Από όλους τους Νομούς Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης στο σημερινό συλλαλητήριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2000 |

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γραφείο Βόρειας Ελλάδας

Στην Πλατεία Αριστοτέλους στήθηκε από χθες η εξέδρα και η εγκατάσταση των ηχητικών και φωτιστικών συστημάτων

Με φέιγ βολάν, φυλλάδια και ντουντούκες καλούνται οι πιστοί να πάρουν μέρος στη σημερινή παλλαϊκή συγκέντρωση της Πλατείας Αριστοτέλους που διοργανώνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας, με ομιλητή τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, για το θέμα των ταυτοτήτων.

Η Εκκλησία, διά των εκπροσώπων της, δηλώνει πανέτοιμη τουλάχιστον από οργανωτικής πλευράς για το συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στην ιστορική πλατεία της Θεσσαλονίκης, ενώ εκτιμά ότι οι πιστοί θα αναπτυχθούν από την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης έως την Εγνατία, στο άγαλμα του Βενιζέλου, καλύπτοντας και τους παράπλευρους στην Αριστοτέλους δρόμους.

Ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης πατήρ Ιωάννης Τασιάς με χθεσινή του δήλωση προς τα "ΝΕΑ" εξέφρασε την πεποίθησή ότι η σημερινή συγκέντρωση θα ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο πιστών. "Το ελπίζω βάσιμα ότι θα προσέλθουν 500.000 άτομα κι αυτό στηριζόμενος σε μηνύματα που καταφθάνουν στην εκκλησία καθημερινώς, αλλά και στο γεγονός ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα λεωφορεία στη Μακεδονία και στη Θράκη. Πιστοί μάς τηλεφωνούν και μας ενημερώνουν ότι δεν μπορούν να έρθουν, διότι δεν μπορούν να βρουν μεταφορικό μέσο, είναι όλα ναυλωμένα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της οργανωτικής επιτροπής των ιεραρχών, θα γίνει χωροταξική διευθέτηση, ώστε καθεμία μητρόπολη να οδηγήσει το πλήρωμά της σε ειδικά προεπιλεγμένα από τους πρωτοσύγκελλούς της σημεία, στον χώρο συγκέντρωσης.

Τηλεοπτική κάλυψη

Στην Πλατεία Αριστοτέλους έγινε χθες η τοποθέτηση της εξέδρας καθώς και η εγκατάσταση των ηχητικών και φωτιστικών συστημάτων, αναγκαίων και για την τηλεοπτική κάλυψη του συλλαλητηρίου με μεγάλο αριθμό από κάμερες. Την απευθείας μετάδοση της συγκέντρωσης έχει αναλάβει ο τηλεοπτικός σταθμός της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο οποίος και θα "διοχετεύσει" εικόνα στους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τον αρχιερατικό σύμβουλο της Μητροπόλεως, πατέρα Δημήτριο Βακάρο, το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, όπως και τοπικά κανάλια έχουν ζητήσει να μεταδώσουν απευθείας τη συγκέντρωση.

Με μεγάφωνα που έχουν τοποθετηθεί στην οροφή δύο αυτοκινήτων της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε και χθες το προσκλητήριο των πιστών στη σημερινή λαοσύναξη. Κι ενώ η Εκκλησία διά του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου διαβεβαίωνε ότι δεν έχει εκδοθεί κανένα έντυπο ενημερωτικό υλικό, παρά μόνο μικρές αφίσες, χθες έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χιλιάδες φέιγ βολάν με τη διλημματική επισήμανση προς τους πιστούς πως "Η παρουσία σου είναι ομολογία πίστεως!". Επίσης, κυκλοφόρησε πολυγραφημένο κείμενο του περιοδικού "Σωτήρ" με τίτλο "Έχομεν Πόλεμον", το οποίο και προκάλεσε την αντίδραση της Μητροπόλεως που ζήτησε αμέσως την απόσυρσή του.

Για τη μεταφορά των πιστών θα χρησιμοποιηθούν τόσο λεωφορεία των ΚΤΕΛ όσο και ειδικά ναυλωμένα λεωφορεία από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Εκτιμάται ότι στους προεπιλεγμένους από την Τροχαία Θεσσαλονίκης χώρους (Αγίου Δημητρίου, Σταθμός, Ποσειδώνιο) θα σταθμεύσουν έως ότου ολοκληρωθεί η σύναξη τουλάχιστον χίλια τουριστικά λεωφορεία.

Το ζήτημα της περιφρούρησης της συγκέντρωσης για την αποτροπή επεισοδίων εξετάστηκε και πάλι στη διάρκεια συνάντησης που ζήτησε και είχε ο Μητροπολίτης Άνθιμος με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελο Ζαχαρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σεβασμιώτατος διαβεβαίωσε τον προϊστάμενο πως η συγκέντρωση θα είναι ειρηνική, ενώ κρίθηκε ότι δεν είναι απαραίτητη η παρουσία εισαγγελέα στον χώρο του συλλαλητηρίου.

Για την προστασία της συγκέντρωσης από ακραία στοιχεία θα αξιοποιηθούν και εθελοντές, κυρίως στελέχη των ενοριακών συμβουλίων και μέλη χριστιανικών οργανώσεων.

Σύναξις Αγίου Όρους

Αλληλέγγυα στον αγώνα της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ζήτημα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες τάσσεται η διπλή Ιερά Σύναξις των αντιπροσώπων των 20 μονών του Αγίου Όρους.

Με χθεσινή της ανακοίνωση η Ιερά Κοινότης του Άθω επισημαίνει πως αποφάσισε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας για συμμετοχή στα δύο συλλαλητήρια (στα οποία και θα απευθύνει μήνυμα), όπως επίσης και να αποστείλει έγγραφο προς την κυβέρνηση στο οποίο θα παραθέτει τις απόψεις της για το ζήτημα των ταυτοτήτων.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης διευκρινίζει ότι "η συμμετοχή στη συγκέντρωση είναι θέμα επιθυμίας και σε ουδεμία απαγορευτική διάταξη του νόμου ή κανονισμό Σώματος εμπίπτει".