Πράσινο φως για την αναδρομική καταβολή σε υπαλλήλους του Δημοσίου του επιδόματος των 176 ευρώ δίνει η πρώτη απόφαση που εκδόθηκε σε επίπεδο Εφετείου. Υπολογίζεται ότι η απόφαση κατ΄ αρχήν αφορά 150.000 εργαζομένους.
Στη δικαίωση 53 εκπαιδευτικών προχώρησε το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο είχε προσφύγει το Ελληνικό Δημόσιο. Το Εφετείο συμφώνησε με την πρωτόδικη απόφαση που είχαν κερδίσει οι εκπαιδευτικοί για το επίδομα και την αναδρομική καταβολή του, επικυρώνοντας σε κάθε εκπαιδευτικό το ποσό των 7.568 ευρώ.

Το επίδομα των 176 ευρώ είχε δοθεί το 2002 ως «ειδική μηνιαία παροχή» για προσαύξηση του μισθού σε όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων, εκτός των εκπαιδευτικών, των νοσοκομειακών και των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι απάντησαν με ομαδικές προσφυγές.

Μετά τη μεγάλη απεργία του 2006, η οποία έγινε

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Από το επίδομα είχαν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί και δημοτικοί υπαλληλοι, οι οποίοι απάντησαν με ομαδικές προσφυγές

μεταξύ άλλων και για την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος, η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την καταβολή του σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις των 17,5 ευρώ, αλλά είχε αρνηθεί την καταβολή των αναδρομικών.

Στην πρωτόδικη απόφαση οι εκπαιδευτικοί είχαν δικαιωθεί με το σκεπτικό ότι η εξαίρεσή τους συνιστά «αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση», αναγκάζοντας την κυβέρνηση, που εκπροσωπείται από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, να προσφύγει εναντίον όλων των σχετικών αποφάσεων στο Εφετείο.

Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης ήταν το πρώτο που έξέδωσε απόφαση για την προσφυγή που κατατέθηκε στην υπόθεση των 53 εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα 1ο και 3ο ΤΕΕ Θεσσαλονίκης (υπάγονται στη Γ΄ ΕΛΜΕ).

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο έκρινε ειδικότερα ότι το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει το επίδομα και αναδρομικά για το διάστημα από 1/1/2002 μέχρι 30/10/2005 (οπότε κατατέθηκε η αγωγή). Παράλληλα, όμως, αποφάσισε ότι η παροχή των 176 ευρώ δεν μπορεί να συμψηφιστεί με το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης ύψους 73 ευρώ, το οποίο είχε δοθεί από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μετά τον συμψηφισμό που είχε κάνει το υπουργείο Παιδείας το επίδομα είχε μειωθεί στα 103 ευρώ, ενώ οι κρατήσεις γίνονταν επί του πραγματικού ποσού των 176 ευρώ. Η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς της Γ΄ ΕΛΜΕ να κινήσουν τη διαδικασία καταβολής των αναδρομικών μέσω των εκκαθαριστικών της μισθοδοσίας.

Ταυτόχρονα αποτελεί δεδικασμένο για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους νοσοκομειακούς και δημοτικούς υπαλλήλους που δικαιώθηκαν πρωτόδικα, ενώ ανοίγει τον δρόμο και για όσους δεν κινήθηκαν ακόμα δικαστικά.