ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΔΙΩΞΑΝ ΤΟΥΣ ΛΕΗΛΑΤΗΤΕΣ

ΜΕ ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΣ ΚΑΤΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ

ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΝΙΑΤΗΣ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/1998 |


Το νόμο στα χέρια τους πήραν οι κάτοικοι της Παλαιοκαστρίτσας, ενός από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της Κέρκυρας, για να αντιμετωπίσουν τους Αλβανούς μαφιόζους που μέσα στη νύκτα κάνουν επιδρομές και λεηλατούν σπίτια και μαγαζιά.

ΕΤΣΙ ΧΘΕΣ στις 3 τα ξημερώματα, όταν κάτοικος της περιοχής αντιλήφθηκε δύο ταχύπλοα σκάφη με 6 ένοπλους Αλβανούς να δένουν σε έναν από τους όρμους της περιοχής, είκοσι μέτρα από τον αστυνομικό σταθμό της περιοχής όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν μόνο ο αστυνομικός φρουρός, ειδοποίησε παράλληλα με την αστυνομία και τους συγχωριανούς του.

Δέκα λεπτά αργότερα πέντε κάτοικοι της περιοχής, κρατώντας κυνηγετικές καραμπίνες, είχαν φθάσει στο σημείο που είχαν αποβιβασθεί οι Αλβανοί πειρατές οι οποίοι στο μεταξύ είχαν σπάσει την πόρτα ενός τουριστικού περιπτέρου και επιχειρούσαν να μεταφέρουν στα σκάφη τους τα λάφυρα.

Μόλις αντιλήφθηκαν τους πολίτες άρχισαν να πυροβολούν με τα Καλάσνικοφ προς κάθε κατεύθυνση. Ακολούθησε για πέντε λεπτά άγρια ανταλλαγή πυροβολισμών. Οι πολίτες με τις κυνηγετικές καραμπίνες και οι Αλβανοί με τα αυτόματα έκαναν την περιοχή να θυμίζει πεδίο μάχης. Οι πειρατές, βλέποντας την αποφασιστικότητα των κατοίκων και πιθανώς φοβούμενοι την εμφάνιση αστυνομικών δυνάμεων, τράπηκαν σε φυγή εγκαταλείποντας στην παραλία τα κλοπιμαία.

ΘΟΡΥΒΗΘΗΚΑΝ

Ωστόσο, η νέα αυτή εμφάνιση των μαφιόζων στα δυτικά παράλια της Κέρκυρας, που θεωρούνταν σχεδόν απρόσιτα για την αλβανική μαφία, έχει θορυβήσει τους κατοίκους της νήσου των Φαιάκων που βλέπουν το τελευταίο διάστημα μια σταδιακή επανεμφάνιση των κακοποιών.

Μέσα στα μαγαζιά μας υπάρχουν εμπορεύματα δεκάδων εκατομμυρίων που ακόμα τα χρωστάμε, λέει ένας καταστηματάρχης της περιοχής στα «ΝΕΑ», που δεν θέλησε να πει το όνομά του.

Αν μας τα κλέψουν, προσθέτει, καταστραφήκαμε. Πέρσι ο τουρισμός πήγε χάλια. Τα χρωστάμε και δεν μπορούμε να τα ξεπληρώσουμε.

Τι πρέπει να κάνουμε. Είμαστε ξανά με το δάκτυλο στη σκανδάλη.

Την ίδια άποψη έχει και ο Ν.Λ., ένας από τους πολίτες που συνεπλάκη με τους μαφιόζους.

Όταν το κράτος δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει θα το κάνουμε εμείς, λέει όλο θυμό στα «ΝΕΑ». Το έχουμε πει παντού, συνεχίζει, πως αμέσως μετά το καλοκαίρι άρχισαν οι κλοπές και οι λεηλασίες στην περιοχή. Είμαστε στο έλεος των μαφιόζων.

Με τις καραμπίνες προστατεύουμε την ζωή μας και το βιός μας. Ωστόσο, το νέο κτύπημα των Αλβανών μαφιόζων έχει προβληματίσει έντονα και τις λιμενικές αρχές. Όπως είπε αξιωματικός του Λ.Σ. στα «ΝΕΑ», που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, η αυστηρή φρούρηση των ανατολικών παραλίων της Κέρκυρας από τα σκάφη του Λιμενικού έχει οδηγήσει τους μαφιόζους να κινούνται από Αυλώνα προς τα διεθνή ύδατα και από εκεί, κάνοντας έναν μεγάλο κύκλο, να κατεβαίνουν προς τη δυτική πλευρά της Κέρκυρας. Φυσικά, το ρίσκο που παίρνουν είναι μεγάλο σημειώνει, όμως η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Στο μεταξύ έφτασε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στην Κέρκυρα ένα από τα δύο υπερσύγχρονα ταχύπλοα σκάφη που δώρισε Έλληνας εφοπλιστής στο ΥΕΝ με σκοπό να ενεργοποιηθούν στο Β. Ιόνιο για την αποτελεσματική δίωξη της αλβανικής μαφίας. Το σκάφος αυτό, μήκους 14 μ., έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα ικανή να κυνηγήσει τα ταχύπλοα των Αλβανών, είναι εξοπλισμένο με όλα τα αναγκαία συστήματα ανίχνευσης και παράλληλα φέρει αξιόλογο οπλισμό. Το νέο σκάφος του Λιμενικού θα φέρει το όνομα Μαρίνος Ζαμπάτης ως φόρο τιμής στον αδικοχαμένο λιμενοφύλακα που έχασε τη ζωή του σε μάχη με τους μαφιόζους το Μ. Σαββάτο του 1997.