Νέα σύγχυση για το αν είναι υποχρεωτική ή όχι η διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία προκαλεί ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.


Με αφορμή επιστολή που του είχε απευθύνει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο υπουργός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Συνήγορο, επιμένοντας ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για τους ορθόδοξους μαθητές, παρά την ακριβώς αντίθετη γνώμη που εξέφρασε η ανεξάρτητη αρχή! Ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γ. Καμίνης έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στον κ. Στυλιανίδη

«ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ»

Ο υπουργός Παιδείας στην επιστολή του κατηγορεί τον Συνήγορο του Πολίτη και για κατάχρηση αρμοδιότητας

σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης έχουν όλοι οι μαθητές, εφόσον αυτοί οι ίδιοι ή οι γονείς τους, ανάλογα με την περίπτωση, επικαλούνται εν προκειμένω λόγους συνείδησης. Η εγκυρότητα της δήλωσης αυτής δεν είναι συνταγματικώς θεμιτό να εξαρτάται από οποιασδήποτε μορφής- θετική ή αρνητική- δήλωση θρησκεύματος». Όπως επισήμανε ο κ. Καμίνης, το πρόβλημα έγκειται στο ότι «πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα, για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, αξιώνουν από τους γονείς τη ρητή θετική ή αρνητική δήλωση σχετικά με το θρήσκευμά τους».

Χθες ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι το μάθημα παραμένει υποχρεωτικό για τους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές επειδή, όπως υποστηρίζει, «δεν έχει ομολογιακό-κατηχητικό χαρακτήρα, αλλά είναι γνωσιολογικό». Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Παιδείας, για τα Θρησκευτικά ισχύουν τα εξής:

1 Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές.

2Δικαίωμα εξαιρέσεως έχουν οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι μαθητές εφόσον το επιθυμούν, οι οποίοι στην αίτησή τους δεν χρειάζεται να αναγράφουν το δόγμα ή θρήσκευμα στο οποίο πιστεύουν. 3Οι εξαιρούμενοι αλλόδοξοι και αλλόθρησκοι, όταν είναι αλλοδαποί, την ώρα του μαθήματος των θρησκευτικών συμμετέχουν στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας και όταν είναι ημεδαποί συμμετέχουν στο μάθημα που υποδεικνύεται από τον σύλλογο διδασκόντων.

«Δεν με αφορά η αναταραχή για τα κολέγια»


ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ μεταξύ Πολυτεχνείων, επαγγελματικών ενώσεων, αριστεράς και ΤΕΙ επιχειρεί να δημιουργήσει τώρα το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εκτονώσει την ένταση που επικρατεί για την αναγνώριση των κολεγίων. Χθες ο κ. Στυλιανίδης καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Ι. Αλαβάνου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας (σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αlpha) ότι η αναταραχή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν τον αφορά!

«Υπάρχει ένα δείγμα φωτιάς, το οποίο όμως αφορά τι; Όχι τη σχέση του υπουργείου με το φοιτητικό κίνημα, αλλά τη σχέση των ΤΕΙ με το ΤΕΕ και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι η τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΕ τις τελευταίες μέρες, ότι προτιμά να κλείσουν τα ΤΕΙ και τα κολέγια και η άρνησή τους γενικώς του Συνασπισμού να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ΤΕΙ, αντιλαμβάνεστε ότι ξεσηκώνει τα ΤΕΙ και δικαιολογημένα, διότι 350.000 νέοι άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί κάποιοι λειτουργώντας συντεχνιακά δεν θέλουν να τους τα αναγνωρίσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ από την πλευρά του, κατηγόρησε αμέσως τον κ. Στυλιανίδη για διαστρέβλωση των θέσεών του. «Το υπουργείο Παιδείας έχει επιλέξει να προκαλέσει σύγχυση και σύγκρουση μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επαγγελματικών ενώσεων, στην προσπάθειά του να αποστρέψει τη ματιά όλων από δικές του πράξεις ή παραλείψεις», ανέφερε.

Στο θρανίο με βεβαίωση!


ΤΟ ΠΩΣ ΕΝΑ σχολείο θα διαπιστώνει αν ένας μαθητής που ζητά απαλλαγή είναι ή όχι ορθόδοξος χωρίς να του ζητάει βεβαίωση είναι κάτι που το υπουργείο είτε δεν έχει ξεκαθαρίσει είτε δεν το ενδιαφέρει. Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης στην επιστολή του κατηγορεί τον Συνήγορο του Πολίτη και για… κατάχρηση αρμοδιότητας, επειδή υποστήριξε ότι κάθε μαθητής μπορεί να απαλλαγεί από τα Θρησκευτικά: «Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί και προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Υπό την έννοια αυτή η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και το υπουργείο δεν προτίθενται να εκχωρήσουν στο ελάχιστο τμήμα του πεδίου ευθύνης τους», αναφέρει στην επιστολή του.