοι τη σκηνή. Στη δίκη που γίνεται ένα χρόνο μετά μόνο ένας εκ των αστυνομικών καταδικάζεται. Η απόφαση προκαλεί οργή στις φτωχικές συνοικίες του Λος Άντζελες. Χιλιάδες άτομα βγαίνουν στους δρόμους ενώ οι ταραχές εξαπλώνονται στο Λας Βέγκας και την Ατλάντα. Στο Λος Άντζελες 53 άτομα χάνουν τη ζωή τους, 2.500 τραυματίζονται, ξεσπούν περισσότερες από 7.000

φωτιές, καταστρέφονται 3.100 επιχειρήσεις και οι ζημιές φθάνουν σε κόστος το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Παρεμβαίνει ο στρατός και σημειώνονται πάνω από 10.000

συλλήψεις. Το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι «Grand Τhef Αuto» βασίζεται στις ταραχές του Λος Άντζελες, ο Ρόντνεϊ Κινγκ κερδίζει αποζημίωση 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων και σήμερα πρωταγωνιστεί σε ριάλιτι με θέμα την αποκατάσταση της υγείας διασημοτήτων...

4 ΙΤΑΛΙΑ
Ιούλιος 2001:
Περισσότεροι από 200.000 διαδηλωτές συγκεντρώνονται στη Γένοβα για να διαδηλώσουν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G8, των 8 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών της Δύσης. Στις 20 Ιουλίου ο 23χρονος Κάρλο Τζουλιάνι την ώρα που παίρνει μέρος σε διαδήλωση πυροβολείται από καραμπινιέρο στην πλατεία Αλιμόντα, καθώς το αυτοκίνητο της αστυνομίας έχει περικυκλωθεί από πλήθος. Ο Τζουλιάνι, που φορούσε μια μπλε μάσκα του σκι, αρπάζει έναν πυροσβεστήρα και κινείται να τον πετάξει προς το περιπολικό. Ο καραμπινιέρος Μάριο Πλακανίκα τον πυροβολεί από κοντινή απόσταση ανάμεσα στα μάτια. Ο οδηγός του αυτοκινήτου βάζει όπισθεν και περνά πάνω από το σώμα του ενώ μετά κάνει μπρος και τον ξαναπατά. Η νεκροψία θα δείξει ότι ο νεαρός ήταν ακόμα ζωντανός και εάν δεν είχε δεχθεί τα χτυπήματα από το αυτοκίνητο θα μπορούσε να είχε ζήσει. Αργότερα ο αστυνομικός αθωώνεται επειδή σύμφωνα με την απόφαση «είχε πυροβολήσει στον αέρα και η σφαίρα εξοστρακίστηκε σε μια πέτρα που είχε ριχθεί στον αέρα εκείνη τη στιγμή και χτύπησε τον Τζουλιάνι». Βίαια επεισόδια ακολούθησαν την δολοφονία και το όνομα του Τζουλιάνι δόθηκε σε πλατείες και δρόμους σε αρκετές χώρες ενώ γράφτηκαν και πολλά τραγούδια 3 ΒΡΕΤΑΝΙΑ
καλοκαίρι 2001:
Βίαια επεισόδια ξεσπούν στις περιοχές του Μπάρνλεϊ, του Όλντχαμ και του Λιντς, με ρίψη μολότοφ, πλιάτσικο σε μαγαζιά και κάψιμο πολλών αυτοκινήτων. Όλα ξεκίνησαν όταν μια οικογένεια Ασιατών μεταναστών παραπονέθηκε στους λευκούς γείτονες ότι είχαν πολύ δυνατά τη μουσική. Εκείνοι επιτίθενται στην οικογένεια, τα νέα διαδίδονται και ξεκινούν συγκρούσεις λευκών και μεταναστών, που γενικεύονται όταν παρεμβαίνει η αστυνομία. Οι περιοχές όπου ξέσπασαν τα επεισόδια είναι από τις πιο φτωχές στη Βρετανία και με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Παρά τις υποσχέσεις, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα. 5 ΓΑΛΛΙΑ
Οκτώβριος- Νοέμβριος 2005, Νοέμβριος 2007:
Το μαθητικό κίνημα στη Γαλλία έβραζε όλο το 2005 και το ξέσπασμα ήρθε στις 27 Οκτωβρίου στην περιοχή του Κλισί, ενός εργατικού προαστίου στα ανατολικά του Παρισιού. Μια παρέα 10 παιδιών αφρικανικής καταγωγής είχαν πάει να παίξουν ποδόσφαιρο σε μια αλάνα και καθώς επέστρεφαν στα σπίτια τους είδαν ένα περιπολικό. Προκειμένου να μην τους σταματήσουν για εξακρίβωση στοιχείων, μια διαδικασία συχνή στην περιοχή εκείνη, άρχισαν να τρέχουν και δύο εξ αυτών κρύφτηκαν σε ένα σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα ο Ζιεντ Μπενά και ο Μπουνά Τραορέ να πεθάνουν από ηλεκτροπληξία. Αμέσως οι ανατολικές συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας πήραν φωτιά ενώ οι ταραχές εξαπλώθηκαν γρήγορα σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως η Τουλούζη, η Λιλ, το Στρασβούργο, η Μασσαλία και η Λυών. Στις 8 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- έως τον Ιανουάριο- χωρίς όμως αυτό να οδηγήσει σε εκτόνωση. Εκατοντάδες άτομα συνελήφθησαν και προκλήθηκαν τεράστιες υλικές ζημιές.

Δύο χρόνια αργότερα στο προάστιο Βιλιέ-λε-Μπελ ο 15χρονος Σ. Μουσίν και ο 16χρονος Σ. Λαραμί επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, η οποία συγκρούστηκε με περιπολικό. Οι οικογένειες των εφήβων κατηγόρησαν τους αστυνομικούς ότι έπεσαν πάνω στη μοτοσυκλέτα και άφησαν τα παιδιά να πεθάνουν. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν σε όλη την περιοχή. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που βρισκόταν για επίσκεψη στην Κίνα έδωσε εντολή να αναπτυχθεί στην περιοχή μεγάλη αστυνομική δύναμη. Φέτος τον Φεβρουάριο 33 άτομα συνελήφθησαν για πρόκληση επεισοδίων.

6 ΒΕΛΓΙΟ
Σεπτέμβριος 2006:
Μετανάστες εξεγέρθηκαν στις Βρυξέλλες αφότου ο 25χρονος Φαϊζάλ Τσααμπάν, ο οποίος είχε φυλακισθεί για κλοπές, βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Οι ταραχές ξεκίνησαν στις 23 Σεπτεμβρίου και διήρκεσαν μια εβδομάδα.

7 ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οκτώβριος 2007:
Οι ταραχές ξεκίνησαν έπειτα από τον θάνατο του μαροκινής καταγωγής 22χρονου Μπιλάλ Μπαγιακά. Ο νεαρός, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, εισέβαλε στο αστυνομικό τμήμα του Σλότερβααρτ και επιτέθηκε σε 2 αστυνομικούς. Εκείνοι τον πυροβόλησαν και όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του ξέσπασαν βίαια επεισόδια.


Κούρσα με τον χρόνο για να στολιστεί καινούργιο χριστουγεννιάτικο δέντρο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης

ΣΕ ΑΓΩΝΑ δρόμου για να αρχίσουν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ακόμα και στα μέσα της επόμενης εβδομάδας έχουν αποδυθεί από χθες τα ξημερώματα τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις καταστροφές που προκλήθηκαν όχι μόνο στο Σύνταγμα αλλά και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς μετά τα επεισόδια των τελευταίων 24ωρων, έδωσε εντολή στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων του δήμου να ετοιμαστεί το Σύνταγμα και κάθε άλλη πλατεία της πόλης «στις οποίες έρχονται να κάνουν Χριστούγεννα τα παιδιά των μη προνομιούχων». «Όλες οι εγκαταστάσεις πρέπει να είναι έτοιμες για να δώσουν χαρά και ελπίδα σε κάθε παιδί που θα βρίσκεται στην πόλη τις επόμενες μέρες» διευκρίνησε ο δήμαρχος.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Άγγελος Μοσχονάς, θα γίνει προσπάθεια να αντικατασταθεί άμεσα το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος που κάηκε προχθές το βράδυ, ενώ παράλληλα «προσπαθούμε να καθαρίσουμε δρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια, αλλά και να αντικαταστήσουμε όλα τα στολίδια που καταστράφηκαν». Το καρουσέλ
Οι υπηρεσίες του Δήμου θα δώσουν ιδιαίτερο βάρος στην αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στην Πλατεία Συντάγματος και θα προσπαθήσουν στο μέτρο του δυνατού να ετοιμάσουν το μεγάλο καρουσέλ που παραδοσιακά συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων παιδιών, πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Επίσης θα προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν ζημιές στα πεζοδρόμια και στην πλατεία και θα παραγγείλουν καινούργια ξύλινα κιβώτια με δώρα για τα παιδιά, τα οποία βρίσκονταν ήδη εκεί αλλά κάηκαν. Τέλος θα αντικαταστήσουν τους 1.000 κάδους απορριμμάτων που εκτιμάται ότι καταστράφηκαν ολοσχερώς σε όλη την πόλη.

Τα συνεργεία του Δήμου θα αντικαταστήσουν τους φωτοσωλήνες που στόλιζαν δεκάδες δέντρα και στύλους στην πρωτεύουσα αλλά καταστράφηκαν. Στελέχη του δήμου έλεγαν ότι το «Μαγικό Χωριό» που έχει ετοιμαστεί στον Εθνικό Κήπο και το οποίο θα επισκέπτονταν περισσότερα από 200.000 παιδιά- κρίνοντας από την ανταπόκριση που είχε τα περυσινά Χριστούγεννα- δεν καταστράφηκε και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει κανονικά μόλις αρχίσουν οι εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις
Και στις άλλες πλατείες της πόλης τα συνεργεία που Δήμου θα αντικαταστήσουν όσα φωτιστικά σώματα καταστράφηκαν και θα προχωρήσουν στην τοποθέτηση των εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί.

Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών πάντως δεν αλλάζουν τον αρχικό σχεδιασμό που είχε κάνει ο δήμος αναφορικά με το εύρος των εκδηλώσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

Εκτός από τον Εθνικό Κήπο και το Σύνταγμα, που θα αποτελούν την καρδιά του εορταστικού προγράμματος, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα γίνουν στην Πλατεία Κανάρη της Κυψέλης και στην Πλατεία Πέτρουλα στον Κολωνό.

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε από τις υπηρεσίες του δήμου την άμεση αποκατάσταση των ζημιών

6
Dimitris
11/01/2009 05:51
Νίκο Β και λοιποί άγνωστοι Χ όπως και εγώ, έλεος! Ο ένας μας λέει για τους "μαύρους που δε προσπαθούν", του αλλουνού κλασικά του φταίνε οι μετανάστες και έτσι φτάνουμε στον άλλο που "αναγκάζεται" να κρυφοεπικροτήσει το χρυσαυγήτικο φασισταριό. Πραγματική κατάντια. Όσο για το παιδί που από μικρό το λέγαν "Ισοκράτη". Πρόβατο ή προβοκάτορας; Ψεύτης πάντως σίγουρα: www.sarantakos.com/isocrat.htm
Isokratis
10/12/2008 16:53
H Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι καταχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία Ισοκράτης, 435-338 π.Χ.
Mad Mitsos
10/12/2008 12:37
Συμφωνω με τον Νικο Β. Αποκλειεται δηλ. να ειναι βαλτοι απο καποιους να προκαλεσουν σκοπιμα επεισοδια; Πως εξηγειται το γεγονος οτι απο το βραδυ του Σαββατου ξεκινησαν τα εκτροπα σε ολες τις μεγαλες πολεις της ελλαδας σχεδον ταυτοχρονα; Γιατι δεν υπηρξαν παρομοιες καταστασεις σε προηγουμενες χρονικες περιοδους; Αυτη η αχρηστη κυβερνηση ειναι εδω και πανω απο 4 χρονια στην εξουσια και εχει δημιουργησει πολλα προβληματα. Αφορμες υπηρξαν πολλες. Γιατι δεν εγινε τιποτε; Γιατι εγιναν καταστροφες σε καταστηματα και σπιτια, και οχι σε αυτους που ειναι οι κατεξοχην υπευθυνοι; Η Βουλη, το Μεγαρο Μαξιμου, η Ρηγιλλης ειναι ακομα στην θεση τους.

Οσο για τους μεταναστες 2ης και 3ης γενιας των Παρισιων, του Λονδινου κ.α. πολεων, τα παιδακια αυτα ουτε που προσπαθουν καν. Αναφερετε οτι γνωριζουν το εκπαιδευτικο συστημα και την νοοτροπια των χωρων στις οποιες εχουν μεγαλωσει. Μπορουν να κανουν πολλα, αν προσπαθησουν. Τουναντιον καθονται και κλαιγονται. Η τα σπανε. Εδω συμπατριωτες μας πηγαν σε μεγαλη ηλικια σε ξενες χωρες, χωρις να γνωριζουν καλα καλα την γλωσσα και προοδευσαν. Αλλος ανοιξε εστιατοριο, αλλος εγινε ακαδημαικος κτλ. Μην ψαχνουμε στο τσαμπα να βρουμε δικαιολογιες...
Mad Mitsos
10/12/2008 12:37
Συμφωνω με τον Νικο Β. Αποκλειεται δηλ. να ειναι βαλτοι απο καποιους να προκαλεσουν σκοπιμα επεισοδια; Πως εξηγειται το γεγονος οτι απο το βραδυ του Σαββατου ξεκινησαν τα εκτροπα σε ολες τις μεγαλες πολεις της ελλαδας σχεδον ταυτοχρονα; Γιατι δεν υπηρξαν παρομοιες καταστασεις σε προηγουμενες χρονικες περιοδους; Αυτη η αχρηστη κυβερνηση ειναι εδω και πανω απο 4 χρονια στην εξουσια και εχει δημιουργησει πολλα προβληματα. Αφορμες υπηρξαν πολλες. Γιατι δεν εγινε τιποτε; Γιατι εγιναν καταστροφες σε καταστηματα και σπιτια, και οχι σε αυτους που ειναι οι κατεξοχην υπευθυνοι; Η Βουλη, το Μεγαρο Μαξιμου, η Ρηγιλλης ειναι ακομα στην θεση τους.

Οσο για τους μεταναστες 2ης και 3ης γενιας των Παρισιων, του Λονδινου κ.α. πολεων, τα παιδακια αυτα ουτε που προσπαθουν καν. Αναφερετε οτι γνωριζουν το εκπαιδευτικο συστημα και την νοοτροπια των χωρων στις οποιες εχουν μεγαλωσει. Μπορουν να κανουν πολλα, αν προσπαθησουν. Τουναντιον καθονται και κλαιγονται. Η τα σπανε. Εδω συμπατριωτες μας πηγαν σε μεγαλη ηλικια σε ξενες χωρες, χωρις να γνωριζουν καλα καλα την γλωσσα και προοδευσαν. Αλλος ανοιξε εστιατοριο, αλλος εγινε ακαδημαικος κτλ. Μην ψαχνουμε στο τσαμπα να βρουμε δικαιολογιες...
MIKE
10/12/2008 09:39
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΤΑ ΟΣΑ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΧΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΑΡΝΗΣ ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑ (Η ΕΙΔΗΣΗ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΔΕ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΑ ΜΜΕ). ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ, ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΞΣ, ΕΠΩΦΕΛΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ, ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΙΔΕΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ. ΟΡΜΗΣΑΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΙΔΗ. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ, ΟΜΟΛΟΓΩ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΚΣΤΑΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΕ ΤΟΣΟ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΖΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΓΙΑ ΤΙ ΜΙΛΩ. ΑΙΦΝΗΣ, ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΤΟΜΩΝ, ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΕΞΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΟΡΜΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΚΛΕΦΤΕΣ. ΟΙ ΣΚΗΝΕΣ ΒΙΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ, ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΤΟΝ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ(!!!) ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΝΗΛΕΩΣ. ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΜΠΑΛΛΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩ ΚΑΛΑ, ΤΟΝ ΑΚΟΥΓΑ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΖΕΙ ΣΕ ΣΠΑΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΧΙ ΚΛΕΓΟΝΤΑΣ. ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΤΡΟΜΑΞΕ, ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΑΠΡΑΞΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ Η ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΕΗΛΑΤΕΣ. ΚΙ ΑΥΤΟ, ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ, ΟΤΙ ΜΕ ΤΡΟΜΑΞΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΤΩ, ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΓΩ, ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΛΛΟΙ, ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΙ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΙΔΙΟ. ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ; ΧΑΣΑΜΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ! ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΧΑΣΑΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΜΑΣ.
Νίκος Β
10/12/2008 08:38
Τι σύγκριση είναι αυτή? Έλεος με τις ανοησίες σας πιά. 1500 κωλόπαιδα - πολλά εκ των οποίων από προνομιούχες οικογένειες - εκμεταλλεύονται την αδράνια του κράτους και για πολλά χρόνια τώρα καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία ατιμώρητοι. Σε αυτούς φαίνεται ότι τώρα προστίθεντε και μετανάστες - πολλοί εκ των οποίων παράνομοι - στους οποίους και πάλι το ανύπαρκτο κράτος επέτρεψε την είσοδο και παραμονή. Αυτοί ναι - αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα - αλλά τι περιμένουν? γιατί δεν γυρίζουν πίσω στις χώρες τους? Όσο για τους δικούς μας, πόσους φτωχούς και "κατατρεγμένους" νέους είδατε εσείς στους δρόμους? Όταν κάνετε τέτοιες συγκρίσεις να μιλάτε με στοιχεία - όλα τα άλλα είναι απόψεις και μάλιστα του κ....