Το καλοκαίρι είναι ευλογημένη εποχή για τους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως και οργανισμοί που το καλοκαίρι βρίσκονται σε τρελή χαρά. Είναι τα μικρόβια, που οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στην ταχύτατη καλλιέργεια και εξάπλωσή τους.

Δεν χρειάζεται να τρομοκρατούμαστε.

Ένας υγιής ανθρώπινος οργανισμός κινδυνεύει ελάχιστα από τα μικρόβια, ιδίως αν τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Επ΄ ουδενί δικαιολογείται μικροβιοφοβία, περιορισμός δραστηριοτήτων, εγκλεισμός των παιδιών σε «αποστειρωμένο» περιβάλλον.

Και τούτο, διότι ο οργανισμός μας έχει ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς για να υπερνικά τα μικρόβια που εγκαθίστανται στο δέρμα και τους βλεννογόνους. Εν τούτοις, σε μερικές περιπτώσεις τα μικρόβια καταφέρνουν να μας προκαλέσουν λοιμώξεις, από τις οποίες η συνηθέστερη είναι η μικροβιακή επιπεφυκίτιδα . Ευτυχώς αντιμετωπίζεται- όπως άλλωστε οι περισσότερες λοιμώξεις- με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς να κινδυνεύουν τα μάτια μας.

Επιπεφυκίτιδα σημαίνει φλεγμονή του επιπεφυκότα, δηλαδή της λεπτής μεμβράνης που περιβάλλει το ασπράδι των ματιών. Εκδηλώνεται με κοκκίνισμα και άφθονες εκκρίσεις, τις γνωστές τσίμπλες. Ιδιαίτερα το πρωί τα μάτια είναι κολλημένα από τις τσίμπλες που έχουν ξεραθεί και δεν ανοίγουν εύκολα. Εμφανίζεται τσούξιμο, το οποίο είναι συνεχές και εκνευριστικό. Πολλές φορές, κολλάει και το άλλο μάτι ή προσβάλλονται τα άτομα που χρησιμοποιούν τις ίδιες πετσέτες προσώπου.

Εάν εμφανιστεί επιπεφυκίτιδα σε εμάς ή τα παιδιά μας, δεν πρέπει να αρχίσουμε τα γιατροσόφια. Οι ζεστές κομπρέσες με χαμομήλι είναι ό,τι χειρότερο, διότι καλλιεργούν τα μικρόβια. Ούτε να αρχίσουμε την ενστάλαξη όποιου κολλυρίου βρούμε μπροστά μας. Δεν είναι όλα τα κολλύρια ίδια και δεν είναι αθώα επειδή είναι σταγόνες. Για παράδειγμα, τα κορτιζονούχα κολλύρια κάνουν ζημιά στη μικροβιακή επιπεφυκίτιδα.

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, είναι απλό: να επισκεφθούμε οφθαλμίατρο, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα μας δώσει την κατάλληλη αγωγή και τις απαραίτητες οδηγίες. Σε λίγες ημέρες θα είμαστε καλά.

Ο Δημήτρης Βαρνάβας είναι οφθαλμίατρος στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής