Ένα παλιό αμάξι που έσερναν δύο κόκκινα άλογα, γεμάτο από εργάτες που έπασχαν

από αναπνευστικά νοσήματα, σταμάτησε έξω από την παράγκα τού «Τζεβελέκα», μέσα

στο δάσος της Νέας Πεντέλης. Ήθελαν να πιουν ένα ποτήρι γάλα. Ήταν

παραθεριστές στην περιοχή, που φημιζόταν για το περίφημο ξηρό της κλίμα. Οι

εργάτες ήταν από τον Πειραιά και ναύλωσαν το αμάξι να φτάσουν στην Πεντέλη,

για να τους έρθει πιο φθηνά. Ήταν χειμώνας του 1944 και η πολιτική κατάσταση

ήταν ταραγμένη. Ο μπαρμπα-Δήμος Πέππας θυμάται εκείνη την εικόνα. Ήταν μικρό

παιδί κι έβοσκε πρόβατα στο δάσος των Βριλησσίων. Παρέδιδε το γάλα στο

μαγαζάκι των αδελφών Λεωνίδα και Βασίλη Τζεβελέκα, στη Νέα Πεντέλη, στο σημείο

όπου βρίσκεται σήμερα η λαϊκή ταβέρνα του Γιάννη Τζεβελέκα, στην οδό Ηρώων

Πολυτεχνείου 20. Είναι πολύ παραστατικός και πειστικός ο μπαρμπα-Δήμος όταν

μιλάει για εκείνα τα παλιά και δύσκολα χρόνια, τότε που το τοπίο της περιοχής

ήταν αυτό που λέμε και εννοούμε σήμερα: φανταστικό.

Η παράγκα του «Τζεβελέκα» ήταν ένας σταθμός για όλους όσοι έμεναν στην

περιοχή. Ετοίμαζε γάλα ζεστό, κοκορέτσι, τυρί φρέσκο και ζεστό ψωμί. Εκεί ­

λέει ο μπαρμπα-Δήμος ­ ξέζευαν τα άλογά τους τα μεσημέρια οι παραγωγοί που

κουβαλούσαν νερό, πάγο και τρόφιμα για τις περιοχές Πεντέλης, Βριλησσίων και

Μελισσίων, στα λιγοστά σπίτια που υπήρχαν εκεί και στα σανατόρια. Οι αδελφοί

Τζεβελέκα, Ρουμελιώτες την καταγωγή, ήταν άνθρωποι κιμπάρηδες και

κουβαρντάδες. Σε πολλούς εργάτες, που ήταν ταλαιπωρημένοι από αναπνευστικά

προβλήματα και είχαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, τους πρόσφεραν φαγητό χωρίς

αμοιβή. Η ανθρωπιά ­ λέει ο μπαρμπα-Δήμος ­ ήταν πάνω από οικονομικά

συμφέροντα εκείνα τα χρόνια.

Καλοστεκούμενος, παρά τα 85 του χρόνια, ο μπαρμπα-Δήμος ο Πέππας πίνει το

κρασάκι που τον κερνάει ο σημερινός ιδιοκτήτης της ταβέρνας, ο Γιάννης

Τζεβελέκας, και θυμάται τα γεγονότα το ένα μετά το άλλο. Εδώ που είμαστε τώρα

και συζητάμε ­ λέει ­ πριν από 60-70 χρόνια γίνονταν οι γαϊδουροδρομίες κάθε

Κυριακή. Οι δύο πρώτοι νικητές έπαιρναν μία μερίδα κοκορέτσι και ένα ποτήρι

κρασί. Οι αγώνες αυτοί διοργανώνονταν από τους νησιώτες, που δούλευαν στην

εξόρυξη και επεξεργασία του λευκού μαρμάρου στα λατομεία της Πεντέλης. Στο

κλείσιμο της δεκαετίας του 1940, και με την τυπική λήξη της ανώμαλης πολιτικής

κατάστασης, η παράγκα των αδελφών Τζεβελέκα, στο ίδιο πάντα σημείο, επεκτάθηκε

και λειτουργούσε ως χασαποταβέρνα, κρασοπουλειό και μαγαζί προϊόντων γάλακτος.

Κι όσο τα χρόνια περνούσαν, ο «Τζεβελέκας» καθιερωνόταν πλέον στην πλατεία της

Νέας Πεντέλης ως μια ευπρόσωπη λαϊκή ταβέρνα, που εδώ και τριάντα χρόνια

λειτουργεί μεσημέρι-βράδυ, κάθε ημέρα, σε μια ενιαία, ευρύχωρη και σωστά

διακοσμημένη αίθουσα με τζάκι, σόμπα και καλοριφέρ, ενώ τα καλοκαίρια σε μια

μαγευτική αυλή με πεύκα και σιντριβάνια. Όμως το πιο σημαντικό στο μαγαζί του

Γιάννη Τζεβελέκα είναι οι αγνές γεύσεις που ετοιμάζει στην κουζίνα η κυρία

Δήμητρα Τζεβελέκα και σερβίρουν ο Λάμπρος, ο Βαγγέλης, ο Τέλης και ο Κωστάκης.

Στην τέχνη της ψησταριάς το αφεντικό, ο Γιάννης, που έχει μάθει τα μυστικά τού

ψησίματος από τον θείο του Βασίλη Τζεβελέκα. Στα ορντέβρ θα βρείτε πατάτες

τηγανητές ζεστές, χόρτα βουνού, τζατζίκι, σαλάτες, κοκορέτσι, σπανακόπιτα και

τυρόπιτα με φύλλο στριφτό, γαρδούμπες στον φούρνο, παϊδάκια γάλακτος στη

σχάρα, χοιρινό με σέλινο, μοσχάρι μακαρονάδα, φασολάδα ή ρεβίθια, μοσχαράκι

ψητό φούρνου με πατάτες, κρέατα της ώρας και φαγητά κατσαρόλας. Επιδόρπιο:

εκμέκ παγωτό, φρούτα και γιαούρτι με κυδώνι τριφτό σπιτικό.

«Ο ΤΖΕΒΕΛΕΚΑΣ», Πλατεία Νέας Πεντέλης, Ηρώων Πολυτεχνείου 20. Τηλ.: 8043.540.

Ανοικτό κάθε ημέρα, μεσημέρι και βράδυ.