Διακομματικό «ναι»- με εξαίρεση στελέχη της Ν.Δ., που εκφράζουν επιφυλακτικότητα ή έμμεση άρνηση- στη λήψη άμεσων μέτρων για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, προκύπτει από την έρευνα των «ΝΕΩΝ» στην οποία συμμετείχαν 10 πολιτικοί από όλα τα κόμματα. Οι περισσότεροι πάντως συμφωνούν ότι πρέπει να σταματήσει η ομηρεία των παιδιών αυτών που, ενώ έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζονται ως πολίτες με ίσα δικαιώματα, ενώ με την ενηλικίωσή τους οφείλουν να καταβάλουν 1.500 ευρώ για να προμηθευτούν το παράβολο για την αίτηση κτήσης ιθαγένειας. «Είναι παράλογο να μην έχουν πιστοποιητικό γέννησης και να πρέπει να πληρούν όρους σκληρότερους απ΄ ό,τι οι γονείς τους. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση», υποστηρίζει η πλειονότητα των στελεχών που απάντησαν στις σχετικές ερωτήσεις των «ΝΕΩΝ». Αρνητική στάση διατηρούν ο κ. Παπαθεμελής, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, ο οποίος ενώ παραδέχεται πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος τα παιδιά των νομίμων μεταναστών να βασανίζονται», υποστηρίζει ότι η ιθαγένεια πρέπει να δίνεται μετά από αρκετά χρόνια για να έχει περάσει το παιδί μέσα από το ομογενοποιητικό κοινωνικόεκπαιδευτικό σύστημα, και ο κ. Γ. Ιωαννίδης της Ν.Δ. που δηλώνει ότι ο ισχύων νόμος καλύπτει όλους τους αλλοδαπούς.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Είναι αδιανόητο

Το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Είναι αδιανόητο παιδιά τα οποία γεννιούνται στη χώρα μας, φοιτούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και είναι απολύτως εντεταγμένα στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική πραγματικότητα να μην έχουν ελληνική ιθαγένεια. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Απαράδεκτο το παράβολο

Υποστηρίζω σταθερά την άποψη ότι τα παιδιά των μεταναστών θα πρέπει με τη γέννησή τους να εγγράφονται σε οικείο δημοτολόγιο και να έχουν τη δυνατότητα αυτοτελούς απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Θεωρώ ότι είναι προσβλητικό των δικαιωμάτων του πολίτη που γεννιέται στην Ελλάδα να μην μπορεί να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την εφαρμογή του δικαίου του εδάφους στο οποίο γεννήθηκε. Είναι πολλαπλώς απαράδεκτο το να υπάρχει υποχρέωση καταβολής παραβόλου για την απόκτηση της ιθαγένειας από πολίτες οι οποίοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Ο Φώτης Κουβέλης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Καλύπτει ο νόμος

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, αν ένα παιδί γεννηθεί στην Ελλάδα και ο γονιός του είναι 10 χρόνια στη χώρα και έχει πάρει την ελληνική ιθαγένεια, τότε και το παιδί παίρνει την υπηκοότητα εξ αίματος. Το «δίκαιο του εδάφους» μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα που συμβαίνουν στις ΗΠΑ, όπου δεν δέχονται ούτε μία έγκυο να πάει να γεννήσει εκεί. Κατά τη γνώμη μου ο ισχύων νόμος καλύπτει όλους τους αλλοδαπούς από τη στιγμή που έρχονται εδώ, ώστε να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια έπειτα από δέκα χρόνια παραμονής.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι βουλευτής της Ν.Δ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Καλύτερες οι διαδικασίες

Ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας, έτσι όπως διαμορφώθηκε, ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης το 2004, διευκόλυνε κατά πολύ τη διαδικασία, αφού ορίζει, ότι όποιος έχει γεννηθεί σε ελληνικό έδαφος και δεν τυγχάνει άλλης υπηκοότητας, παίρνει αυτομάτως την ελληνική. Βεβαίως, με την προϋπόθεση οι γονείς του να ζουν και να εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ένας ανήλικος θα έπρεπε να περιμένει μέχρι τα 18 για να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης.

Η Κατερίνα Παπακώστα είναι βουλευτής της Ν.Δ.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΟΠΠΑ

Παράλογη κατάσταση

Το ΠΑΣΟΚ από την εποχή που κατατέθηκε ο νέος νόμος για την κοινωνική ένταξη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι έπρεπε να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Είχαμε προτείνει τότε την απόκτηση της ιθαγένειας για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα ή για όσα έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια φοίτησης στο σχολείο. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που βρίσκεται στην εξής παράλογη κατάσταση: Ενώ σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Ιθαγένειας τα 10 χρόνια αρκούν για να μπορέσει κάποιος να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα, για ένα παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα τα χρόνια αυτά γίνονται 18.

Κάτι ακόμα που δεν γνωρίζει ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι σε αυτά τα παιδιά δίνουν μόνο μία ληξιαρχική πράξη γέννησης και όχι πιστοποιητικό γέννησης με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γραφτούν σε κανένα δημοτολόγιο. Είναι παιδιά που δεν υπάρχουν… Μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα ως μητρική, φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και στην ουσία δεν έχουν δικαιώματα στην Ελλάδατο μόνο τους «δικαίωμα» είναι να καταβάλουν παράβολο ύψους 1.500 ευρώ στην ηλικία των 18 χρόνων ώστε να υποβάλουν μία κανονική αίτηση για πολιτογράφηση.

Επί της ουσίας η πρότασή μας είναι η εξής: άμεση αλλαγή του Κώδικα Ιθαγένειας και παροχή πιστοποιητικού γέννησης σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα.

Η Μαριλένα Κοππά είναι μέλος του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Να δούμε τι γίνεται στην Ε.Ε.

Πρέπει αναμφίβολα να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα δικαιούνται και με ποιο τρόπο να πολιτογραφηθούν Έλληνες υπήκοοι. Σαφώς και πρέπει να δημιουργηθεί το έδαφος προκειμένου, εφόσον υπάρχει η συναίνεση των γονέων, όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα να αποκτούν και την ελληνική ιθαγένεια χωρίς τις χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες που υφίστανται σήμερα.

Προκειμένου όμως να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να μπούμε και σε έναν συνολικό διάλογο ως προς το ζήτημα, με σύνεση και νηφαλιότητα, έτσι ώστε να προσμετρηθούν και να περιοριστούν όλα τα πιθανά ρίσκα μιας τέτοιας απόφασης.

Έχουμε τη δυνατότητα ως χώραμέλος της Ε.Ε. να αντλήσουμε παραδείγματα από τη Γαλλία ή τη Γερμανία, όπου αντίστοιχα ζητήματα πολιτισμικών «μωσαϊκών» έχουν προ πολλού αντιμετωπισθεί και λυθεί. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι βουλευτής της Ν.Δ.

ΖΕΤΑ ΜΑΚΡΗ

Όχι αυτόματα η υπηκοότητα

Σαφώς πρέπει να εξεταστεί το θέμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από τη στιγμή που η κοινωνία μας έχει ωριμάσει. Δεν πιστεύω όμως ότι πρέπει αυτόματα όλα τα παιδιά να παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα. Είναι ένα πολύπλοκο νομικό ζήτημα, ιδιαίτερα δύσκολο, το οποίο απαιτεί ενδελεχή εξέταση.

Η Ζέτα Μακρή είναι βουλευτής της Ν.Δ. ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

Ιθαγένεια με την ενηλικίωση

Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα παιδιά των νομίμων μεταναστών να βασανίζονται από την ήδη ταλαιπωρούσα τους υπόλοιπους Έλληνες γραφειοκρατία στην προσπάθειά τους να εγγραφούν σε κάποιο σχολείο ή να λάβουν μία μόνιμη άδεια παραμονής ζώντας υπό τον συνεχή φόβο μίας αναίτιας απέλασης επειδή θα έχει λήξει η μία άδεια χωρίς να έχει εκδοθεί στη θέση της η άλλη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ιθαγένειας, στις περισσότερες χώρες πλέον η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται αυτόματα άμα τη γεννήσει του παιδιού όπως εξακολουθεί να ισχύει στις ΗΠΑ και εν μέρει τη Βρετανία. Ιθαγένεια- που ουσιαστικά συνεπάγεται το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι – δίνεται ύστερα από αρκετά χρόνια – με την ενηλικίωση του νέου πολίτη – έτσι ώστε να έχει περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα μέσα από το ομογενοποιητικό κοινωνικό-εκπαιδευτικό σύστημα της νέας του πατρίδας. Το ίδιο πρέπει και να ισχύσει στην περίπτωσή μας.

Ο Στέλιος Παπαθεμελής είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

Υπάρχουν σκοπιμότητες

Για τα παιδιά των μεταναστών τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα είμαστε ξεκάθαροι: από τη στιγμή που το επιθυμούν και τα ίδια να μπορούν να παίρνουν την ιθαγένεια. Πιστεύουμε άλλοι λόγοι, κυρίως πολιτικοί, και άλλες σκοπιμότητες είναι αυτές που καθορίζουν το γιατί πρέπει να συνεχίζεται η ιδιόμορφη ομηρεία των παιδιών των οικονομικών μεταναστών, τα οποία φέρνουν στην παρανομία ή την ημιπαρανομία.

Ο Θόδωρος Κούτρας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

Ερμαφρόδιτη κατάσταση

Η ερμαφρόδιτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα προσβάλλει τους μετανάστες αλλά και την εικόνα της χώρας η οποία αρνείται πεισματικά να πάρει θέση σε αυτό το φλέγον θέμα.

Από τη στιγμή που γεννιέται σε έναν τόπο το παιδί πρέπει να παίρνει αυτόματα την υπηκοότητα του συγκεκριμένου κράτους και βεβαίως, εάν θέλει, να παίρνει και της χώρας από την οποία προέρχεται η οικογένειά του.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι πρόεδρος του ΛΑΟΣ