Το Πάσχα πλησιάζει και τα αυγά σύντομα θα έχουν την τιμητική τους. Πόσα, όμως,

μπορεί να φάει κανείς, δίχως να επηρεασθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο

αίμα και δίχως να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά; Όπως

συνήθως ισχύει στη διατροφή, η απάντηση είναι μία: «μέτρον άριστον»! Σε

παλαιότερα χρόνια η πρόσληψη αυγών ήταν σχετικά μεγάλη. Όταν, όμως,

αποκαλύφθηκε ότι ο κρόκος τους είναι πλούσιος σε χοληστερόλη, οι επιστήμονες

θεώρησαν ότι η πρόσληψή τους θα έπρεπε να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι νέες

μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι η χοληστερόλη του αυγού επηρεάζει σε σχετικά

μικρό βαθμό τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αντίθετα, οι αυξημένες ποσότητες

λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου, που προέρχεται από τροφές ζωικής προέλευσης,

ευθύνονται πολύ περισσότερο για την αύξηση των λιπιδίων όπως η χοληστερόλη στο

αίμα και για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων. Υπάρχουν μελέτες που έδειξαν

ότι άτομα τα οποία έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα δεν εμφάνισαν αύξηση των

επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα τους, επειδή η συνολική πρόσληψη χοληστερόλης

και κορεσμένου λίπους από τη διατροφή τους ήταν χαμηλή. Οι σύγχρονες συστάσεις

τονίζουν ότι μπορούμε να τρώμε από 2 έως 3 αυγά την εβδομάδα, ιδίως όταν

ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Σε αυτά, όμως, περιλαμβάνονται και

τα αυγά που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, καθώς και αυτά που «κρύβονται» σε

γλυκίσματα και σε έτοιμα τρόφιμα. Ειδικά εν όψει του Πάσχα, καλό είναι να

θυμόμαστε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στην

κυκλοφορία του αίματος από μία κακή διατροφή και πολύ πιο δύσκολο να μειωθούν

από μία καλή και ισορροπημένη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το σωματικό μας

βάρος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, καλό είναι όποιος έχει πρόβλημα

υπερχοληστερολαιμίας να συμβουλεύεται για το θέμα τον ιατρό του και τον

διαιτολόγο.

Ο Αντώνης Ζαμπέλας είναι επίκουρος καθηγητής Κλινικής Διατροφής στο

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο