Ευκαιρίες εξωτερικού για δουλειά

Η οικονομική κρίση οδηγεί αρκετούς νέους σε δουλειές εκτός συνόρων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού esaltou@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2008 07:00 |
 Ευκαιρίες εξωτερικού για δουλειά

«Εύκολο δεν είναι τίποτα σήμερα. Όταν όμως οι εργασιακές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορείς πια να συνεχίσεις, παίρνεις την απόφαση να κάνεις κάτι καλύτερο. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φύγεις από την Ελλάδα για μία άλλη χώρα».

Αποφοίτησε το 2003 από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία. Ο 28χρονος Πάνος Αρκομάνης από παιδί, όπως λέει στα «ΝΕΑ», γοητευόταν από παντός είδους μηχανές. Άρχισε αμέσως να ψάχνει για δουλειά και οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς έξι μήνες μετά. «Εργάστηκα για περίπου τρία χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι χαμηλοί μισθοί και η αδυναμία εργασιακής εξέλιξης ήταν οι λόγοι που με έκαναν να σκεφθώ τις εναλλακτικές που έχω», δηλώνει. Στα Αραβικά Εμιράτα
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο νεαρός μηχανικός βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εργάζεται στον κατασκευαστικό κλάδο. «Η οικονομική κρίση επηρέασε

ΕΝΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ
Σύμφωνα με έρευνα εννιά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν διατεθειμένοι να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά
πολύ την αγορά εργασίας και στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση εμάς τους εργαζομένους. Επέλεξα λοιπόν να φύγω και μάλιστα να έρθω στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γιατί είναι ανεπτυγμένα και κατασκευάζονται χιλιάδες έργα, πολλά από τα οποία είναι διεθνούς φήμης και βεληνεκούς».

Η οικονομική κρίση οδηγεί αρκετούς, κυρίως νέους, εργαζομένους εκτός συνόρων. Μπορεί η κατάσταση να έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η οικονομική στενότητα είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή στα ελληνικά νοικοκυριά περίπου τα τελευταία δύο χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι στην ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα «Εures» το τελευταίο διάστημα οι κενές θέσεις εργασίας ολοένα και μειώνονται, ενώ αντίθετα τα βιογραφικά σημειώματα όσων ψάχνουν για το επαγγελματικό τους μέλλον στο εξωτερικό αυξάνονται. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καλύπτονται γρήγορα οι θέσεις ενώ όλο και περισσότεροι βλέπουν θετικά τη δουλειά σε μία άλλη χώρα» επισημαίνει η δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Μanpower. Συγκεκριμένα, στις 21 Νοεμβρίου οι κενές θέσεις εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες ήταν 1.154.622 ενώ τα βιογραφικά σημειώματα 316.146. Επτά μέρες αργότερα, οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας ήταν 1.117.556, τη στιγμή που 316.483 Ευρωπαίοι βλέπουν θετικά μία επαγγελματική μετανάστευση εκτός συνόρων. Οι Έλληνες που αναζητούν δουλειά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα είναι 6.018. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Μanpower, εννιά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν διατεθειμένοι να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά. Το 30,3% αυτών είναι πρόθυμοι να μετακινηθούν για επαγγελματικούς λόγους οπουδήποτε στον κόσμο. Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ο Πάνος Αρκομάνης βρίσκεται ανάμεσα στο εργοτάξιο και τα κεντρικά γραφεία του συνεργείου.

«Τριπλάσιοι μισθοί»
Κάνοντας την... απόπειρα να συγκρίνει τους μισθούς στην Ελλάδα με αυτούς που παίρνουν οι εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Αρκομάνης λέει: «Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τουλάχιστον τριπλάσιος. Στη δική μου περίπτωση, στην Ελλάδα έπαιρνα 1.200 ευρώ, ενώ εδώ κάθε μήνα βάζω στην τσέπη 3.000. Παράλληλα η ζωή είναι πιο φτηνή συγκριτικά με την Ελλάδα». Στην ερώτηση πόσο καιρό θα μείνει στην... ξενιτιά, απαντά: «Όσο αντέξω, ψυχικά και σωματικά».

Όταν σε ηλικία 18 ετών έπρεπε αφήσει το νησί του, την Κρήτη, και να αποφασίσει τι είδους σπουδές θα κάνει και πού, ο Σίμος Δατσέρης ήταν κατασταλαγμένος: «Μηχανικός, ειδικός σε μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στα δημόσια έργα σε σχολή του Παρισιού», λέει στα «ΝΕΑ» ο 25χρονος. Όταν το 2006 επέστρεψε στην Ελλάδα, η αναζήτηση εργασίας στην Αθήνα δεν ήταν εύκολη. «Με μισθό 850 ευρώ, θα έβγαζα ίσα ίσα τα έξοδά μου. Η οικονομική κρίση του τελευταίου διαστήματος θα έκανε πιο δύσκολη τη ζωή. Οι τιμές όλο και ανεβαίνουν στα τρόφιμα, τα ενοίκια, τις υπηρεσίες. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τους μισθούς που μένουν στάσιμοι. Προτίμησα λοιπόν να φύγω έξω».


«Ιδανική επιλογή οι - αναδυόμενες επαγγελματικά - χώρες της Μέσης Ανατολής»

ΟΣΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ πτυχίο Νομικής και ενδιαφέρονται να εργαστούν σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προσφερόμενες θέσεις για νομικούς συμβούλους και ειδικούς σε μεγάλες εταιρείες μόνο στη Μεγάλη Βρετανία είναι 529. Οι περισσότερες μάλιστα από αυτές προσφέρουν ετήσιο μισθό, όπως αναφέρουν στις αγγελίες τους, 43.615 αγγλικές λίρες, δηλαδή περίπου 53.000 ευρώ.

Όπως τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Μanpower κ. Κουσία, «η Ευρώπη αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν εργασιακές ευκαιρίες. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι οικονομικοί όροι στο εξωτερικό είναι πολύ καλύτεροι. Ιδανική επιλογή για όσους πάντως σκέφτονται σοβαρά να βγουν έξω από τα ελληνικά σύνορα είναι χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής, που αφενός δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, αφετέρου είναι αναδυόμενες επαγγελματικά περιοχές». Συμπληρώνει δε ότι η κρίση είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να αφυπνιστούν κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι.

24
Μάνια
03/12/2008 02:12
Σίγουρα στο εξωτερικό δεν ειναι ολα ρόδινα. Για παράδειγμα, στην Αγγλία που ζω, τα εισητήρια μέσων μαζικής μεταφοράς ειναι πανάκριβα, οι ασφάλεια αυτοκινήτου το ίδιο και σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές των ενοικίων. Η διαφορά όμως με την Ελλάδα είναι οτι τα είδη διατροφής και ένδυσης είναι σε χαμηλές τιμές οπως και οι τιμές μιας εξόδου. Οπότε τα αντισταθμίζεις..

Βεβαια ολα αυτά εξαρτώντε απο τον καθένα.. Αν δηλαδή καποιος θελει να τρώει στην Oxford street ή το ρούχο που φοράει να είναι το λιγότερο Gucci ε, ναι και δω θα του φανούν ολα πανάκριβα.

Αν ομως απλώνει τα πόδια του ανάλογα με το παπλωμά του τοτε ο μισθος του φτάνει για τις υποχρεώσεις του, τη διασκεδασή του και με λιγα λόγια να έχει εναν άνετο και ευχάριστο τρόπο ζωής κάτι που δεν σου παρέχει η Ελλάδα για τους πολλους..

Ολα αυτά πολύ συνοπτικά χωρίς να ειπωθούν οι υπηρεσίες που παρέχοντε προς βοήθεια ή διευκόλυνση του πολίτη σε κάθε τομέα ( οικονομικό, υγείας, κατοικίας, παιδείας κλπ)

Οσο για το εργασιακό αυτό που μπορώ να πω απο προσωπική πείρα και απο φίλους είναι οτι στην Αγγλία όσοι δεν εργάζοντε οφείλεται στην αεργεία και οχι στην ανεργεία
Ροδανθος
02/12/2008 14:14
Αγαπητε ΜΔ, η υποκρισια ειναι το μεγαλυτερο προβλημα της Ελλαδας. Στην Ελλαδα δεν συμβαινουν ποτε θανατοι απο ποδοπατημα σε καταστηματα γιατι ποτε κανενας καταστηματαρχης δεν εκανε 50 και 80% εκπτωσεις σε ολοκαινουργια προιοντα. Οταν γινει αυτο στην Ελλαδα περιμενε να δεις νεκρους. Τι θελεις να μας πεις δηλαδη οτι ο ΕΛληνας περιμενει παντα στην ουρα? Εγω εχω δει κοσμο να σκοτωνεται στην Ελλαδα σε ουρες με 5 ατομα. Μιλαμε για ξυλο βρισιδια σε αστυνομικα τμηματα εφοριες κλπ. Γιατι παντα νομιζουμε οτι ειμαστε ο μοναδικος λαος που κανει τα παντα σωστα αλλα κατα μια απιστευτη συγκυρια ολα πανε κατα διαολου ενω ολοι ειμαστε τελειοι.
AT
02/12/2008 13:31
Ειμαι κοντα 12 χρονια στο εξωτερικο και δουλεθω απο τοτε που αποφοιτησα. Εχω δουλεψει για πενιχρους μισθους, τρελες ωρες και ακομα προσπαθω να ανεξαρτητοποιηθω. Τωρα ειμαι τουριστας και στις 2 χωρες που πηγαινοερχομαι. Δεν ειναι ολα ροδινα στο εξωτερικο. Πρεπει ή να θυσιασεις στιγμες με την οικογενεια σου ή να θυσιασεις μια καπια ανεξαρτητοποιηση λογω της υπερπροστατευτικης Ελληνικης οικογενειας και υψηλου κοστους ζωης. Μην ξεχνατε οτι δεν μπορει ο καθε πτυχιουχος να κανει αυτο που σπουδασε γιατι δεν υπαρχουνε παντα οι τελειες δουλειες. Επισης ανθρωποι σαν και μενα που σπουδασαν στο εξωτερικο και κουραστηκαν να αποφοιτησουν δεν εχουνε παντα αναγνωριση των προσωντων τους απο την πατριδα μας. Ειναι ασχημο να μην ανηκεις πουθενα και τα λεφτα αχρειαστα να ειναι αν εισαι μονος σου.
ροδανθος
02/12/2008 13:26
Γεια σου ρε Βασω, σωστα τα λες. Νομιζουν ορισμενοι οτι δεν ξερουμε μαθηματικα. Τα περισσοτερα προιοντα εχουν ιδιες τιμες. Δεν καταλαβαινουν ορισμενοι οτι ζουμε σε μια παγκοσμιοποιημενη αγορα. Αν καποιος μπορει να παρει 1 Ευρω απο ενα ζαρζαβατικο στην Γερμανια θα προσπαθησει να παρει τα ιδια λεφτα και απο τους Ελληνες αφαιρωντας τα μεταφορικα. Στην Ελλαδα λοιπον αυτο θα φτασει 0.8 Ευρω. Σε πολλα αλλα προιοντα τεχνολογικα που εισαγονται στην Ελλαδα ομως πληρωνουμε πιο ακριβα. Αν βαλουμε και τα ολιγοπωλεια που υπαρχουν στην Ελλαδα το κοστος ερχεται στα ισα αν οχι πιο ακριβα. Ο μισθος ομως ειναι μισος στην καλυτερη περιπτωση απο καθε βορειοευρωπαικη χωρα. Δεν υπαρχει μισθος κατω απο 1300 Ευρω. Δεν συζηταμε για Πορτογαλιες, Ιταλιες Ισπανιες και Γαλλιες.
Βάσω
02/12/2008 11:17
@Μ.Δ
Μην ανησυχείς και αυτό που μπαίνουν ποδοπαντώντας στα καταστήματα,θα το δείς και στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια.Πέρασες από την Συγγρού πριν κάνα μήνα που έκανε εγκαίνια πολυκατάστημα ηλεκτρικών?Εγώ ήμουν μία ώρα κολλημένη στην κίνηση,πάντως,λες και είχε αγώνα η εθνική ελλάδας στο ποδόσφαιρο.Αλλώστε ότι συμβαίνει τώρα στην Αμερική ,είναι αποδεδειγμένο οτι έρχετε μετά από λίγα χρόνια στην Ελλάδα.Οσο γιά αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι ,δεν είναι καθόλου υπερβολές,εκτός από τα ενοίκια-μεταφορές,όλα είναι πιό ακριβά στην Ελλάδα και οι μισθοί χαμηλότεροι-έχω ζήσει σε 3 ευρωπαικές χώρες.Ο μέσος γερμανός-γάλλος ζει πόλυ καλύτερα από τον μέσο έλληνα.Ζει σε πιό όμορφες και καθαρές πόλεις που σέβονται τον πολίτη,έχουν παροχές,δεν χρειάζεται να δίνει φακελάκια,τον αντιμετωπίζουν με ευγένια στις δημόσιες υπηρεσίες,δίνουν κίνητρα γιά νέες μητέρες,δίνουν επαγγελματικές ευκαίριες στους νέους(χωρίς να βάζουν μέσον),δεν χρειάζεται να έχουν συγγενείς στο πανεπιστήμιο για να κάνουν διδακτορικά και καριέρα κλπ.
TASOS U.S.A, KANADA
02/12/2008 10:45
KALA TA LENE MERIKI APOPANO ALLA I ELLADA EINE I TRITOKOSMIKI XORA TOPU KOSMOU OXI GIATIM TIN BAFTISANE ALLA EPIDI TIN KANANE OI POLITIKI ENAS APOPANO NA MOU PI ENA THETIKO GIA AUTI TIN XORA APO POU NA ARXISO TORA ME TO NEO ETOS O GAIDOROSKOUFIS THA TA AUXISI OLLA APANO KATHE XRONO STO GREECE OLLA APANO ROUXA KAUSIMA TEKMIRIA BARKES XEBARKES MISTH KATO I LIGO APANO KE META STA PERNI PALI PISO EGO POU DOULEBO AMERIKI OTAN PERNO AUXISI KATHE ENA XRONO DEN MOU DINOUN 50 LEPTA MOU DINOUN ANALOGA ME TO COST OF LIVING PAROLO POU I BENZINA EXI XAMILOSI STO 1.75 DOLLARIA TO GALLONI ALLA TO ELADISTAN DEN EXI MELON GIA NEA GENIA GIATI OLI KITANE STO DIMOSIO KE EGO STIN AMERIKI DOULEBO GIA TON GOVERNMENT SE KRATIKI DOULIA 5 MERES DEKA ORES 12 TIN EIMERA ALLA GIA MENA EINE PEXNIDI AUTO POU KANO EINE KARIERA OXIM DOULIA SO GIATI MERIKI APOPANO EPITHIMISAN TIN ELLADA TA SINORA KOLEGIDES EINE ANIXTA DEN SAS KRATAI KANIS PIGENETE PISO KE AMA EXETE MIKRA PEDIA NA TA SPOUDASETE BRITE APO TORA TA BISMATA KANETE APERGIES SILALITIRIA KLISTE TOUS DROMOUS PLAKOSTE TOUS NEOUS FITITES KE GEROUS STO XILO PLAKOTHITE KE ME TA MAT KE AMA EXETE AFISI KANENA DORARIO STIN AKRI I EURO APO TOUS KOLEGIDES POU MENOUN EUROPI MILAO KRATISTETO GIA TIN SIDAXI KE MIN STENOXORIESTE O KARAMANLIS PAPADREOU KE GAIDOROSKOUFIS THA TO EKTIMISOUN PARA POLI AMA EXETE LEUTA BEBEA AMA TELIOSOUN TOTE XANAFEBGETE PISO FGAZETE LEUTA AMA MBORITE FISIKA GIATI THA EXETE GERASI ZITO GREECE ME TA PALIKARIA SOU.
ΜΔ
02/12/2008 09:40
Για τους κυριους απο τις <<πολιτισμενες >> USA.
Εμεις τουλαχιστον στην Ελλαδα οταν ανοιγει ενα καταστημα, μπαινουμε μεσα στο καταστημα ενας-ενας πολιτισμενα.Δεν μπαινουμε μεσα στα καταστηματα κατα εκατονταδες για να προλαβουμε τις προσφορες ποδοπατωντας τον υπαλληλο που ανοιγει την πορτα.
Σε ο,τι αφορα την υγειονομικη περιθαλψη στας Ευρωπας οντως ειναι σε πολυ καλο επιπεδο,ενω στην Ελλαδα το συστημα υγειας ειναι λιγο πανω απο τον πατο.
Και οι δημοσιες υπηρεσιες τους ειναι καπως καλυτερα οργανωμενες.
Ωστοσο ολες αυτες οι υπερβολες των δημοσιογραφων που παρουσιαζουν στην Ελλαδα τα παντα πανακριβα και στην Ευρωπη ολα φθηνα και μισθους παχουλους,ειναι εκτος πραγματικοτητας.Ας παει ενας εργαζομενος να νοικιασει εις τας πολιτισμενας Ευρωπας μια γκαρσονιερα της κακιας ωρας που κοστιζει οσο ενα διαμερισμα 100τ.μ. στην Αθηνα.
Και για να μη πολυλογουμε ο μεσος Ελληνας σε σχεση με τον μεσο Ευρωπαιο ζει καλυτερα με εξαιρεση οπως ειπα την τριτοκοσμικη υγειονομικη περιθαλψη.Οποιος εχει ζησει εξω με καταλαβαινει.
Αν καποιοι Ελληνες πηγαν εξω και τους δοθηκανε ισχυρα επαγγελματικα και οικονομικα κινητρα,καλά κανανε και καθισανε.
Αλλα μην αποπροσανατολιζετε τον κοσμο παρουσιαζοντας μαυρη την κατασταση στην Ελλαδα και ιδανικη στο εξωτερικο γιατι τα πραγματα δεν ειναι ετσι.
Ereunitis
02/12/2008 03:28
Ax Ellada.... Ax .... Opou kai na pame ... mas pligwneis ... 20 xronia stin Ameriki ... spoudes me upotrofies .... metaptuxiaka ... Didaktoriko ... Ptuxeio apo tin Ellada .... Texnologos ... 6 ptuxeia ... ola sto Engineering ... kai den einai kala gia to TEE .... den einai kala gia tin Ellda xwris bisma .... Krima ... Makria apo tous goneis pou olo kai gernane ... kai emeis ... 6 xiliades xiliometra makria ... monoi mas stin amrikaniki aperantwsini ... 10-wra kai 12-wra douleias sta ergastireia gia na 3exniomaste oti mas lipei i patrida .... Alla etsi mas kantisan ta lamogia ... Den peirazei ... Na doume sto telos ti 0a bgaloun ... so far a big nothing ... 20 xronia stin 3eniteia ... Anna S. se noiw0w ...
katsos
01/12/2008 22:37
xipniste kai figete apo ellada xekoliste apo to paramidi eho dio pedia me norvigida pername kala politismena piotita zois ta panta yperoha stin ellada den yparhei kanena melon apo to 99 pou eviga mehri simera apo to kako sto hirotero vgite ligo paraexo na dite pos pernane skandinvia kai meta to zisitame
KAZANTZIDHS GERMANIA
01/12/2008 21:49
(GERASIMOS KAI XENOS USA ) POU EISAI KAI PONHROS KAI TA AR .....DIA TOU KARABELA EIXA MIA SKASILA TO TI EXEIS ! LEO NA BALO THN SKOUPA DIA KLAPSOURISMA !
XENOS U.S.A
01/12/2008 17:41
MD GIA PION PARADISO MILAS MIPOS TOU EFRAIM ME TA DISEKATOMIRIA EURO I TA BISMATA GIA PESMOU RE MD SE TI POU EINE I OMORFIA MIPOS TIN FTIAXANE I ALBANI PIOI EGO STO EXOTERIKO MENO KE ERXOME KATHE DIO XRONIA ELLADA OXI EPIDI TIN PETHIMISA EPIDI EXO TOUS GONIS MOU. KE NA SOU PO KE TO ALLO MENO SE OREA POLITIA KALITERI APO TIN KIFISIA KOLONAKI KE XORIS KORNARISMATA KE SILALITIRIA KATHE PROI KE PAO STIN DOULIA MOU XORIS NA MOU KLINI TO DROMO KANENAS POLITIKOS FITITIS KE ALLI TI EXIS NA MOU PIS MENO AMERIKI 10 XRONIA KE DOULEBO SE KRATIKI DOULIA SO GIATI NA ERTHO NA MINO ELLADA FOR WHAT GIA TA GREEK KORITSIA AUTA TA EXO KE EDO GIA TA MBOUZOUKIA AUTA TA EXO KE EDO CLUB KE ISTORIES GIA TA TEKMIRIA AUTA DEN TA EXO AMA THELO BARKA 30 METRA DEN MOU LEI KANENAS TIPOTA AMA THELO NA EXO SPITI 300.000 DOLLARIA DEN MOU LEI KANENAS TIPOTA AMA THELO NA ODIGAO LIMOUZINA DEN MOU LEI KANENAS TIPOTA AMA EXO OREXI GIA DOULIA KE PTIXIO PIANO OTI DOULIA THELO ME EXETASIS DILADI XORIS BISMA DEN MOU LEI KANENAS TIPOTA SO EXIS NA MOU PIS TIPOTA THETIKO?
GERASIMOS U.S.A
01/12/2008 17:21
POLI APOPANO GRAFOUN TIS APOPSIS ELLINES TOU EXOTERIKOU. RE KOLEGIDES TI EXETE PONESI APO TIN ELLADA EGO MENO 10 XRONIA STIS U.S.A KE EINE DEKA FORES KALITERA APO TIN ELLADA PAROLO I OIKONOMIKI KATASTASI EXI SFIXI O ALLOS APOPANO LEI THA PIS TIN ELLADA ELLADISTAN SE TI THA EPITHIMISO STIN ELLADA TI BROMIA TIS, TO BISMA ,TA SILALITIRIA ,TIS APERGIES TOUS FITITES POU PARAPONIOUDE GIA TA PANEPISTIMIA I KOLLEGIA, TIN AKRIBIA ,TA TEKMIRIA, TA KIBIKA TOUS ,FOROUS PESMOU ENA THETIKO POU EXI I ELLADA TIN DIMOKRATIA, TI. EGO STIN AMERIKI EXO TI KALITERI DIMOKRATIA APO OLO TON KOSMO OTI THELO KANO BASI TOU NOMOU KE DEN MOU MILAI KANENAS OUTE KANENAS DEN MOU ZALIZI TA ARX*** APO TO PROI MEXRI TO BRADI KE TI AMA ERTHO ELLADA PREPI NA PAO NA DOULEPSO STIN ATHINA KE KALA AFOU MENO PELLOPONISO PALI PREPI NA FIGO APO TO SPITI MOU KOLEGIDES OLLI EGO TA PERNAO KALLA STIN AMERIKI TORA MENO NEW JERSEY TO XRONOU END OF 2009 METAKOMIZO SAN DIEGO CALIFORNIA EKI POU MENI O ADELFOS MOU KE SIS TI MOU LETE GIA TIN PSOROKOSTENA DEN KATALABENO PAO KATHE DIO XRONIA TOUS BLEPO OLLOUS TOUS FILOUS MOU APO TO PROI MEXRI TO BRADI STIN KAFETERIA I KAFENIO TI NA SAS PO MERIKI APO TOUS ELLINES TOU EXOTERIKOU AGAPAN TIN ELLADA KE I PIO POLI THELOUN NA FIGOUN NA FADASTITE OTI EIXA DIABASI STA NEA OTI APO TO 1996 MEXRI SIMERA 2008 EXOUN FIGI APO TIN ELLADA 550.000 STO EXOTERIKO SO TI NA MOU PITE OPIOS PONAI TON KARAMANLI PAPADREOU I GAIDOROSKOUFI MBORI NA PAI PISO KE NA TOUS BOITHISI AMA BRITE POUTHENA KANENA TSOUBALI DOLLARIA I EURO PIGENETA KE DOSTA TOUS AUTA THELOUN OXI ESAS ESIS THA EISTE OI ERGATES TOUS TON 700 EURO TO MINA.
Giannis M
01/12/2008 17:14
Δυστυχως φιλε Γιωργο, το ψαρι δεν βρωμαει απο το κεφαλι αλλα απο την βαση του!!Γιατι νομιζεις οτι ποτε δεν πεφτουν τα 2 μεγαλα κομματα κατω απο 30%?Πολυ απλα γιατι το κρατος κυβερνειται απο τους δημοσιους υπαλληλους που στηριζουν τα κομματα που τους βρηκαν δουλεια με πλαγιο τροπο,η αυτους που εχουν προσδοκια να βρουν δουλεια με αυτον τον τροπο απο αυτα τα 2 "μεγαλα" κομματα. Το υπολοιπο 4-5% που μετακινειται απο το ενα στο αλλο κομμα, δεν νομιζω οτι ειναι αντικειμενικοι γιατι πολυ απλα δεν θα ψηφιζαν γελοιους, αλλα απο ευκολοπιστους θυματα.Ειναι δυνατον νοημονες ανθρωποι να επελεξαν να δωσουν στο ΠΑΣΟΚ πλεονεκτημα 4%? Οποιαδηποτε αλλη αποπειρα ανατροπης δεν εκφραζει την πλειοψηφια, αρα δεν αξιζει σε αυτην την αμοιρη χωρα η αξιοκρατια.Ειμαι πολυ απαισιοδοξος για το μελλον αυτης της χωρας. Τα πραματα πανε απο το κακο στο χειροτερο. Ετσι ηταν ετσι θα ναι, καλα κανετε και φευγετε στο εξωτερικο σε χωρες που σεβονται τους πολιτες τους και επικρατουν καλυτερες συνθηκες παντου.ΤΕΛΟΣ- Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.
Giorgos Mitsios-NY-USA
01/12/2008 16:41
H ELLADA mas pragmatika einai panemorfi kai o tropos Zois
polu kaluteros apo alla krati. Alla otan exeis paidia kai skeftesai tin morfwsi tous tin iatriki tous peri8alpsi kai to mellon tous anakalipteis oti prepei na prosgio8eis kai na minis sto exwteriko gia tous idious logous pou efyges esu o idios.
Den kserw pote kai an kai me poious 8a symorfw8ei h ELLADA mas alla an kai menw 21 xronia stin NY, erxomai 2 fores stin patrida ka8e xrono kai Blepw oti paei apo to kakko sto xeirotero mia xwra pou apo ton tourismo 8a mporouse na ZHSEI ola tis ta paidia. Alla to psari Brwmaei apo tin kefali...
Giauto oso kai na pe8umamai thn Mana Ellada eimaste exw apo ta teixi..
Enas ELLHNAS tou exwterikou
Alex G
01/12/2008 15:44
shetika me agglia oi efkairies logw credit crunch ehoun perioristei simantika...ta perisotera job arhizoun stis 15-25.000 lires to hrono me poli liga stis 30-40.000...kai edw ehi poli havale an den ise kalos ale ale...to mono kalo ine pws den hreiazesai barba ala poli oreksi.....kai etsi pou ehi pesei kai i lira
den ine pia gia short-term ala hriazetai toulahiston mia dekaetia na pis pws kati tha mazepseis.....
ELL.ME.
01/12/2008 15:11
POU EINAI EXO APO TO XOPO POLLA TRAGOUDIA XERH EPHDH EXO THN TYXH ATYXIA NA GINO METANASTHS KAI FLEPO THN DIAFORA TO SUMPERASMA MOU EINAI OTI H ELLADA EXEI EXUPNO LAO ALLA FLAKES POLITIKOUS STHN XORA POU ZO EXEI EXUPNOUS POLITIKOUS ALLA FLAKES LAO KAI SE THEMA OIKONOMIAS EINAI OTI ALAZOUN TA NOUMERA MISTHOS KOSTOS ZOHS FOROI ASFALIA ELLADA KAI PALH ELLADA ALLA ME NEA KUBERNHSH
Anna S.
01/12/2008 14:48
Οι μισθοί στο εξωτερικό μπορεί να είναι πιο μεγάλοι αλλά η ζωή, στην Ευρώπη τουλάχιστον είναι πιο ακριβή και έτσι δε μένουν πολλά. Βέβαα, οι παροχές και η ζωή σε μερικά μέρη είναι πιο εύκολη. Αλλά δεν πρέπει κανείς να υποτιμά τα αισθήματα που γεννιόνται στην ξενητιά. Ζω εδώ και 14 χρόνια εκτός Ελλάδας και με έχει φαέι το μαράζι. Πολλές φορές αισθάνομαι πως δεν ανήκω πουθενά, ξένη στον ξένο τόπο αλλά ξένη και στην Ελλάδα που έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ζει κανείς με αυτά τα συναισθήματα. Και βρίσκομαι και σε Ευρωπαική χώρα. Στη Μέση και Άπω Ανατολή όπου τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανύπαρκτα, θα είχα τρελλαθεί.
Nameless
01/12/2008 14:08
@Gerasimos 1/12/2008 10:42 Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ. @Mixalis 1/12/2008 12:37 Θεωρώ ότι στο Ελλαδιστάν πρέπει να γυρίσεις είτε ΑΜΕΣΑ μετά από τυχόν σπουδές είτε ΚΑΘΟΛΟΥ. Γιατί αν σχετικά "αργήσεις", το πολιτισμικό σοκ που θα υποστείς είναι απλά ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ, με αποτέλεσμα να θέλεις να ξαναφύγεις πιθανώς.
ροδανθος
01/12/2008 13:40
Αγαπητε ΜΔ, εχοντας δουλεψει σε 4 Ευρωπαικες χωρες και στην Ελλαδα εχω να σου πω οτι ασχετως τι νομιζεις για τα δημοσιογραφακια και που εχεις παει και τι εχεις δει, εγω θα σου πω τα παρακατω. Δεν ειναι δυνατον να εισαι εσυ ο μονος γνωστης και ολοι οι ανθρωποι που εχουν δουλεψει στο εξωτερικο να λενε οτι το βιοτικο επιπεδο ειναι 5-10 φορες ανωτερο απο την Ελλαδα. Βεβαια ορισμενες φορες η δουλεια στην Ελλαδα ειναι πολυ χαβαλε ιδιως στο Δημοσιο, ομως στον ιδιωτικο τομεα ειναι πιο σκληρη. Το θεμα ομως ειναι οτι και στις δυο περιπτωσεις αν εργαστεις στο εξωτερικο θα γινεις πιο καλος στην εργασια σου γιατι τις περισσοτερες φορες στην Ελλαδα η επιπλεον εργασια ειναι χαμαλικι που δεν μαθαινεις ποτε τιποτα. Ασχετως ομως με τα παραπανω οτι και να κανεις στο εξωτερικο θα πληρωνεσαι με 2-6 φορες μεγαλυτερους μισθους με κοστος ζωης ιδιο με την Ελλαδα. Εκτος αν τα μαθηματικα σου ειναι σε επιπεδο Αλογοσκουφη. Τωρα αν καποιος αυτο που ζητα απο την ζωη του ειναι να ειναι διπλα σε μια παραλια, να κοροιδευει τον κοσμο, να κανει χαβαλε και να βυζαινει μεχρι την ηλικια των 50 χρονων πραγματι η Ελλαδα ειναι το καλυτερο μερος για να ζησει κανεις. Δεν ειναι δυνατον να ειναι βλακες μισο εκατομυριο Ελληνες που εφυγαν στο εξωτερικο και εσυ να εισαι ο μονος εξυπνος. Να σε πληροφορησω οτι αν στην ΕΛλαδα δεν ηταν τοσο δεμενη αλλα και καταπιεστικη η Ελληνικη οικογενεια με αποτελεσμα να δημιουργει μεγαλη ψυχολογικη εξαρτηση στους νεους τοτε οι μεταναστες θα ηταν πολλαπλασιοι. Απο την αλλη ισως να ειχαν διεκδικησει και μερικα πραγματα οι νεοι με αποτελεσμα να αλλαξουν μερικα πραγματα.
Mixalis
01/12/2008 12:37
Epeidi zo kai ergazomai stin Agglia ta teleutaia 2,5 xronia 8a prepei na sumfoniso me ton Gerasimos.... Akoma kai tora me ola auti tin krisi pou uparxei h zo''i'' einai se para polu kalutero epipedo apo auto pou einai stin Ellada.... Ektos kai sn ta aderfia mou me koro''i''deououn kai h Ellada exei ginei ontos o paradeisos.... kai epeidi den piteuo sta paramu8ia, fobamai oti 8a me faei to eksoteriko par'' oli ti nostalgia kai epi8umia pou exo na epitrepso stin Ellada..... Basikos logos einai oti prepei na koitakso kaito mellon ton paidion mou, giati edo exoun mellon.... Anarotiemai kammia fora an oi Ellines tin ora pou psifizoun bazoun san parametro stin epilogi tous to mellon tou paidiou tous....
SL
01/12/2008 11:45
Ena fegari eho zisi sto exoteriko ergazomenos se hora tis VRETANIKIS kinopolitias, proton o ELLINAS tou exoterikou o lalistos endos ELLADOS pou zita ke tou pouliou to gala apo ton ergodoti-tou ektos ELLADOS kani toubeki, to programa-tou kathimerina doulia spiti ta enikia panakriva oi diatrofi episis, epomenos den aksizi ton kopo, apo tin alli meria o kathenas ehi dikeoma stis spoudes ke kaliteri zoi , alla theoro lathos tis epithesis kata tis ELLADOS dioti kalo ine na gnorizoume tis dinatotites tis horas-mas, prin apofasizoume na spoudasome kalitera na kanoume mia erevna ti mbori na mas prosferi oi patrida-mas gia ta epomena toulahiston 50 hroni. kali tihi se olous.
Gerasimos
01/12/2008 10:42
Αγαπητέ Φίλε ΜΔ..
Επειδή έχω ζήσει, δουλέψει και ταξιδέψει αρκετά στο εξωτερικό σε πληροφορώ ότι η ποιότητα ζωής είναι δέκα φορές πιο καλή από την Ελλάδα! Βέβαια μιλάω για κάποιον που έχει ένα πτυχίο και δεν δουλεύει σαν ανειδίκευτος εργάτης (σε αυτό δεν έχω άποψη). Και πριν προλάβεις να με ρωτήσεις γιατί γύρισα θα σου λύσω την απορία, για την οικογένεια και τους φίλους μου.
Συμφωνώ μαζί σου όμως ότι η Ελλαδα των τριών θαλασσών είναι πανέμορφη, αλλά θα συμπληρώσω εκτός πόλεων γιατί εντός έχει το μαύρο της το χάλι..
Και επίσης συμφωνώ ότι η Ελλάδα θα ήταν παράδεισος αν δεν την κυβερνούσαν τόσες δεκαετίες τα λαμόγια,οι άχρηστοι και οι διαπλεκόμενες βδέλλες. Όμως την κυβερνούν και εμείς οι Έλληνες δεν δείχνουμε καμιά διάθεση να τους αλλάξουμε. Σε πληροφορώ ότι αν στην Αγγλία συνέβαιναν αυτά που συμβαίνουν εδώ στο βαθμό που συμβαίνουν (γιατί παντού υπάρχει κάποια διαπλοκή) ο κόσμος θα τους είχε δώσει τα παπούτσια στο χέρι αν όχι στο κεφάλι!
Ας ξεκολλήσουμε από τις προκαταλήψεις και τις εύκολες επιλογές και μετά ίσως δούμε μια άσπρη μέρα!
Kostas
01/12/2008 10:15
BRAVO! POLY ENDIAFERON ARTHRO.

OI ENDIAFEROMENOI GIA DOULEIA STIN MESI ANATOLI MPOROUN NA "KSEFILIZOUN" TIN EIDIKOTERI EFIMERIDA TOU KOLPOU:

http://www.khaleejtimes.com/appoint_search.asp?page=3

THIMITHITE: POTE MIN DOSETE XRIMATA SE AFTA TA GRAFEIA, AMOIVONTAI MONO APO AFTOUS POU THA SAS PROSLAVOUN!

KALI TYXI!

ΜΔ
01/12/2008 09:25
Εννια στους δεκα δηλωνουν διατεθειμενοι να μεταναστευσουν για να βρουν δουλεια. ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ.
Οι περισσοτεροι που το λενε δεν εχουν ζησει ποτε στην εμιγκρατσια και δεν ξερουν τι εστι ζωη και δουλεια στο εξωτερικο.Ας πανε.Οι περισσοτεροι σε χρονο ρεκορ θα πουνε την Ελλαδα Ελλαδιτσα.
Οι καταστασεις και οι μισθοι στο εξωτερικο δεν ειναι ετσι ιδανικες οπως αρεσει σε καποια ανενημερωτα ημιμαθη δημοσιογραφακια να τις παρουσιαζουν.
Ας πανε στην Ευρωπη να δουνε τι σημαινει μιζερια.
Αν την Ελλαδα των τριων θαλασσων δεν την κυβερνουσαν τοσες δεκαετιες τα λαμογια,οι αχρηστοι και οι διαπλεκομενες βδελλες που ρουφανε το αιμα της,τωρα η Ελλαδα θα ηταν επιγειος παραδεισος.