Κάτοχοι «υπουργικών» αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού είναι οι περισσότεροι ιεράρχες της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, οι 7 στους 10 έχουν επιλέξει πολυτελείς Μercedes, ενώ οι υπόλοιποι διαθέτουν ανάλογες λιμουζίνες Αudi, Volvo, Lexus ή πολυτελή τζιπ.
Ανάμεσά τους πάντως ξεχωρίζει η λιμουζίνα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου- μια θωρακισμένη Volkswagen Ρhaeton.

Φανατικός λάτρης των τεσσάρων τροχών από τότε που ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας διαθέτει επίσης και μία Chrysler ενώ έχει κρατήσει και τη Μercedes του μακαριστού Σεραφείμ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαθέτει μόνο μία μαύρη Μercedes, προσφορά Έλληνα επιχειρηματία, ενώ τις λιμουζίνες της γνωστής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας προτιμούν

ΑΣΤΡΟ… ΛΑΜΠΡΟ

Επτά στους δέκα Μητροπολίτες έχουν επιλέξει να μετακινούνται με Μercedes

και οι Μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος, Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Αργολίδος Ιγνάτιος, Νικαίας Αλέξιος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Θηβών Ιερώνυμος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Ζακύνθου Χρυσόστομος, Σάμου Ευσέβιος, Γρεβενών Σέργιος και Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμων. Την ΒΜW προτιμά μόνο ο Μητροπολίτης Γλυφάδος Παύλος, ενώ Αudi και Scoda διαθέτουν οι Μητροπολίτες Σύρου, Πειραιώς, Καβάλας και Νέας Σμύρνης.

Τετρακίνητος αρχιερέας

Χωρίς να είναι λάτρης των αυτοκινήτων 4×4, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος πέραν της πολυτελούς ΒΜW που διαθέτει και η οποία ήταν δώρο του αδελφού του προς τη Μητρόπολη έχει και ένα τζιπ Τoyota «δωρεά των ομογενών της Αμερικής για τις μετακινήσεις του στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας», όπως είπαν στα «ΝΕΑ» στελέχη του γραφείου του.

Σε παλαιότερη ανακοίνωση μάλιστα το γραφείο του Μητροπολίτη ανέφερε ότι το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο «είναι χώρος γραφείου», αφού σε αυτό οι Μητροπολίτες διαβάζουν έγγραφα, γράφουν και διορθώνουν κείμενα ενώ επικοινωνούν τηλεφωνικά με συνεργάτες τους. Από τους ελάχιστους Μητροπολίτες που οδηγούν οι ίδιοι το αυτοκίνητό τους είναι ο Πειραιώς Σεραφείμ- από τους νεώτερους ιεράρχες- που οδηγεί ένα Αudi Α3. Το ίδιο έκανε- δεν χρησιμοποιούσε οδηγό- και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όταν ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος. Όσο για τη Μercedes του κ. Καλλίνικου, ο πρώην Μητροπολίτης Πειραιώς δεν θέλησε να την αποχωριστεί όταν αποσύρθηκε.

«Δεν είναι πολυτέλεια ένα ασφαλές αυτοκίνητο για τον Μητροπολίτη, τη στιγμή που είμαστε καθημερινά στους δρόμους», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, «ιδιαίτερα στην περιοχή μας υπάρχουν απομακρυσμένα χωριά, κακοί δρόμοι και παγετοί και χρειαζόμαστε ένα ασφαλές μέσο μεταφοράς για τις καθημερινές μας ανάγκες. Παλαιότερα όταν ήμουν ηγούμενος στην Παναγία Σουμελά οδηγούσα ο ίδιος, αλλά επειδή δεν είμαι λάτρης των τεσσάρων τροχών από τότε που τοποθετήθηκα στη Μητρόπολη δεν οδηγώ». Στη διάθεση του Μητροπολίτη Δράμας βρίσκονται ένα πολυμορφικό VW Τouran και ένα Αudi.

Μόνο ένας Μητροπολίτης χρησιμοποιούσε το ΚΤΕΛ!


Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Μητροπολίτης που δεν διέθετε αυτοκίνητο- και μάλιστα κατέβαινε στην Αθήνα για τις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου με λεωφορείο του ΚΤΕΛ- ήταν μέχρι το 2005 ο μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιος (φωτό). Στα χνάρια του βάδιζε και ο σημερινός Μητροπολίτης Σισανίου Παύλος μέχρι πριν από δύο μήνες- όταν το Πεντάγωνο παραχώρησε στη Μητρόπολη ένα Νissan Αlmera, το οποίο και οδηγεί ο ίδιος ο σεβασμιότατος. Με VW Ρassat μετακινείται ο Μητροπολίτης Ελασσόνας Βασίλειος, όπως και ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος, ο οποίος όμως διαθέτει και ένα ακόμη VW Ρolo για τις καθημερινές του διαδρομές.