Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ είναι μακρύς, τα πρόσωπα που περιλαμβάνει προέρχονται από όλους τους χώρους και έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: την αποτυχία στη δουλειά που κάνουν και έναν κατά δήλωσή τους εχθρό, τα ΜΜΕ.

Κοντά σαράντα χρόνια στη δημοσιογραφία μπορώ να καταγράψω πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές, αρχηγούς κομμάτων, νομάρχες, δημάρχους, πολιτευτές κάθε καρυδιάς, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, αστυνομικούς, επιχειρηματίες, παπάδες, δικαστές, αθλητές, συγγραφείς, πανεπιστημιακούς, οι οποίοι, για να καλύψουν ανικανότητες, σκοπιμότητες, λάθος κινήσεις και ανεπάρκειες, έχουν πρόχειρο δίπλα τους το πολυφορεμένο σωσίβιο που γράφει: «Μου κήρυξαν πόλεμο τα ΜΜΕ». Θυμόμαστε εύκολα ακόμη και υπόδικους να (νομίζουν ότι) βρίσκουν καταφυγή στα ομιχλώδη «διαπλεκόμενα» και στα αναπόδεικτα «συμφέροντα».

Ας δούμε νηφάλια ένα επίκαιρο παράδειγμα. Ο Βύρων Πολύδωρας δήλωσε ξεκάθαρα πριν από λίγες ημέρες («Το Βήμα της Κυριακής», 21 Οκτωβρίου): «Τα ΜΜΕ είχαν αναλάβει την επιχείρηση αποδόμησής μου». Με άλλα λόγια κάποιος αόρατος μαέστρος είχε συντονίσει όλες τις εφημερίδες, τα κανάλια και τα ραδιόφωνα για να αποδομήσουν τον κ. Πολύδωρα! Δύο παρατηρήσεις που ελπίζουμε ότι θα τις κατανοήσει και ο πρώην υπουργός: 1) Για ποιους λόγους συνωμότησαν εναντίον του όλα τα ΜΜΕ; Φοβούμαι πως την απάντηση, με αποδείξεις, θα μάθουμε από τον ιστορικό του μακρινού μέλλοντος, μια και ο καταγγέλλων δεν φρόντισε γι΄ αυτήν. 2) Ποιο ΜΜΕ στον πλανήτη θα άκουγε τον επικεφαλής ενός ευαίσθητου υπουργείου να εκστομίζει τις φράσεις «κάνω αγγαρεία στο υπουργείο», «εκτίω ποινή», «είμαστε για τα μπάζα» και θα τις προσπερνούσε ασχολίαστες; Αποδόμηση από τα ΜΜΕ λέγεται αυτό ή τάση πολιτικής αυτοχειρίας;

Παράδειγμα δεύτερο κι αν θέλετε πιο επώδυνο: από τη δεύτερη κιόλας ημέρα της μάχης για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μία από τις τρεις πλευρές στήριζε το βασικό κομμάτι της επιχειρηματολογίας της στο διαβολικό τρίπτυχο ΜΜΕ- Διαπλοκή- Χειραγώγηση. Αποδείξεις; Α, αυτές κατατίθενται μόνο στην… Εφορία.

Κόσμος αγγέλων, λοιπόν, τα ΜΜΕ;

Βεβαίως όχι. Έχω κατά νου δημόσια πρόσωπα από πολλούς χώρους που αδικήθηκαν ηθελημένα ή ακούσια από ΜΜΕ. Έχω μιλήσει με πολλά από αυτά και ποτέ, μα ποτέ, δεν τα άκουσα να προβάλλουν ως βασικό άλλοθι των δυσκολιών που αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ. Πικραμένοι αυτοί οι άνθρωποι, ναι, αλλά ποτέ δεν βγήκαν στα κεραμίδια με την ταμπέλα «είμαι θύμα». Διότι απλώς γνωρίζουν τι, στ΄ αλήθεια, αξίζουν.