ΔIATPΟΦIKH ZΩNH

H Tζένιφερ του ιχθυελαίου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2006 |

Τζένιφερ Άνιστον. H πρωταγωνίστρια του Χόλιγουντ ακολουθεί το διατροφικό μοντέλο του δρα Sears

ΩΣ KAI 39% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων επιτυγχάνει η κατανάλωση ιχθυελαίου σε συνδυασμό με φρούτα, λαχανικά και λευκό κρέας.

Ο καρκίνος, η οστεοπόρωση, ακόμη και η κατάθλιψη είναι μερικές από τις ασθένειες που μπορεί επίσης να προληφθούν με την αλλαγή διατροφικών συνηθειών.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο Αμερικανός ερευνητής Barry Sears, ειδικός σε θέματα ορμονικού ελέγχου μέσω της διατροφής, παρουσιάζοντας στην Αθήνα ένα διατροφικό μοντέλο που βασίζεται στη μεσογειακή δίαιτα, αλλά περιλαμβάνει λιγότερα δημητριακά, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ιχθυέλαιο. Τη δίαιτα του δρα Sears - που ονομάζεται διατροφική ζώνη - έχουν ακολουθήσει αρκετοί αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Τζένιφερ Άνιστον.

Λιγότερο άμυλο

Λαχανικά και φρούτα είναι τα πρώτα σε συχνότητα κατανάλωσης τρόφιμα που προτείνει η διατροφική πυραμίδα του δρα Sears. Ακολουθούν οι πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά, το ελαιόλαδο και τελευταία - δηλαδή αυτά που πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο - τα δημητριακά και οι τροφές που περιέχουν άμυλο.

Οι βασικές τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά σε μικρά γεύματα το καθένα από τα οποία θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει πρωτεΐνες.

Σύμφωνα με τον κ. Sears, καθοριστικός είναι ο ρόλος του ιχθυελαίου το οποίο μπορεί να προσληφθεί από τα ψάρια, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής - διατίθεται σε ειδικά σκευάσματα στα φαρμακεία. Και αυτό γιατί το ιχθυέλαιο ρυθμίζει την έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό - η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη καθοριστικής σημασίας για την υγεία, αφού μαζί με άλλες ορμόνες σχετίζεται με την αντιμετώπιση φλεγμονών στον οργανισμό.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το παραπάνω διατροφικό μοντέλο μειώνει κατά 11%-20% τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων σε γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα.