«Ζούμε σε μια άμοιρη και ταλαιπωρημένη γειτονιά. Μπορεί να σεβόμαστε τους μετανάστες, αλλά η μαζική παρουσία τους εδώ έχει αλλάξει τις συνθήκες της ζωής μας».


O κ. Αλέξανδρος Κανόνης ζει στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει δει τη γειτονιά του να ζει την αίγλη και την πτώση της. Κάποτε ήταν μία από τις καλές περιοχές της Αθήνας, όπου ζούσαν οικογένειες με μέσο και μεγαλύτερο εισόδημα. Γύρω από τη μεγαλύτερη ελληνική εκκλησία και την πλατεία πέρασε τα περισσότερά του χρόνια. Τώρα, όπως λέει, η πλατεία είναι υπό κατάληψη. Εκατοντάδες εξαθλιωμένοι μετανάστες- Αφγανοί, στην πλειονότητά τους- έχουν βρει καταφύγιο εκεί και στα εγκαταλειμμένα αρχοντικά των γύρω δρόμων.

«ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ»

«Ας ενδιαφερθεί επιτέλους κάποιος και για τους ξένους και για εμάς», λένε οι κάτοικοι

Οι περισσότεροι παλαιοί κάτοικοι του Αγ. Παντελεήμονα έχουν αναζητήσει καινούργιες γειτονιές. Αυτοί που παραμένουν, υποστηρίζουν ότι μεταβάλλεται σε γκέτο, που μπορεί την ημέρα να το χαρακτηρίζει η παρουσία ανθρώπων από πολλές διαφορετικές εθνικότητες- μετανάστες που ήλθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ΄90 με τις οικογένειές τους- αλλά τη νύχτα είναι μια περιοχή την οποία όλοι προτιμούν να αποφεύγουν.

«Η κατάσταση στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα έχει γίνει απελπιστική. Εμάς τους κατοίκους μας έχουν αφήσει στην τύχη μας», περιγράφει η κ. Θέμις Σκορδέλη, που πήρε μέρος χθες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή. «Οι μετανάστες ζουν σε συνθήκες που δεν περιγράφονται: στην πλατεία κοιμούνται, κάνουν τις σωματικές τους ανάγκες. Βρίσκουν καταφύγιο κατά δεκάδες σε παλιά σπίτια. Δεν μπορούμε ούτε να περάσουμε από την πλατεία, για να πιούμε έστω έναν καφέ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να παίξουν στην παιδική χαρά». Το τελευταίο διάστημα η περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα έγινε επίκεντρο της «βαριάς εγκληματικότητας» στο κέντρο της Αθήνας. Η πρόσφατη εξιχνίαση έντεκα δολοφονιών από τον εμφύλιο των Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών κατέδειξε ότι η περιοχή ήταν το ορμητήριό τους. Οι κάτοικοι γίνονται σχεδόν καθημερινά μάρτυρες ή και θύματα εγκληματικών πράξεων.

«Στα άκρα»

Ο κ. Δημήτρης Γεωργιάδης, γέννημα- θρέμμα όπως λέει της περιοχής, δηλώνει: «Η κατάσταση έχει φθάσει στα άκρα. Εξαθλιωμένοι μετανάστες έχουν καταλάβει σχολεία, πλατείες, όπου μπορούν καταφεύγουν. Εγώ έχω πέσει δύο φορές θύμα διάρρηξης. Την τελευταία πενταετία οι περισσότεροι παλαιοί κάτοικοι της περιοχής μετακόμισαν. Φεύγουν συνέχεια», λέει.

Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι δείχνουν να έχουν την αγωνία μη χαρακτηριστεί η διαμαρτυρία τους ρατσιστική. Είναι όμως αγανακτισμένοι αφού, όπως λένε, ζουν σε μια αποθήκη ανθρώπων για την οποία κανένας φορέας, δήμος, αστυνομία, οποιοσδήποτε, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. «Από την εγκληματικότητα δεν μπορούμε πια να κυκλοφορήσουμε. Μετά τις 7 το βράδυ κλειδωνόμαστε στα σπίτια μας. Έχουμε κάνει τα σπίτια μας φυλακή», λέει ο κ. Γιάννης Μπατσής που μεγάλωσε στον Άγιο Παντελεήμονα.

«Επέστρεφα από τη δουλειά μου και μπροστά μου μαχαίρωσαν έναν άνθρωπο», περιγράφει η κ. Βασιλική Κωστοπούλου. «Τρέμω όταν περνάω από την πλατεία. Γιατί πρέπει συνεχώς να ζω σε καθεστώς φόβου; Μεγάλωσα εδώ, είναι η γειτονιά μου, γιατί πρέπει να φύγω τελικά; Δύο φορές μου έχουν σπάσει το αυτοκίνητο. Αισθάνομαι ότι κινδυνεύω. Από την άλλη, θλίβεσαι να βλέπεις ανθρώπους να ζουν σε χαρτόκουτα. Ας γίνει κάτι και για εκείνους και για εμάς».

«Ήρθαμε να δουλέψουμε»

«Απέναντι» στους συγκεντρωμένους κατοίκους βρέθηκε χθες το απόγευμα ο Αφγανός Μοχάμεντ Μονσέν. Είναι πατέρας δύο παιδιών και ζει στον Άγιο Παντελεήμονα τον τελευταίο μήνα. Προς το παρόν, έχει χρήματα και αντέχει να πληρώνει 250 ευρώ τον μήνα για ένα υπόγειο. Δουλειά όμως δεν έχει και ο φόβος του είναι ότι θα μείνει άστεγος με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους, δύο και πέντε ετών. «Στο Αφγανιστάν έχουμε πόλεμο. Εκεί δεν υπάρχει ελπίδα. Δεν έχουμε άλλη λύση πέρα από τη μετανάστευση. Ήρθαμε στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή. Δεν είμαστε εγκληματίες. Δουλειά ζητάμε για να ζήσουμε».

Με κουκούλες και πέτρες χτύπησε πάλι η Χρυσή Αυγή


ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ έκαναν συγκροτημένα μπλοκ της Χρυσής Αυγής και ομάδες νεαρών ακροδεξιών στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα για τις συνθήκες γκέτο που διαμορφώνονται στη γειτονιά τους. Μέλη της Χρυσής Αυγής και ακροδεξιοί, εκμεταλλευόμενοι τη διαμαρτυρία των κατοίκων, μπήκαν στη συγκέντρωση προκλητικά και προσπάθησαν να δημιουργήσουν συγκρούσεις και σοβαρά επεισόδια. Λίγο πριν από τη συγκέντρωση κατοίκων στον Άγιο Παντελεήμονα είχε προγραμματισθεί και αντιρατσιστική συγκέντρωση. Έτσι, η οδός Αχαρνών για ώρες χθες χωρίσθηκε σε δυο στρατόπεδα και προκλήθηκαν επεισόδια όταν ομάδα ακροδεξιών με κουκούλες πλεύρισε από ένα στενό διαδηλωτές- μέλη αριστερών οργανώσεων και Αφγανούς μετανάστες και τους επιτέθηκαν. Μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων μαζί με Αφγανούς μετανάστες συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στην πλατεία. Κρατούσαν πανό που ανέγραφε “Άσυλο στους πρόσφυγες” και φώναζαν αντιρατσιστικά συνθήματα. Περίπου μία ώρα αργότερα, κάτοικοι της περιοχής κρατώντας και αυτοί πανό με συνθήματα “Όχι στην γκετοποίηση” άρχισαν να συγκεντρώνονται απέναντι στους πρώτους διαδηλωτές. Η Αχαρνών κόπηκε στα δυο. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ σχημάτισαν αλυσίδες ανάμεσα στους συγκεντρωμένους κρατώντας τους σε απόσταση.

Τα συνθήματα

Οι κάτοικοι φώναζαν συνεχώς το σύνθημα “ΕΛ.ΑΣ.- ΕΛ.ΑΣ.προστάτευσε και μας”, ενώ η άλλη πλευρά «Είμαστε όλοι Αφγανοί», «Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες». Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ένα μεγάλο μπλοκ ακροδεξιών με ελληνικές σημαίες έφθασε στην πλατεία. Έριξαν προκηρύξεις της Χρυσής Αυγής με συνθήματα όπως «Έλληνες ξυπνήστε.

Αντισταθείτε στην γκετοποίηση των γειτονιών μας» καθώς και “Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις γειτονιές μας, την πόλη μας, την ίδια μας την πατρίδα”.

Η κατάσταση ηλεκτρίσθηκε και τα συνθήματα έγιναν οξύτερα. Οι ακροδεξιοί φώναζαν “Έξω οι ξένοι” και από την άλλη πλευρά απαντούσαν με το σύνθημα “Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές”. Οι προκλήσεις από την πλευρά των ακροδεξιών συνεχίστηκαν. Νεαροί με σημαίες χαιρέτισαν ναζιστικά και φώναζαν το σύνθημα “Αίμα- Τιμή- Χρυσή Αυγή”. Τα σοβαρά επεισόδια, που κράτησαν περίπου δύο ώρες, ξεκίνησαν όταν ομάδα νεαρών ακροδεξιών έφυγε από την συγκέντρωση και μέσω της Κοδριγκτώνος επιτέθηκε με πέτρες εναντίον διαδηλωτών της άλλης συγκέντρωσης. Ακολούθησε συμπλοκή και τότε επενέβησαν αστυνομικοί των ΜΑΤ κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Οι ακροδεξιοί επέστρεψαν στην συγκέντρωση των κατοίκων. Οι διαδηλωτές της άλλης πλευράς, ανάμεσά τους και νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα.