Από το 2001 η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά ως έναν τρόπο για τη

μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, την πρόσληψη 2-3 γραμμαρίων φυτικών

στερολών ή στανολών την ημέρα. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν σε φυτικής προέλευσης

προϊόντα και μοιάζουν στη δομή τους με τη χοληστερόλη. Όταν προσλαμβάνονται με

την τροφή, μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης του τροφίμου από το έντερο

και έτσι ελαττώνονται τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Πολλές κλινικές

μελέτες έχουν δείξει ότι στις προαναφερθείσες ποσότητες οδηγούν σε μείωση κατά

10%-12% των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Έτσι, αν ένας ενήλικος έχει

χοληστερόλη 250 mg/dl, με τα 2-3 γραμμάρια στερολών/στανολών μπορεί να την

ελαττώσει στα 225-220 mg/dl. Αυτή όμως η λύση δεν απενοχοποιεί την υπόλοιπη

διατροφή, γιατί οι στερόλες/στανόλες δρουν καλύτερα όταν η διατροφή μας είναι

παράλληλα χαμηλή σε λίπος -επομένως ο ασθενής πρέπει οπωσδήποτε να τρέφεται

υγιεινά, ακολουθώντας τις συστάσεις του γιατρού και του διαιτολόγου. Ωστόσο,

τη συνιστώμενη ποσότητα των 2-3 γραμμαρίων στερολών/στανολών δεν μπορεί κανείς

να προσλάβει εξ ολοκλήρου από τα φυσικά τρόφιμα. Ένα μέσο διαιτολόγιο

προσδίδει 300-500 mg την ημέρα, ενώ ένα αυστηρά φυτοφαγικό δεν ξεπερνά τα 800

mg. Γι’ αυτό στην αγορά υπάρχουν προϊόντα (όπως βούτυρα) εμπλουτισμένα με

αυτές τις ουσίες και έτσι μπορούμε να κάνουμε τις επιλογές μας. Είναι όμως

αυτά ασφαλή; Ναι, εάν τρώει κανείς την ενδεδειγμένη ποσότητα που αναγράφουν οι

συσκευασίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι επιπλέον κατανάλωση δεν επιφέρει κανένα

πρόσθετο αποτέλεσμα, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση ορισμένων ωφέλιμων

ουσιών (καροτενοειδών) στο αίμα. Εάν, λοιπόν, τρώει κανείς δύο φρούτα και μία

σαλάτα την ημέρα, συν τη συνιστώμενη ποσότητα εμπλουτισμένου προϊόντος, είναι

καλυμμένος. Προσοχή, όμως: οι ασθενείς που πάσχουν από την ασθένεια

σιτοστερολαιμία δεν πρέπει να καταναλώνουν τα εμπλουτισμένα προϊόντα, δίχως να

ρωτήσουν πρώτα τον γιατρό τους.

Ο Αντώνης Ζαμπέλας είναι αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου

στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Αθηνών