Τοξική λάσπη πνίγει τον Κορινθιακό

Λόφοι από άκρως επικίνδυνα βαρέα μέταλλα καλύπτουν τον βυθό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2008 07:00 |
 Τοξική λάσπη πνίγει τον Κορινθιακό

Τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα του πυθμένα του Κορινθιακού υπολογίζεται ότι καλύπτει η κόκκινη λάσπη, το απόβλητο που προκύπτει κατά την παραγωγή του αλουμινίου και το οποίο περιέχει βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, τιτάνιο, χρώμιο και κοβάλτιο. Από το 1972 οπότε άρχισε η απόρριψή του από την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος στον κόλπο της Αντίκυρας, εκτιμάται ότι έχουν εναποτεθεί και εξαπλωθεί στον βυθό περισσότεροι από 20 εκατ. τόνοι ερυθράς ιλύος.

Σύμφωνα με έρευνες η κόκκινη λάσπη καταστρέφει την πανίδα και τη χλωρίδα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εισχωρεί και στην τροφική αλυσίδα. Οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη στον βυθό της Αντίκυρας και του Κεντρικού Κορινθιακού περιέχει έως και δέκα φορές περισσότερο τιτάνιο από όσο τα φυσικά ιζήματα της περιοχής, εννέα φορές περισσότερο χρώμιο, πεντέμισι φορές περισσότερο νικέλιο, τρεις φορές περισσότερο μόλυβδο και μιάμιση φορά περισσότερο κοβάλτιο.

Βρήκαν και ουράνιο
Επιπλέον, διατμηματικές έρευνες του Πανεπιστημίου Πατρών απέδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη είναι και ραδιενεργός, καθώς βρέθηκε εμπλουτισμένη με τα φυσικά

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ
Στην περιοχή έχουν ανιχνευθεί και ραδιενεργά στοιχεία που είναι έως και δεκαέξι φορές πάνω από τις επιτρεπόμενες τιμές
στοιχεία ουράνιο, ράδιο και θόριο. Κοντά στα στόμια των αγωγών από όπου εκχύεται στον θαλάσσιο πυθμένα των Αντικύρων, οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων όσον αφορά το ουράνιο και το θόριο διαμορφώνονται δεκαέξι και επτά φορές, αντίστοιχα, υψηλότερες από τις μέσες παγκόσμιες τιμές που προτείνει ο διεθνής αρμόδιος οργανισμός UΝSCΕΑR. Πρόκειται μάλιστα για τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί σε μετρήσεις που διενεργήθηκαν στον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας. Αυξημένες συγκεντρώσεις ραδιενεργών, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιο Φερεντίνο, εντοπίστηκαν και στον Κεντρικό Κορινθιακό.

Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα, «από τη λειτουργία του παλαιότερου και του σημερινού αγωγού απόρριψης, στον κόλπο των Αντικύρων έχουν δημιουργηθεί δύο υποθαλάσσιοι λόφοι κόκκινης λάσπης με ύψος που σήμερα πρέπει να ξεπερνά κατά πολύ τα 30 μέτρα. Φανταστείτε ότι το 1994 το ύψος του ανερχόταν στα 27 μέτρα. Το πάχος της κόκκινης λάσπης στην περιοχή υπολογίζεται σε μερικά μέτρα, ενώ στον Κεντρικό Κορινθιακό είναι μερικών εκατοστών». Μελέτες που έχουν διενεργηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό δείχνουν ότι ελάχιστοι θαλάσσιοι οργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να αποικίσουν τις περιοχές που έχουν καλυφθεί από τα απόβλητα. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι «προβλήματα προκύπτουν από την αύξηση της θολερότητας (του νερού) και συνεπώς τη μείωση της διείσδυσης του φωτός καθώς και από την τοξικότητα». Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο χρόνος ανάκαμψης της θαλάσσιας ζωής αφού σταματήσουν οι απορρίψεις μεταλλουργικών καταλοίπων στη θάλασσα ποικίλλει από ένα έως δώδεκα χρόνια. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μεταλλείου χαλκού στις δυτικές ακτές του Καναδά χρειάστηκαν δώδεκα χρόνια, ενώ στην περίπτωση ορυχείου μολυβδαινίου πέρασαν δέκα χρόνια. Αντιφατικά είναι τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών ανάλογων ερευνών. Στην αγγλική βιομηχανία βρέθηκε ότι η απόρριψη ιλύος δεν προκαλεί επιβλαβείς επιδράσεις στη θαλάσσια ζωή. Αντίθετα, στη Βόρεια Θάλασσα μελέτη για τα κατάλοιπα γερμανικής βιομηχανίας αλουμινίου συμπεραίνει ότι τα συγκεκριμένα απόβλητα είναι επιβλαβή.

«Κοκκινίζουν τα δίχτυα»
Σε έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ) που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος, αναφέρεται ότι «οι κύριες αποθέσεις ερυθράς ιλύος εντοπίζονται στην υφαλοκρηπίδα του κόλπου της Αντίκυρας σε βάθη μεταξύ 90 και 140 μέτρων». Ωστόσο, ψαράδες της περιοχής υποστηρίζουν ότι τα δίχτυα τους κοκκινίζουν από τη λάσπη σε πολύ μικρότερα βάθη. Όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Αντίκυρας κ. Δήμος Πάνος, «μπροστά από το εργοστάσιο υπάρχει πολλή κοκκινίλα, ενώ στα υπόλοιπα μέρη της ακτής τη βρίσκουμε στα 30 μέτρα βάθος. Γενικώς όπου βγαίνουμε για ψάρεμα, βλέπουμε τον πυθμένα κατακόκκινο. Το πρόβλημα είναι ότι τα ψάρια μειώνονται χρόνο με τον χρόνο». Σύμφωνα με τις έρευνες του ΕΚΘΕ, το στρώμα της τοξικής λάσπης είναι συμπαγές, δεν ανακατεύεται στο νερό και δεν απελευθερώνει βαρέα μέταλλα. Όσον αφορά το πρώτο, ο κ. Πάνος υποστηρίζει ότι «συγκεκριμένες μέρες τα νερά είναι πολύ θολά, σχεδόν κόκκινα. Υπάρχουν ρεύματα που μεταφέρουν τη λάσπη μέχρι και 10-15 χλμ. από τον αγωγό. Για να καταλάβετε, εμείς πηγαίνουμε τουλάχιστον 20 χλμ. μέσα για να ψαρέψουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, «λόγω του μεγάλου ύψους των υποθαλάσσιων λόφων κόκκινης λάσπης αλλά και της απότομης μορφολογίας του πυθμένα του Κορινθιακού, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των υποθαλάσσιων “χιονοστιβάδων”, κατά το οποίο η κόκκινη λάσπη μεταφέρεται σε ύψος αρκετών δεκάδων μέτρων από τον βυθό. Επίσης, τα ρεύματα που παρατηρούνται στην περιοχή προκαλούν εξάπλωση των αποβλήτων. Με αυτόν το τρόπο τα βαρέα μέταλλα μπορεί να απελευθερώνονται από τη λάσπη στο θαλασσινό νερό».


Κίνδυνος μόλυνσης και των ψαριών

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τη διείσδυση των βαρέων μετάλλων στην τροφική αλυσίδα, στα συμπεράσματα των ερευνών του ΕΚΘΕ επισημαίνεται πως «ο μικρός αριθμός των ψαριών που αναλύθηκαν δεν ήταν επαρκής για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Είναι όμως ενδεικτικό ότι τόσο οι μέσες όσο και οι μέγιστες τιμές συγκεντρώσεων των μετάλλων στα δείγματα ήταν πολύ χαμηλότερες από τα διεθνώς επιτρεπόμενα όρια και παρόμοιες με αντίστοιχες συγκεντρώσεις από άλλες “καθαρές” περιοχές». Ωστόσο, ο πρόεδρος των αλιέων Αντίκυρας υποστηρίζει ότι «μερικές φορές, όταν τα ψάρια πεθαίνουν, αφήνουν κοκκινίλα όπως αυτή που έχουν τα δίχτυα μας», ενώ σε ανακοίνωσή της η οικολογική κίνηση Αντίκυρας «Άρτεμις» επισημαίνει ότι από τη ρύπανση «ο καρκίνος χτυπάει πλέον όλη την περιοχή». Πάντως, στις έρευνες του ΕΚΘΕ αναφέρεται πως «από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα δεν προκύπτουν ενδείξεις τοξικότητας».

Στα ευρήματα του προγράμματος ΜΕD ΡΟL, το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2004 και 2005 και στο οποίο συμμετείχαν 17 εργαστήρια ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ινστιτούτων, τονίζεται ότι «όσο πιο ισχυρά είναι συνδεδεμένο ένα μέταλλο στο ίζημα τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να περάσει στην τροφική αλυσίδα. Στον Κορινθιακό η κινητικότητα των μετάλλων χαλκού, ψευδαργύρου, μαγγανίου, καδμίου και μολύβδου και κατά συνέπεια ο οικολογικός κίνδυνος στην περιοχή είναι μεγάλος». «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνουν ολοκληρωμένες μελέτες στη συγκεκριμένη περιοχή για τη διείσδυση των βαρέων μετάλλων στην τροφική αλυσίδα», επισημαίνει ο κ. Παπαθεοδώρου.

Η απάντηση της εταιρείας
Στο ερώτημα των «ΝΕΩΝ,» ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος για τη ρύπανση του Κορινθιακού από την ερυθρά ιλύ, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων κ. Γιάννης Καραβίτης απάντησε τα εξής: «Ήδη έχουν προχωρήσει οι εργασίες για τη δεύτερη φιλτρόπρεσα, η οποία θα μειώσει κατά 65% τις ποσότητες της απορριπτόμενης ερυθράς ιλύος, ενώ το 2011 δεν θα απορρίπτεται καθόλου κόκκινη λάσπητο οποίο αποτελεί επίσημη δέσμευση καθώς περιλαμβάνεται στη νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων που έλαβε πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία».


SΟS από τη Νομαρχία Βοιωτίας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ

ΠΕΠΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ καλύπτει το νομικό καθεστώς αδειοδότησης για την απόρριψη της κόκκινης λάσπης στον Κορινθιακό.

Σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ», η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Βοιωτίας ειδοποίησε το ΥΠΕΧΩΔΕ τρεις μήνες προτού δοθεί η νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων στην εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος ότι «η υπηρεσία μας δεν έχει χορηγήσει άδεια διάθεσης της ερυθράς ιλύος στη θάλασσα». Ωστόσο, στη νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων η απόρριψη της κόκκινης λάσπης επιτρέπεται βάσει απόφασης των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, η οποία ελήφθη το 1972. Όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» άνθρωποι με βαθιά γνώση του θέματος, «η απόφαση του 1972 ελήφθη από υπηρεσία η οποία ήταν αρμόδια για υγρά απόβλητα και όχι για στερεά, στα οποία συγκαταλέγεται η κόκκινη λάσπη». Μάλιστα, η Νομαρχία Βοιωτίας έχει επιστήσει- με έγγραφό της από τις 2 Ιουλίου 2008- την προσοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ στο νομοθετικό πλαίσιο που φαίνεται ότι επιτρέπει την απόρριψη της κόκκινης λάσπης. «Σας γνωρίζουμε ότι άποψη της υπηρεσίας μας είναι, πριν από την έκδοση νέας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, να ληφθεί μέριμνα σε ό,τι αφορά το καθεστώς αδειοδότησης», ανέφερε το έγγραφο του τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Βοιωτίας.

18
Δημήτρης
11/05/2010 03:43
Υπάρχουν δύο σοβαρότατοι λόγοι για τους οποίους πρέπει ο κορινθιακός και γενικά κάθε θάλασσα και φυσικό τοπίο της χώρας να σωθεί. Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, μπορώ να πώ είναι ζήτημα ζωής και θανάτου ειδικά στην εποχή της οικονομικής κρίσης που ζούμε. Ο πρώτος λόγος είναι καθαρά θέμα υγείας και απόλαυσης του φυσικού τοπίου της πατρίδας μας όπου κάθε έλληνας έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει την αναλοίωτη φύση. Ο δεύτερος λόγος είναι εξ ίσου σοβαρός. Είναι οικονομικός. Αν υποθέσουμε ότι όλες οι θάλασσές μας και τα τοπία μας μολυνθούν, πράγμα που έχει γίνει ήδη σε έναν βαθμό, τότε οι οικονομικές συνέπειες θα είναι τεράστιες για την ελληνική κοινωνία η οποία θα στερηθεί ένα τεράστιο οικονομικό πλεονέκτημα ανταγωνισμού απέναντι στις βιομηχανικές χώρες που ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία. Αν χαθεί αυτό το πλεονέκτημα τότε πολύ γρήγορα η Ελλάδα θα γίνει μιά τριτοκοσμική χώρα και τα πρώτα σημάδια φαίνονται σήμερα με την οικονομική κατάρευση της χώρας. Προσοχή. Το περιβάλλον μας και η ποιότητά του θα καθορίσει το ύψος του εισοδήματός μας. Εάν διατηρήσουμε το φυσικό περιβάλλον μας αναλλοίωτο το πορτοφόλι μας θα είναι καλά γεμάτο. Προσοχή λοιπόν. Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, πολύ πιό σοβαρό απ ότι μπορούμε να φανταστούμε. Αν είχαμε μιά εντελώς αναλοίωτη φύση στην Ελλάδα ίσως και να είχαμε έως και 100 δις € τον χρόνο απο τον τουρισμό. Σήμερα έχουμε μόνο 20 δις €. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι για τα ποσά που μιλάμε μιά χώρα θα έκανε και πόλεμο για να τα διεκδικήσει. Μιλάμε για τεράστια νούμερα. Αν ο κορινθιακός ήταν απόλυτα καθαρός και ανέγγιχτος θα μας έφερνε ?ρκετά δισ € τον χρόνο ενώ σήμερα δεν μας φέρνει τίποτα ή ελάχιστα. Ολη η υπόλοιπη αττική δεν μας φέρνει χρήματα απο το εξωτερικό λόγω του τουρισμού. Αν την είχαμε αφήσει ανέγγιχτη θα μπορούσε να μας φέρει δεκάδες δις € τον χρόνο. Αντίθετα τα νησιά τα οποία έχουν ασύγκριτα καλύτερο περιβάλλον φέρνουν και τα χρήματα. Το πράγμα έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα που είναι ικανό ακόμα και να καταστρέψει το σημερινό πολιτικό σύστημα το οποίο δεν έχει αξιολογήσει με τον σωστό τρόπο την οικονομική πλευρά του φυσικού περιβάλλοντος και το οποίο το μόλυνε με τις επιλογές του αλλά και απέτυχε και οικονομικά. Ο βασικός λόγος δηλαδή για να εξαφανιστούν απο την Ελλάδα οι πολιτικοί δεν είναι πολιτικός αλλά είναι οικονομικός που σχετίζεται άμεσσα με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος ως στρατηγικού οικονομικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος απέναντι στις βιομηχανικές χώρες και της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που αυτό έχει για τους Ελληνες πολίτες. Εδώ μιλάμε για τεράστια ποσά για όσους γνωρίζουν την σημερινή μετεξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας. Ο τουρισμός είναι βασικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας και βασίζεται κυρίως στο φυσικό περιβάλλον και μετά στις υπηρεσίες. Για να μιλήσουμε πιό απλά αν το κατα κεφαλήν ΑΕΠ σήμερα στην Ελλάδα είναι 8-10 χιλιαδες ευρώ αν σώσουμε το περιβάλλον μιλάμε τουλάχιστον για τα διπλάσια. Τα λεφτά απο αυτήν την υπόθεση είναι τόσα πολλά που θα μπορούσε να γίνει ακόμα και επανάσταση. Δεν είναι παίξε γέλασε να μπορείς να βγάλεις 60 με 100δις € τον χρόνο. Μπροστά σε αυτό το ποσό η αξία της ζωής όλων των πολιτικών δεν έχει καμία απολύτως αξία. Για τέτοια ποσά μιλάμε. Ευχαριστώ
D
28/03/2010 19:33
ο κορινθιακός έχει μολυνθεί και ίσως είναι ακατάλληλος και για μπάνιο, Στο πόρτο γερμενό κάνω μπάνιο εδώ και 40 χρόνια. Δεν έχει καμία σχέση το σήμερα με τα παιδικά μου χρόνια. Εχουν χαθεί όλες οι μυρωδιές. Κάτω απο κάθε πέτρα έβρισκες αστερίες και τα ψάρια κάθε απόγευμα πετούσαν απο το νερό.Αυτά τελείωσαν. Οταν φυσάει νοτιάς η θάλασσα είναι ίσως και ακατάλληλη για μπάνιο. Τα νερά θολώνουν και μυρίζει. Μόνο όταν φυσάει βοριάς τα νερά φαίνονται καθαρά. Είναι όμως; Κανείς δεν δίνει την πραγματική κατάσταση της θάλασσας. Δεν υάρχει καμία υπεύθυνη καταγραφή της κατάστασης της θάλασας. Είναι σίγουρο ότι την κρύβουν διότι όλες οι πόλεις και τα θέρετρα του κορινθιακού θα ερημώσουν αν μάθει ο κόσμος ποιά είναι η κατάσταση. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι είναι κλειστός κόλπος και η μόλυνση μένει και αυξάνεται με τα χρόνια. Στο πόρτο γερμενό πρίν σαράντα χρόνια θυμάμαι πώς ήταν ο πυθμένας και πώς είναι σήμερα. Υπάρχει ένα στρώμα λευκής άμμου παντού. Τα φύκια εξαφανίστηκαν. Θυμάμαι στην Ψάθα δεν μπορούσες να κάνεις μπάνιο απο τα φύκια. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Ολοι ξέρουμε ποιός και ποιά δρστηριότητα φταίει για τον κορινθιακό. Την έχετε αναφέρει.
ΓΙΑΝΝΗΣ Π. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ)
21/10/2008 11:02
ΚΑΛΑ, ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΑΘΗΚΑΜΕ... ΕΔΩ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ. ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ; ΠΕΤΑΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΠΟΥ ΒΡΟΥΜΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ ΒΡΩΜΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ.
K.K
20/10/2008 21:39
Εχουμε ενα οπλο που λεγεται ψηφος κυριοι, αλλα μερικοι απο μας, το εχουμε παντα ταγμενο λογω ρουσφετιου και βολεματος ή λογω ανυπαρκτης πολιτικης στασης στη ζωη μας. Απο μας ξεκιναει το κακο, κυριοι, αυτοι παντα θα λενε οτι εχουν "λαικη εντολη". Αληθεια ποσο πιανει ο κορινθιακος σε αυτη την κατασταση, στο μοναστηριακο χρηματιστηριο?
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΡΟΥ
20/10/2008 21:12
ειμαι της περιοχης και βλεπω τα ψαρια να λιγοστευουν .Καποτε ειχαμε πολλους αχινους ,λενε οτι οπου υπαρχουν αχινοι η θαλασσα ειναι πεντακαθαρη,τωρα εχουμε λιγους.Ρωτηστε καποιον βιολογο για τα χαλια του κορινθιακου
plampadakis
20/10/2008 18:28
Αγαπητή PAPAIVANNOY NATASSA
Λυπάμαι πολύ για την περιπέτειά σας. Ναι, κάποιοι άνθρωποι είναι καθάρματα! Γι’ αυτό και πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Κρίμα που δεν μπορέσατε να κρατήσετε τα στοιχεία του αυτοκινήτου τους….
Λινα Μαλεσκου
20/10/2008 16:20
Φιλε Δημήτρη, ο κουφός υπουργος ΠΕΧΩΔΕ φρόντισε τη χωματερή που ήταν κοντά στη βιλάρα του -και κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα- να την κλείσει! Η Αλουμίνιον Ελλάς είναι κομματάκι μακριά από τη βιλάρα, άρα σου κουφού την πόρτα...
POINTER
20/10/2008 16:09
Με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα; Εδώ και δεκαετίες σκέφτονται να χρεώσουν στη συγκεκριμένη εταιρεία την κιλοβατώρα σε τιμή κόστους γιατί η ΔΕΗ μια ζωή τους την πουλάει κάτω του κόστους με μεγάλη ζημία... Και θα ιδρώσει το αυτί των ανευθηνοϋπεύθηνων γιά την τραγική κατάσταση στις θάλασσες, τα ποτάμια και τις λίμνες; Οταν σε λιγα χρόνια δεν θα μπορούμε ούτε να τις πλησιάσουμε και τα παιδιά μας θα πεθαίνουν σαν τις μύγες τότε θα πληρώσουμε το τίμημα της απληστίας και της απραξίας μας. Τα παιδιά μας δεν χρειάζονται τόνους κινέζικα παιχνίδια-που χαλάνε σε μια μέρα-αλλά ένα καθαρό περιβάλλον Αυτό είναι το καλύτερο δώρο και όχι η κόλαση που τους ετοιμάζουμε. Θα κάνουμε κάτι για αυτό;
Α.Χ.
20/10/2008 15:13
ΜΗΠΩΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΣΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΔΙΧΤΥΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΙΟΙΟΥΝ ΟΙ ''''ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ'''' ?
ΜΗΠΩΣ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ Η ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΠΑΡ΄ΟΛΟ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΧΟΝΤΡΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ...
ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ....
PAPAIVANNOY NATASSA
20/10/2008 15:03
ΜΗ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΒΓΩ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΓΩ,Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 1 ΕΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΣ.ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ
ΣΕ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΝΑ ΜΗΝ ΡΙΞΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ(ΕΙΧΑΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΗΔΗ ΤΗΝ ΣΑΚΚΟΥΛΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ,ΚΥΠΕΛΛΑ ΚΑΦΕ ΚΛΠ)ΜΑΣ ΣΤΙΜΩΞΑΝ ΚΑΙ
ΜΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΗ ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ
ΝΑ ΓΟΝΘΡΟΚΟΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ,ΤΟ ΜΩΡΟ ΕΚΑΝΕ
ΕΜΕΤΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΡΑΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ,
ΕΙΜΑΙ ΣΥΓΧΥΣΜΕΝΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΣΥΝΑΦΕΙΑ
ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ.ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΤΟΣΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΧ.ΕΧΩ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ,ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΖΟΥΓΛΑ ΤΑΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΟΒΟΚΗΣ
20/10/2008 14:23
ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΛΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΌ: ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ, ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΑΛΛΑ ΒΑΣΗ ΥΨΗΛΟΝ ΝΟΜΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΝΑ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΕΣΥ ΜΕ ΔΕΧΕΣΑΙ; ΝΑΙ, ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΔΙΟΤΙ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ...
tomasso
20/10/2008 13:54
Ο Κορινθιακός κοκκιινίζει, ο Πατραικός μολύνεται καθημερινά η Μεσόγειος θεωρείται απο τις βρώμικες θάλλασες του κόσμου. Εάν δεν γίνει κάτι άμμεσα - κινητοποίηση ατομική και κυρίως συλλογική- σε λίγα χρόνια εμεις θα κολυμπαμε στο βόθρο που φτιάχνουμε εδώ και αρκετά χρόνια και οι ολίγοι προνομοιούχοι θα κολυμπούν στο χρήμα και στη χλιδή - Αλουμίνιον της Ελλάδος
Π.Μ.
20/10/2008 13:49
Εμείς λαδώνουμε τα γρανάζια του μηχανισμού τους. Κάθε φάση της ζωής μας είναι φτιαγμένη για να πλουτίζουν αυτοί. Η γέννησή μας, οι αρρώστιες μας, οι χαρές και οι λύπες μας είναι αφορμές για να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Γιατί να νοιαστούν;
angelitto
20/10/2008 12:31
ρε μαγγες... ολα καλα και σωστα αυτα που λετε, αλλα το 1972 επι χουντας αρχισε η ριψη της λασπης εκει.. αρα ουτε η χουντα, ουτε ο γερος καραμανλης, ουτε ο αντρεας, ουτε ο μητσοτακης, ουτε ο σιμίτης εκαναν κατι γιαυτο..

και περιμενετε να κανει ο μπουλης και το κουφαλογο ο σουφλιας?

μουααααααχαχαχαχαχ
sparky
20/10/2008 11:55
μην ειμαστε αχαριστοι πρωτη χωρα στη διαφθορα, στη μολυνση, στη λαμογια,με πρωτοστατες τους αχρηστους πολιτικους που με παθος τα μμε αναλογα με τα κεφια τους υποστηριζουν λοιπον γιατι να ασχοληθουν αφου δε πουλαη το θεμα της μολυνσης!!!
Δημήτρης Ν.
20/10/2008 10:33
Είναι τουλάχιστον περίεργο που αυτό το θέμα ανακύπτει μετά από τόσα χρόνια δραστηριότητας της εν λόγω εταιρείας.... Μου φαίνεται αδιανόητο να μην νοιάζεται το κράτος για τους πολίτες του. Να γίνει κάτι άμεσα και να σταματήσει η επιμόλυνση της θάλασσας. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί πεθαίνουμε από καρκίνο. Ντροπή και αίσχος!
ΤΟΛΗΣ
20/10/2008 09:53
Σιγά μην νοιάζει τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και την κυβέρνησή του αν θα μολυνθούν οι πολίτες.
Το μόνο που τους νοιάζει είναι να γεμίσουν τις τσέπες τους με εύκολο χρήμα, για να ζήσουν σαν κροίσοι αυτοί και τα παιδιά τους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΔΑΜΗΣ
20/10/2008 08:37
ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ! Ο ΚΟΥΦΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΧΤΙΖΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΒΙΛΕΣ ΣΤΟ ΘΥΜΑΡΙ, ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΠΝΙΞΕΙ.