Σε νέα κρίση με απροσδιόριστες συνέπειες μπήκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ύστερα από την άρση της αναγνώρισης του Πατριάρχη Θεόφιλου από την κυβέρνηση της Ιορδανίας, καθώς εντείνονται οι διαμαρτυρίες των Αράβων κληρικών για «αθέτηση δεσμεύσεων» από την πλευρά του.


Επισήμως, η ιορδανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει την αναγνώρισή της προς το πρόσωπο του Πατριάρχη επειδή «ο κ. Θεόφιλος απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει απέναντι στην κυβέρνηση». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από Ιορδανούς αξιωματούχους, η απόφαση ελήφθη επειδή ο Πατριάρχης δεν εκπλήρωσε την δέσμευσή του να ακυρώσει τη συμφωνία πώλησης ακινήτων του Πατριαρχείου στο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα οι Άραβες ορθόδοξοι είχαν ξεσηκωθεί και ζητούσαν από τις κυβερνήσεις τόσο της Ιορδανίας όσο και της Παλαιστίνης να αποσύρουν την αναγνώρισή τους προς το πρόσωπο του Πατριάρχη. Το κλίμα πάντως χθες στο Πατριαρχείο ήταν βαρύ και αρκετοί ιεράρχες δεν επιθυμούσαν να αναφερθούν στην άρση

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ

Η άρση ήταν πιθανή εδώ και 10 ημέρες. Κι όμως η απόφαση της Ιορδανίας αιφνιδίασε τόσο το Πατριαρχείο όσο και την Ελλάδα

της αναγνώρισης. Όπως έλεγε στα «ΝΕΑ» ο συνοδικός ιεράρχης, Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος, «δεν μας έχει έρθει καμιά επίσημη ανακοίνωση από την Ιορδανία», ενώ άλλοι ιεράρχες συμπλήρωναν: «ό,τι κι αν ισχύσει, το Πατριαρχείο δεν θα παύσει τη λειτουργία του».

«Μας αγνοεί»

Ένας από τους αραβόφωνους κληρικούς που έχουν αντιδράσει, ο αρχιμανδρίτης και πατριαρχικός επίτροπος στην Ιορδανία κ. Χριστόφορος, λέει στα «ΝΕΑ» ότι «ξεκαθαρίζουμε πως σε καμία περίπτωση η κίνησή μας δεν είναι κίνηση αραβοποίησης του Πατριαρχείου. Όμως, αισθανόμαστε ότι το Πατριαρχείο μάς αγνοεί. Είναι σαν να μην υπάρχουμε. Δεν έχουμε καμία συμμετοχή στη διοίκηση της Εκκλησίας. Επιπλέον, δεν έχουν εφαρμοστεί αρκετά από τα σημεία που είχε υποσχεθεί ο κ. Θεόφιλος». Ένα απ΄ αυτά, προσθέτει, είναι το θέμα της περιουσίας. «Θα έπρεπε να είχε γίνει μία μελέτη καταγραφής της περιουσίας του Πατριαρχείου. Ούτε και τα μέλη της Συνόδου δεν ξέρουν ποια είναι η περιουσία…». Συμπληρώνει δε ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο και πως αν ο Πατριάρχης πραγματοποιήσει κάποιες από τις υποσχέσεις εντός διμήνου η κρίση θα αποφευχθεί.

Αιφνιδιασμένο το υπουργείο

Παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο της άρσης ήταν πολύ πιθανό εδώ και τουλάχιστον μιάμιση εβδομάδα, η απόφαση της ιορδανικής κυβέρνησης αιφνιδίασε τόσο το Πατριαρχείο όσο και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Και όπως φαίνεται, η προσπάθεια που έκανε την περασμένη Τετάρτη η κ. Μπακογιάννη να μεταπείσει τον Ιορδανό ομόλογό της απέβη άκαρπη.

Αναφερόμενος στην άρση της αναγνώρισης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γ. Κουμουτσάκος, δήλωσε χθες ότι το υπουργείο εκφράζει τον προβληματισμό του προσθέτοντας: «Η βεβιασμένη στάση της ιορδανικής κυβέρνησης περί ανακλήσεως της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων δεν έδωσε τον αναγκαίο χρόνο για να υπάρξουν οι απαραίτητες αποφάσεις από την Α.Θ.Μ. Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο, ο οποίος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα για τη λήψη τους και βεβαίως την αντίστοιχη ευθύνη».

Αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αφήνει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου. Όπως είπε, οι εξελίξεις στο Πατριαρχείο «κυοφορούνται επί πολύ καιρό έτσι ώστε ούτε απροσδόκητες μπορούν να θεωρηθούν, ούτε να δικαιολογούν την καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που δείχνει να αιφνιδιάζεται από γεγονότα που επιβαλλόταν να εργαστεί για να τα αντιμετωπίσει».

«Δεν σεβάστηκε καμία από τις 8 δεσμεύσεις»


«Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ δεν σεβάστηκε καμία από τις 8 δεσμεύσεις που είχε υπογράψει με την Ιορδανία όταν ήθελε να πάρει τη θέση του Πατριάρχη», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αουντέ Καβουάζ (φωτογραφία), ο Ιορδανός βουλευτής που είχε αποκαλύψει τις περίεργες μισθώσεις των κτιρίων του Πατριαρχείου πριν από δύο χρόνια, που οδήγησαν στην αποπομπή Ειρηναίου.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ», ο κ. Θεόφιλος είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει όσα προβλέπει ο ιορδανικος νόμος για τη λειτουργία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, να καλέσει το μεικτό συμβούλιο για να εγκρίνει μεταξύ άλλων τον προϋπολογισμό του Πατριαρχείου και να καταργήσει τις συμφωνίες που είχε υπογράψει ο κ. Ειρηναίος.

«Ο κ. Θεόφιλος δυστυχώς έχει αρνηθεί ακόμη και να προχωρήσει στην καταγραφή της περιουσίας του Πατριαρχείου, ενώ αρνείται πεισματικά να επιτρέψει τη συμμετοχή στην Ιερά Σύνοδο 2 Αράβων μητροπολιτών», λέει ο κ. Καβουάζ, που εκτιμά πως ο Πατριάρχης Θεόφιλος «θα μπορέσει να εκτιμήσει ορθότερα τη νέα κρίση και προτού επικυρώσει την άρση ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις».