Η υπερβολική ζέστη προκαλεί μέσω της εφίδρωσης απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού και ηλεκτρολυτών (κυρίως νάτριο και σε μικρότερο βαθμό κάλιο και άλλα ιχνοστοιχεία) από τον οργανισμό, καθώς ο ιδρώτας είναι ο φυσικός τρόπος ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος. Οι ποσότητες αυτές πρέπει να αναπληρώνονται, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης, η οποία σε ακραίες περιπτώσεις ή σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (βρέφη, ηλικιωμένοι, έγκυοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα) μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή. Για να αποφύγει, λοιπόν, κανείς την αφυδάτωση και να αντέξει την έντονη ζέστη των ημερών, πρέπει να κάνει τα εξής:

● Να πίνει άφθονο νερό, ακόμα κι αν δεν διψάει. Αν ένας άνθρωπος πίνει μόνο νερό, χρειάζεται περισσότερα από 8-10 ποτήρια την ημέρα όταν κάνει πολλή ζέστη. Αν όμως πίνει και χυμούς, τρώει φρούτα και λαχανικά (έχουν πολλή μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό) και περιορίζεται σε έναν ή το πολύ δύο καφέδες ημερησίως, τότε δεν χρειάζεται να βρίσκεται συνέχεια κάτω από τη βρύση.

● Να αποφύγει την υπερκατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη (καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα) ή αλκοόλ, διότι και οι δύο ουσίες ευνοούν σε μεγάλες ποσότητες την αποβολή υγρών από τον οργανισμό. Μέχρι δύο καφεϊνούχα ροφήματα ή ποτά την ημέρα είναι υπεραρκετά- και τα ποτά μαζί με το φαγητό.

● Να τρώει 6-8 φορές την ημέρα σε μικρές ποσότητες.

● Να αποφεύγει τα πλούσια σε λίπη φαγητά (τηγανητά, λουκάνικα, σαλάμια, κρέας με ορατό λίπος, πλήρη γαλακτοκομικά, κρέμες γάλακτος, πίτσες, πίτες).

● Να τρώει τουλάχιστον 3 φρούτα και 1 ή 2 σαλάτες την ημέρα.

● Να τρώει δύο μερίδες άπαχων ή ολίγων λιπαρών γαλακτοκομικών την ημέρα (λ.χ. ένα ποτήρι γάλα και ένα γιαούρτι).

● Να τρώει καλύτερα όσπρια ή λαδερά αλλά με λίγο λάδι, καθώς και ψάρι (όχι τηγανητό).

Ο Αντώνης Ζαμπέλας είναι αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.