Όλοι έχουμε στο στόμα μικρόβια. Αν αυτά δεν απομακρυνθούν με το βούρτσισμα,

σχηματίζουν την οδοντική πλάκα. Διαχωρίζουμε αυτά τα μικρόβια σε αυτά που

προκαλούν ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα και σε όσα προκαλούν τερηδόνα. Τα πρώτα (που

καλούνται περιο-παθογόνα, διότι επιδρούν στο περιοδόντιο ή ούλα) εκκρίνουν

ουσίες ερεθίζοντας τα ούλα και προκαλούν φλεγμονή με κυριότερο σύμπτωμα το

μάτωμα. Μέσα στο πρώτο λεπτό μετά το πλύσιμο των δοντιών, τα μικρόβια αυτά

αρχίζουν να επικάθονται στα δόντια. Χρειάζονται, όμως, τουλάχιστον 48 ώρες για

να μπορέσουν να προκαλέσουν φλεγμονή. Θεωρητικά, άψογο βούρτσισμα μία φορά ανά

δύο μέρες μπορεί να προλάβει την ουλίτιδα. Στην πράξη, ωστόσο, πρέπει να

πλένουμε τα δόντια μας πιο συχνά, διότι υπάρχουν και τα μικρόβια της

τερηδόνας. Αυτά λαμβάνουν ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες από τα τρόφιμα και τη

ζυμώνουν, παράγοντας γαλακτικό οξύ το οποίο διαβρώνει τα δόντια. H ζάχαρη

μπορεί να προέρχεται από γλυκά, αναψυκτικά κ.τ.λ. και όσο παράγεται γαλακτικό

οξύ, τόσο μειώνεται το pH στο στόμα, διευκολύνοντας έτσι την

αφαλάτωση-διάβρωση των δοντιών. Όταν, λοιπόν, τρώμε ένα γλυκό ή πίνουμε ένα

αναψυκτικό ή έναν καφέ με ζάχαρη, όσο πιο πολλή ώρα κάνουμε να το

καταναλώσουμε τόσο παρατείνουμε το χαμηλό pH, άρα τόσο πιο κακό είναι για τα

δόντια μας. Ενδιαφέρον είναι ότι από τη στιγμή που βουρτσίζουμε τα δόντια μας

μέχρι να μπορέσουν τα μικρόβια να ζυμώσουν τη ζάχαρη μεσολαβούν 8 ώρες, που

σημαίνει ότι είναι καλύτερο για την πρόληψη της τερηδόνας να βουρτσίσουμε τα

δόντια πριν φάμε γλυκό! Στην πράξη, το σωστό βούρτσισμα δύο φορές τη μέρα και

ο περιορισμός της ζάχαρης μπορούν να προλάβουν την τερηδόνα και την ουλίτιδα.

Ο Γεώργιος Ζαμπέλης είναι αναπληρωτής καθηγητής Περιοδοντολογίας στην

Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών