Τα ψάρια θεωρούνται ωφέλιμα για την υγεία διότι το είδος των λιπών που

περιέχουν (κυρίως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης

καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ επηρεάζουν και διάφορους δείκτες της φλεγμονής η

οποία αφορά παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Ψάρια όμως πρέπει να μαθαίνουμε να τρώμε από την παιδική ηλικία, καθώς είναι

πλέον ευρέως αποδεκτό πως η στεφανιαία νόσος αρχίζει να αναπτύσσεται από τα

πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής. Πριν από λίγο καιρό η Αμερικανική Καρδιολογική

Εταιρεία δημοσίευσε συστάσεις σύμφωνα με τις οποίες τα μικρά παιδιά πρέπει να

τρώνε δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα. Στις συστάσεις αυτές τα ψάρια

διαχωρίζονται σε αυτά που μπορεί να περιέχουν υδράργυρο λόγω της μόλυνσης των

θαλασσών (όπως ο ξιφίας) και σε αυτά που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε

υδράργυρο (όπως τα θαλασσινά, ο τόνος και ο σολομός). Τα πρώτα προφανώς πρέπει

να αποφεύγονται στις μικρές ηλικίες, ενώ τα δεύτερα μπορούν να καταναλώνονται

άφοβα – κάτι που αφορά και τα θαλασσινά, τα οποία μπορεί παλιά να πιστευόταν

ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αλλά τα νεώτερα στοιχεία

δείχνουν πως αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στη χώρα

μας οι καταναλωτές δείχνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση στα μικρά, τηγανητά ψάρια

όπως η αθερίνα και ο γαύρος, τα οποία περιέχουν επαρκείς ποσότητες ωφέλιμων

λιπών (όπως έχουν δείξει σχετικές ελληνικές αναλύσεις), αν και λόγω του

τηγανίσματος έχουν αρκετές θερμίδες. Επειδή όμως πρέπει να μάθουμε στα παιδιά

να τρώνε ψάρι, ας τρώμε οικογενειακώς, έστω και τηγανητό, ψάρι μία ή καλύτερα

δύο φορές την εβδομάδα – κι ας μην είναι μεγάλο, φρέσκο και ακριβό: και τα

μικρά, κατεψυγμένα και φτηνά καλό κάνουν στην υγεία μας.

Ο Αντώνης Ζαμπέλας είναι επίκουρος καθηγητής Κλινικής Διατροφής στο

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.