Την εγκατάσταση 2.587 ανεμογεννητριών σε όλη τη χώρα προωθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή. «Οι εθνικοί στόχοι είναι το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας της χώρας να ανέλθει, από 11% που είναι σήμερα, σε 20,1% μέχρι το 2010 και σε 29% μέχρι το 2020», τόνισε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.


Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, για να επιτευχθεί ο στόχος του 2010 η ποσοστιαία συμμετοχή ανά τύπο ΑΠΕ- εκτός των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων- διαμορφώνεται ως εξής: αιολικά πάρκα 77,7%, μικρά υδροηλεκτρικά έργα 11,07%, βιομάζα 8,23%, φωτοβολταϊκά 2,03% και γεωθερμία 1,01%. Σήμερα, υπάρχουν στην Ελλάδα 1.028 ανεμογεννήτριες με παραγόμενη ισχύ

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Η κατανάλωση ενέργειας της Ελλάδας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από 11% που είναι σήμερα, να ανέλθει σε 20,1% μέχρι το 2010

746 ΜW, ενώ η παραγόμενη ισχύς τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 352% φθάνοντας το 2010 τα 3.372 ΜW.

Στελέχη τού ΥΠΕΧΩΔΕ έλεγαν χθες ότι με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνεται προσπάθεια να μπει φρένο στη μεταφορά των περισσοτέρων ανεμογεννητριών στα νησιά. Για τον λόγο αυτό, στις περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας επιτρέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας ανά 1.000

στρέμματα του συνόλου της επιφανείας των δήμων. Έτσι, παρ΄ ότι σε ένα δήμο 10.000 στρεμμάτων επιτρέπεται η εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών, στα νησιά επιτρέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας ανά 2.000 στρέμματα.

Σε τέσσερις κατηγορίες

Για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ χωρίζει τη χώρα σε τέσσερις κατηγορίες: 1. Ηπειρωτική χώρα και Εύβοια. 2. Αττική. 3. Κατοικημένα νησιά Αιγαίου και Ιόνιου. 4. Ακατοίκητες νησίδες. Η πρώτη κατηγορία διακρίνεται σε Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ)-όπου μεταξύ των άλλων οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί- και Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ). Εδώ σημαντικό ρόλο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιτρέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας ανά 1.600 στρέμματα.

Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι, στη Βόρεια Ελλάδα, οι Νομοί Έβρου και Ροδόπης όπου θα εγκατασταθούν 480 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύς 960 ΜW. Στην Κεντρική Ελλάδα, είναι οι Νομοί Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας όπου θα εγκατασταθούν 1.619 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 3.238 ΜW. Στην Πελοπόννησο, οι καταλληλότερες περιοχές είναι στους Νομούς Λακωνίας και Αρκαδίας όπου θα εγκατασταθούν 438 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύς 876 ΜW.

Με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ορίζονται συγκεκριμένες αποστάσεις από οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές προστασίας της φύσης και του τοπίου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς η ελάχιστη απόσταση είναι 3 χιλιόμετρα, από κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία είναι 500 μέτρα και από τους παραδοσιακούς οικισμούς είναι 1.500 μέτρα.

Στροφή και στα υδροηλεκτρικά έργα


ΟΠΩΣ επεσήμανε χθες ο κ. Σουφλιάς, «στόχος είναι το 2010 η εγκατεστημένη ισχύς από μικρά υδροηλεκτρικά έργα να ανέλθει στα 364 ΜW από τα 110 που είναι σήμερα». Τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα περιλαμβάνονται στο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ και για τον λόγο αυτό δίνεται μεγάλη έμφαση στον εντοπισμό των υδάτινων διαμερισμάτων και την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας των υδροηλεκτρικών έργων. Μέριμνα επίσης δίνεται και στην ηλιακή ενέργεια- οι ηλιακοί συσσωρευτές καλύπτουν σήμερα μια έκταση 3 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Επίσης στην ενέργεια από βιομάζα και βιοαέρια, καθώς και τη γεωθερμική ενέργεια.

«Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν κάνει την τομή που όλοι περιμέναμε», επισημαίνει ο υπεύθυνος εκστρατειών της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF κ. Αχιλλέας Πληθάρας. «Ορισμένες οικολογικά ευαίσθητες περιοχές επιβαρύνονται σημαντικά ενώ την ίδια ώρα προστατεύονται υπέρμετρα περιοχές που προορίζονται για έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη».

ΠΑΣΟΚ: Χωρίς στόχο

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση χωροθετεί χωρίς στόχο», υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης. «Αντί να συμβάλει στην πορεία προς μια ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας και να δίνει πνοή και άνοιγμα στις επενδύσεις που υπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος, θέτει περιορισμούς με αποτέλεσμα να αναχαιτίζει τη διάθεση των δυνάμει επενδυτών στις νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας».