«Εύκολο δεν είναι τίποτα σήμερα. Όταν όμως οι εργασιακές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορείς πια να συνεχίσεις, παίρνεις την απόφαση να κάνεις κάτι καλύτερο. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φύγεις από την Ελλάδα για μία άλλη χώρα».


Αποφοίτησε το 2003 από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία. Ο 28χρονος Πάνος Αρκομάνης από παιδί, όπως λέει στα «ΝΕΑ», γοητευόταν από παντός είδους μηχανές. Άρχισε αμέσως να ψάχνει για δουλειά και οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς έξι μήνες μετά. «Εργάστηκα για περίπου τρία χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι χαμηλοί μισθοί και η αδυναμία εργασιακής εξέλιξης ήταν οι λόγοι που με έκαναν να σκεφθώ τις εναλλακτικές που έχω», δηλώνει. Στα Αραβικά Εμιράτα

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο νεαρός μηχανικός βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εργάζεται στον κατασκευαστικό κλάδο. «Η οικονομική κρίση επηρέασε

ΕΝΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ

Σύμφωνα με έρευνα εννιά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν διατεθειμένοι να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά

πολύ την αγορά εργασίας και στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση εμάς τους εργαζομένους. Επέλεξα λοιπόν να φύγω και μάλιστα να έρθω στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γιατί είναι ανεπτυγμένα και κατασκευάζονται χιλιάδες έργα, πολλά από τα οποία είναι διεθνούς φήμης και βεληνεκούς».

Η οικονομική κρίση οδηγεί αρκετούς, κυρίως νέους, εργαζομένους εκτός συνόρων. Μπορεί η κατάσταση να έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η οικονομική στενότητα είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή στα ελληνικά νοικοκυριά περίπου τα τελευταία δύο χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι στην ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα «Εures» το τελευταίο διάστημα οι κενές θέσεις εργασίας ολοένα και μειώνονται, ενώ αντίθετα τα βιογραφικά σημειώματα όσων ψάχνουν για το επαγγελματικό τους μέλλον στο εξωτερικό αυξάνονται. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καλύπτονται γρήγορα οι θέσεις ενώ όλο και περισσότεροι βλέπουν θετικά τη δουλειά σε μία άλλη χώρα» επισημαίνει η δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Μanpower. Συγκεκριμένα, στις 21 Νοεμβρίου οι κενές θέσεις εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες ήταν 1.154.622 ενώ τα βιογραφικά σημειώματα 316.146. Επτά μέρες αργότερα, οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας ήταν 1.117.556, τη στιγμή που 316.483 Ευρωπαίοι βλέπουν θετικά μία επαγγελματική μετανάστευση εκτός συνόρων. Οι Έλληνες που αναζητούν δουλειά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα είναι 6.018. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Μanpower, εννιά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν διατεθειμένοι να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά. Το 30,3% αυτών είναι πρόθυμοι να μετακινηθούν για επαγγελματικούς λόγους οπουδήποτε στον κόσμο. Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ο Πάνος Αρκομάνης βρίσκεται ανάμεσα στο εργοτάξιο και τα κεντρικά γραφεία του συνεργείου.

«Τριπλάσιοι μισθοί»

Κάνοντας την… απόπειρα να συγκρίνει τους μισθούς στην Ελλάδα με αυτούς που παίρνουν οι εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Αρκομάνης λέει: «Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τουλάχιστον τριπλάσιος. Στη δική μου περίπτωση, στην Ελλάδα έπαιρνα 1.200 ευρώ, ενώ εδώ κάθε μήνα βάζω στην τσέπη 3.000. Παράλληλα η ζωή είναι πιο φτηνή συγκριτικά με την Ελλάδα». Στην ερώτηση πόσο καιρό θα μείνει στην… ξενιτιά, απαντά: «Όσο αντέξω, ψυχικά και σωματικά».

Όταν σε ηλικία 18 ετών έπρεπε αφήσει το νησί του, την Κρήτη, και να αποφασίσει τι είδους σπουδές θα κάνει και πού, ο Σίμος Δατσέρης ήταν κατασταλαγμένος: «Μηχανικός, ειδικός σε μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στα δημόσια έργα σε σχολή του Παρισιού», λέει στα «ΝΕΑ» ο 25χρονος. Όταν το 2006 επέστρεψε στην Ελλάδα, η αναζήτηση εργασίας στην Αθήνα δεν ήταν εύκολη. «Με μισθό 850 ευρώ, θα έβγαζα ίσα ίσα τα έξοδά μου. Η οικονομική κρίση του τελευταίου διαστήματος θα έκανε πιο δύσκολη τη ζωή. Οι τιμές όλο και ανεβαίνουν στα τρόφιμα, τα ενοίκια, τις υπηρεσίες. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τους μισθούς που μένουν στάσιμοι. Προτίμησα λοιπόν να φύγω έξω».

«Ιδανική επιλογή οι – αναδυόμενες επαγγελματικά – χώρες της Μέσης Ανατολής»


ΟΣΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ πτυχίο Νομικής και ενδιαφέρονται να εργαστούν σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προσφερόμενες θέσεις για νομικούς συμβούλους και ειδικούς σε μεγάλες εταιρείες μόνο στη Μεγάλη Βρετανία είναι 529. Οι περισσότερες μάλιστα από αυτές προσφέρουν ετήσιο μισθό, όπως αναφέρουν στις αγγελίες τους, 43.615 αγγλικές λίρες, δηλαδή περίπου 53.000 ευρώ.

Όπως τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Μanpower κ. Κουσία, «η Ευρώπη αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν εργασιακές ευκαιρίες. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι οικονομικοί όροι στο εξωτερικό είναι πολύ καλύτεροι. Ιδανική επιλογή για όσους πάντως σκέφτονται σοβαρά να βγουν έξω από τα ελληνικά σύνορα είναι χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής, που αφενός δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, αφετέρου είναι αναδυόμενες επαγγελματικά περιοχές». Συμπληρώνει δε ότι η κρίση είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να αφυπνιστούν κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι.