«Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΑΣ χρειάζεται επεξεργασία». Αυτή ήταν η απάντηση της πρεσβείας των ΗΠΑ προς τον πανεπιστημιακό Πολυμέρη Βόγλη, όταν επιχείρησε να εκδώσει βίζα για να λάβει μέρος ως ομιλητής σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Από τις 22 Οκτωβρίου, όμως, οπότε υπέβαλε την αίτηση και εδώ και τρεις εβδομάδες ο κ. Βόγλης δεν πήρε απάντηση από την πρεσβεία. Το αποτέλεσμα ήταν πως δεν μπόρεσε να ταξιδέψει και χάνει το συνέδριο, που αρχίζει την Παρασκευή.

«Είναι ένα επιστημονικό συνέδριο στο οποίο με έχουν προσκαλέσει και θα έπρεπε να με διευκολύνουν και όχι να με εμποδίζουν», σημειώνει ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως επί σειρά ετών- το διάστημα 1999 έως το 2002- ταξίδευε συχνά στις ΗΠΑ ως ερευνητής και υπότροφος για τα πανεπιστήμια Κολούμπια, Πρίνστον και Νέας Υόρκης χωρίς να αντιμετωπίσει ποτέ κανένα πρόβλημα στην έκδοση βίζας. «Τι έχω κάνει από το 2002 έως σήμερα που να απειλεί τα συμφέροντα και την ασφάλεια των ΗΠΑ;» αναρωτιέται.

Σημειώνεται πως όταν διαπίστωσε ότι η πρεσβεία δεν θα εξέδιδε άμεσα τη βίζα- «ήξερα τη διαδικασία, συνήθως η βίζα εγκρίνεται επιτόπου και παραδίδεται την επόμενη ημέρα», αναφέρει- ενεργοποιήθηκε και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

«Το πανεπιστήμιο έστειλε επιστολή προς την πρεσβεία που επιβεβαίωνε την πρόσκληση», λέει ο κ. Βόγλης. Ωστόσο, ούτε η επιστολή αυτή ήταν αρκετή για την έκδοση βίζας.

«Δεν επιτρέπουν τη διακίνηση ιδεών» σχολιάζει, επισημαίνοντας πως η υπόθεση αυτή «δείχνει τη μεταλλαγή των ΗΠΑ, πόσο άλλαξαν επί Μπους οι μηχανισμοί, οι ιδέες και οι αξίες». Χαρακτηριστικά προσθέτει: «Έχουν χτίσει μηχανισμούς συλλογής πληροφοριών και καταλόγους υπόπτων, ώστε όποιος πάει στην πρεσβεία των ΗΠΑ να νιώθει εξαρχής ύποπτος».