ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κραυγή για την ειρήνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/1999 |


Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.


Στόχος ο μικρός Σέρβος, Χίτλερ ο Κλίντον που «τρώει» τη Γιουγκοσλαβία. Από το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Οι εκδηλώσεις άρχισαν από τη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες κοντά στα σύνορα.

Χθες το βράδυ, περισσότερα από 6.000 άτομα έκαναν έκκληση για ειρήνη στα Βαλκάνια και παύση των βομβαρδισμών στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Αυτό ήταν το αίτημα του πάνδημου αντιπολεμικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, που εξελίχθηκε σε διαδήλωση φιλίας του ελληνικού με τον σερβικό λαό, με σαφή αντιαμερικανικό χαρακτήρα.

«Ελλάς - Σερβία - Συμμαχία», αλλά και «Ελλάς - Σερβία - Ορθοδοξία», ήταν τα βασικά συνθήματα που επικράτησαν στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους αλλά και στην πορεία που ακολούθησε, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, μέχρι το αμερικανικό προξενείο, όπου οι συγκεντρωμένοι έκαψαν την αμερικανική σημαία, πέταξαν κέρματα, αυγά και κουτιά από αναψυκτικά εναντίον του κτιρίου και της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που είχε περικυκλώσει τον χώρο. «Αδυνατούμε να συμφωνήσουμε στην ιδέα ότι για την επικράτηση της ειρήνης χρειάζεται ο πόλεμος», τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του στην πλατεία Αριστοτέλους ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Παπαδόπουλος, κάνοντας έκκληση στους «φίλους - ισχυρούς της γης να αφουγκραστούν τη συνείδηση ενός αγωνιστή λαού...». Στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Δήμου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών νεολαιών και φοιτητικών συλλόγων, αλλά και δεκάδες Σέρβοι φοιτητές, ιερείς και μοναχοί.

Στην Αθήνα

Διανοούμενοι και καλλιτέχνες, οι ίδιοι οι οποίοι είχαν διοργανώσει την εκδήλωση στο Σύνταγμα για τον Οτζαλάν, έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 8.30 το βράδυ καθιστική ολονύκτια διαμαρτυρία, διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση στην Γιουγκοσλαβία. Οι Θάνος Μικρούτσικος, Μάρω Δούκα, Διονύσης Τσακνής, Παντελής Βούλγαρης, Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιώργος Νταλάρας, Λάκης Λαζόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας, Κυριάκος Κατζουράκης κ.ά., με ανακοίνωσή τους καλούν τους πολίτες της Αθήνας να αφήσουν τη «θαλπωρή της πολυθρόνας τους και να κατεβούν απόψε στην αμερικανική πρεσβεία, για να διαμαρτυρηθούν κατά των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Σερβία».

Την Παρασκευή, η ίδια επιτροπή αναλαμβάνει τη διοργάνωση συναυλίας στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών κυρίως από τη συμπρωτεύουσα, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς.

Την ίδια ώρα θα γίνει τηλεμαραθώνιος προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τον δοκιμαζόμενο λαό. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιώργος Νταλάρας τόνισε πως «σε τέτοιες περιπτώσεις οι καλλιτέχνες είναι ενωμένοι». Την Κυριακή θα γίνει μουσική εκδήλωση κοντά στα σύνορα. Καταγγέλλοντας την επέμβαση του ΝΑΤΟ στα εσωτερικά της Σερβίας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος καλεί τους καλλιτέχνες του να συμμετάσχουν και αυτοί στη διαμαρτυρία.

Ημέρα πένθους

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η σημερινή ημέρα στα Καλάβρυτα ­ μια περιοχή που έζησε την τραγωδία του πολέμου ­ κηρύχθηκε ημέρα πένθους. Σήμερα επίσης μεταβαίνει στο Βελιγράδι αντιπροσωπεία της Κίνησης Φιλίας και Αλληλεγγύης προς τον σερβικό λαό. Τα μέλη της αντιπροσωπείας, η οποία αποτελείται από τον πρώην κοσμήτορα κ. Γιώργο Παπαδάκη και τους Γιώργη Σηφάκη, Γιώργο Καράτζη και Γιώργο Κασαπάκη, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις ανάγκες του σερβικού λαού, ώστε να αποσταλεί βοήθεια. Σε ετοιμότητα βρίσκονται από την πρώτη μέρα της επίθεσης οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με πρώτο μέλημα την παροχή υπηρεσιών στους πρόσφυγες.

Με αφορμή την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, η ΚΕΑΔΕΑ καλεί τον λαό της Αθήνας σε ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη.

Στο μεταξύ, χθες στα Γιάννινα ο Αλβανός πρόξενος Ιλιριάν Ζούπα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φθάσουν στη Βόρεια Ήπειρο Κοσοβάροι, ενώ ζήτησε τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης προκείμενου να αντιμετωπιστεί το κύμα προσφύγων.