Ξεπερνούν πλέον τους 5.300 οι κρατούμενοι σε 21 ελληνικές φυλακές οι οποίοι βρίσκονται για 10η μέρα σε απεργία πείνας- και οι κρατούμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίηση τους «μέχρι τέλους», όπως λένε χαρακτηριστικά.


Μάλιστα 19 από τους διαμαρτυρόμενους κρατούμενους έχουν ράψει το στόμα τους.

«Δεν μας μένει άλλη λύση από το να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Εμείς ζητάμε τα αυτονόητα. Ανθρώπινες συνθήκες στη φυλακή. Το ότι είμαστε εγκληματίες δεν σημαίνει πως πρέπει να μας συμπεριφέρονται σαν ζώα», λέει ο Σπύρος, φυλακισμένος στην Αλικαρνασσό.

«Βρίσκομαι σε ένα κελί όπου η τουαλέτα έχει γίνει το προσκεφάλι μου. Και αυτό γιατί δεν λειτουργεί και κάνουμε την ανάγκη μας μέσα

ΕΡΑΨΑΝ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Πολλοί από τους κρατούμενους έχουν ράψει τα στόματά τους διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες στις φυλακές

σε σακούλες. Θέλουμε να κάνουμε μπάνιο και υπάρχει μόνο κρύο νερό. Οι γιατροί αποτελούν είδος πολυτελείας και οι άδειες δίνονται σε αυτούς που τα έχουν καλά με τη διεύθυνση. Ισοβίτες δολοφόνοι βγαίνουν όποτε θέλουν και άλλοι που είναι μέσα για μικροκλοπές συνεχώς συναντούν την άρνηση», συνεχίζει ο Σπύρος που προειδοποιεί ότι «αν δεν γίνει κάτι σύντομα κάποιος από εμάς θα πεθάνει και τότε θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση στις φυλακές».

Όπως καταγγέλλει από τις φυλακές της Χίου ο κρατούμενος Βαγγέλης Πάλλης, τις ημέρες της απεργίας έχουν γίνει έξι παράνομες μεταγωγές κρατουμένων απεργών πείνας από τη Χίο. «Ο Σωφρονιστικός Κώδικας απαγορεύει τις μετακινήσεις των απεργών πείνας, εκτός αν πρέπει να μεταφερθούν σε κάποιο νοσοκομείο για λόγους υγείας», λέει ο κρατούμενος υποστηρίζοντας ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η φυλακή παρανόμησε.

Επιστολή στον υπουργό

Τα προβλήματα δεν διαφέρουν από φυλακή σε φυλακή, γι΄ αυτό και οι κρατούμενοι έστειλαν χθες ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης εξηγώντας ότι: «Αρχίσαμε έναν αγώνα σαν πολίτες διεκδικώντας τα δικαιώματά μας. Η συμμετοχή των συγκρατούμενών μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αλλά και κάθε προηγούμενο. Θέλουμε να διαχειριστούμε εμείς τον αγώνα μας. Να μιλάμε εξ ονόματός μας και με το όνομά μας».

«Στις φυλακές του Ελαιώνα κάθε μέρα μας έδιναν να φάμε πατάτες, γιατί όπως μας ενημέρωσε η διεύθυνση είχαν υπογράψει σύμβαση με παραγωγούς. Όταν διαμαρτυρηθήκαμε μας είπαν πως αν θέλουμε να φάμε πατάτες καλώς. Διαφορετικά να μείνουμε νηστικές», λέει η Ελένη που αποκαλύπτει πως συγκρατούμενες της είναι έτοιμες να αρχίσουν ακόμη και απεργία δίψας.

Ραμμένα στόματα

Από την πλευρά του χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων Δημ. Κοντογιάννης, μαζί με μέλη του διοικητικού συμβουλίου και γιατρό από το νοσοκομείο της περιοχής, επισκέφθηκαν τους κρατούμενους που έχουν ράψει το στόμα τους, προκειμένου να έχουν προσωπική εικόνα για την κατάσταση της υγείας των συγκεκριμένων κρατουμένων.

Και οι τρεις κρατούμενοι παρακολουθούνται από γιατρό της φυλακής, ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή και το νοσοκομείο της πόλης.

Παπούλιας: «Είναι θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σίλα Αλεξίου


Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, αναδεικνύει τις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος και την ανάγκη λήψης μέτρων για τη βελτίωσή της.

«Είναι θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Παπούλιας στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη ο οποίος επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν εξαιτίας των κινητοποιήσεων των κρατουμένων. Με την παρατήρηση αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε να συμμερίζεται τα αιτήματα των φυλακισμένων, κυρίως όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης.

Ανεπαρκείς προτάσεις

Μέχρι στιγμής πάντως οι κρατούμενοι εμφανίζονται απογοητευμένοι από τη δέσμη μέτρων του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές, γεγονός που κατέστησαν γνωστό στον κ. Χατζηγάκη οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, κατά τη χθεσινή δεύτερη συνάντησή τους. Οι κ.κ. Π. Λάμπρου και Ν. Γιαννόπουλος διευκρίνισαν στον υπουργό πως οι προτάσεις του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς και δεν ικανοποιούν τα στοιχειώδη αιτήματα των κρατουμένων. Για αμεσότερη επικοινωνία μάλιστα ζήτησαν από τον κ. Χατζηγάκη να συναντηθεί με ομάδα κρατουμένων, προκειμένου να ενημερωθεί επακριβώς για τα προβλήματά τους. Οι ποινές για τα ναρκωτικά

Επί του αιτήματος που προβάλλεται με ιδιαίτερη έμφαση από την Πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση στο εθνικό μας Δίκαιο της ευρωπαϊκής απόφασης 757/2004- με την οποία καθορίζονται σύγχρονα πλαίσια ποινών για τις υποθέσεις ναρκωτικών, καθώς και για νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τη χορήγηση μεθαδόνης στους τοξικομανείς κρατούμενους, οι οποίοι θα αντιμετωπίζονται ως ασθενείς- ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε την επιτροπή πως με βάση ταχύρρυθμο χρονοδιάγραμμα θα ακολουθήσει μια δεύτερη δέσμη μέτρων για κατηγορίες κρατουμένων, όπως είναι οι καταδικασμένοι και υπόδικοι για υποθέσεις ναρκωτικών, οι ανήλικοι και άλλες κατηγορίες κρατουμένων.