ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΟTE

Xιονοστιβάδα οι διαμαρτυρίες για τη... φωτιά που έβαλε στο «φτηνό-αργό Ίντερνετ»

ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2005 |


Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν - σε ολόκληρη την Ελλάδα - οι διαμαρτυρίες των χρηστών του Ίντερνετ για την απόφαση του ΟΤΕ να βάλει φωτιά στο «φτηνό-αργό Ίντερνετ», αναγγέλλοντας υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια των απλών-dial up συνδέσεων.

Όπως είναι γνωστό, στη χώρα μας οι συνδέσεις του «γρήγορου Ίντερνετ» (ADSL), που θεωρείται το μέλλον του Διαδικτύου, παραμένουν οι λιγότερες και από τις ακριβότερες στην Ευρώπη.

Μαύρη ιστοσελίδα

H Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ (EEXI), διαμαρτυρόμενη για την απόφαση του ΟΤΕ, μαύρισε την ιστοσελίδα της «εις μνήμην του ελληνικού Ίντερνετ και του απλού Έλληνα Χρήστη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Αυτό συνέβη πρώτη φορά από το 1993 που ιδρύθηκε η EEXI. Ο συγκεκριμένος τρόπος αντίδρασης κρίθηκε αναγκαίος από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, μετά τις χιλιάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας που δέχθηκε από όλη την Ελλάδα για τα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ.

Το νομικό τμήμα της EEXI εξετάζει εάν η κίνηση του ΟΤΕ αποτελεί κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, δεδομένου ότι μόνο από τον ΟΤΕ παρέχεται ο Ενιαίος Πανελλαδικός Αριθμός Κλήσης (ΕΠΑΚ) για πρόσβαση στο Ίντερνετ (89625...), τον οποίο έχουν όλοι οι πάροχοι Ίντερνετ στην Ελλάδα.

«Κατάχρηση δικαιώματος»

Επίσης η EEXI εξετάζει εάν η αύξηση αποτελεί «κατάχρηση δικαιώματος» και εάν μπορεί να γίνει συλλογική αγωγή κατά του ΟΤΕ για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου.

Συλλογική αγωγή κατά του ΟΤΕ για την προστασία του καταναλωτικού κοινού σχεδιάζει να καταθέσει και η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), που ζητά την ανάκληση των αυξήσεων του ΟΤΕ για τη σύνδεση στο Ίντερνετ, τις οποίες χαρακτηρίζει «παράνομες, αθέμιτες και καταχρηστικές». Όπως τονίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ, η μονομερής αναπροσαρμογή από τον ΟΤΕ, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια, είναι καταχρηστική και απαγορεύεται.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε το Ίντερνετ λιγότερο - το πληρώνουμε ακριβότερο

ΟΙ ΟΙΚΙΑΚΕΣ συνδέσεις Ίντερνετ στην Ελλάδα υπολογίζονται συνολικά σε 880.000. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό διείσδυσης του Ίντερνετ στα σπίτια, κατά μέσο όρο, ξεπερνά ήδη το 48%! Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο ένας στους πέντε Έλληνες χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, ενώ το ποσοστό που το χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ανέρχεται σε μόλις 16%, όπως έδειξε έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Πάντως ήδη το 39% των νοικοκυριών διαθέτει επιτραπέζιο υπολογιστή και το 11,3% φορητό.

Όμως, στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο βαθμός διείσδυσης του γρήγορου Ίντερνετ στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά άγγιξε κατά μέσο όρο το 20%, ενώ η Ελλάδα εμφανιζόταν να διαθέτει μόλις 50.000 γραμμές ADSL, δηλαδή ποσοστό κάτω του 1%. Σε ομαδική επιστολή που έστειλαν πριν από λίγον καιρό στον ΟΤΕ χιλιάδες χρήστες του Ίντερνετ αναφέρουν ότι τα μηνιαία πάγια με τα οποία επιβαρύνει ο ΟΤΕ τη χρήση των συνδέσεων ADSL κάνουν το «γρήγορο» Ίντερνετ το ακριβότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το ζήτημα είναι πολυδιάστατο, όμως το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στην απόκλιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των χρεώσεων από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Μαραγκάκης, ένας από τους πρωταγωνιστές της ομαδικής διαμαρτυρίας. Τα συγκεκριμένα πάγια τέλη είναι τόσο υψηλά που καταλαμβάνουν - κατά μέσο όρο - το 40% έως 50% του συνολικού μηνιαίου κόστους που καλείται να πληρώσει ένας καταναλωτής για τη χρήση ADSL, οποιασδήποτε ταχύτητας. Σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά και αρκετές τρίτες αναπτυσσόμενες χώρες, παρατηρείται πως μόνο το μηνιαίο πάγιο του ΟΤΕ, σε οποιαδήποτε κατηγορία σύνδεσης (οποιασδήποτε ταχύτητας), υπερκαλύπτει τη συνολική χρέωση που πληρώνουν οι καταναλωτές των υπόλοιπων κρατών! Για παράδειγμα, μια σύνδεση ταχύτητας 2.048 kbps στην Αίγυπτο κοστίζει συνολικά 92 ευρώ τον μήνα, ενώ στην Ελλάδα διατίθεται μόνο μέχρι 1.024 kbps (το μισό δηλαδή της ταχύτητας σύνδεσης που παρέχεται στην Αίγυπτο) και μόνο το πάγιο του ΟΤΕ κοστίζει 63,90 ευρώ! Αντίστοιχα, στην Πολωνία μια σύνδεση ταχύτητας 1.024 kbps κοστίζει μόλις 19,9 ευρώ συνολικά.

Μόνο με έγκριση Αλογοσκούφη

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ-ΦΩΤΙΑ στο Ίντερνετ, όπως αποκάλυπταν χθες κυβερνητικές πηγές, έχουν μόνο την έγκριση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη! Κι αυτό καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης απευθύνθηκε μόνο σε αυτόν, αγνοώντας επιδεικτικά τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπη, λόγω της γνωστής κόντρας που έχουν οι δύο άνδρες εδώ και αρκετόν καιρό.

H τραγική ειρωνεία είναι ότι ο κ. Λιάπης πληροφορήθηκε τις εξωφρενικές αυξήσεις του ΟΤΕ ενώ προήδρευε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την «Κοινωνία της Πληροφορίας», στην Τύνιδα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 170 χώρες και 60 αρχηγοί κρατών! Στόχος της διάσκεψης αυτής, της οποίας οι εργασίες το 2006 θα επαναληφθούν στην Ελλάδα, είναι η καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος σε παγκόσμιο επίπεδο!