Δεκαεπτά νέες Σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ

Νέο πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο και δύο ΤΕΙ σε Σπάρτη και Δράμα

, ΕΡΕΥΝΑ Του , Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas.gr xkatsikas@xkatsikas.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2008 07:00 |
 Δεκαεπτά νέες Σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δεκαεπτά νέα τμήματα και τρία νέα τριτοβάθμια ιδρύματα (ένα πανεπιστήμιο και δύο ΤΕΙ) ιδρύει το υπουργείο Παιδείας μέσα στο 2009-10. Την ίδια ώρα καθυστερεί η έγκριση των πιστώσεων προς τα πανεπιστήμια για τους διορισμούς περίπου 400 εκλεγμένων μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει ο προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου.
Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΠΘ και το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) η ίδρυση των παρακάτω πανεπιστημιακών τμημάτων (ΑΕΙ):

1. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Καστοριά 2. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα 3. Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Χίο 4. Τμήμα Επιστημών Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, με έδρα τη Λαμία 5. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα Λήμνο 6. Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή

ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Καθυστερεί η έγκριση των πιστώσεων προς τα πανεπιστήμια για τους διορισμούς 400 εκλεγμένων μελών του διδακτικού προσωπικού
7. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή 8. Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (23ο στη σειρά).

Παράλληλα εγκρίθηκε από το ΥΠΕΠΘ και το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) η ίδρυση των παρακάτω τμημάτων ΤΕΙ:

1. Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης του ΤΕΙ Σερρών με έδρα τις Σέρρες 2. Σχεδιασμού Αντικειμένων και Γραφιστικής του ΤΕΙ Σερρών με έδρα τις Σέρρες 3. Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Καβάλας με έδρα τη Δράμα 4. Βιοτεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Καβάλας με έδρα τη Δράμα.

Ακόμη νέα τμήματα ΤΕΙ αποκτούν τα Τρίκαλα (Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών Δομικών Έργων), η Καρδίτσα (Διατροφής και Διαιτολογίας) και η Σπάρτη (με στόχο την ίδρυση αυτόνομου ΤΕΙ, ξεχωριστού από το ΤΕΙ Καλαμάτας). Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από τη θετική γνωμοδότηση του ΣΑΤΕ, προωθεί Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση νέου τμήματος στο ΤΕΙ Κρήτης (Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων με έδρα τον Άγιο Νικόλαο) και εντάσσει την ίδρυση του Τμήματος ΤΕΙ Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ιεράπετρα.

Το 23ο πανεπιστήμιο
Το 2004 πρωτολειτούργησε το 22ο πανεπιστήμιο στη χώρα μας. Ήταν το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία. Πρόσφατα, ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε την ίδρυση νέου πανεπιστημίου (23ου)- της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Το νέο πανεπιστήμιο θα δημιουργηθεί με έδρα, προφανώς, το Αγρίνιο, όπου υπάρχουν ήδη τρία τμήματα με 410 εισακτέους ετησίως, τα οποία ανήκαν μέχρι και φέτος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το τέταρτο τμήμα που θα συμπληρώσει τις τυπικές προϋποθέσεις για το νέο ΑΕΙ θα έχει αντικείμενο το Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων με ορίζοντα λειτουργίας το 2009-2010.

Στα 15 ΤΕΙ (εκτός της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ΑΣΤΕ) που λειτουργούν ήδη στη χώρα μας αναμένεται να προστεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα άλλα δύο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΠΘ σχεδιάζει να προχωρήσει στην ίδρυση αυτόνομου ΤΕΙ στη Σπάρτη, αποσπώντας τμήματα από το ΤΕΙ Καλαμάτας που εδρεύουν στη Σπάρτη και ιδρύοντας και νέα. Επίσης, μέσα στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΠΘ περιλαμβάνεται και η ίδρυση αυτόνομου ΤΕΙ στη Δράμα με την απόσπαση τμημάτων του ΤΕΙ Καβάλας που εδρεύουν στη Δράμα και την ίδρυση νέων τμημάτων.

Μια ματιά στο «ημερολόγιο κινήσεως» των πανεπιστημιακών τμημάτων φανερώνει την εξέλιξη του αριθμού τους, τους «σταθμούς» τους και την «έκρηξή» τους. Έτσι, πριν από 20 χρόνια, το 1989, τα τμήματα ΑΕΙ ήσαν 138, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 263, σημειώνοντας αύξηση περίπου της τάξης του 100%. Λίγο μικρότερη αλλά εξίσου εκρηκτική ήταν και η αύξηση των τμημάτων ΤΕΙ.

Σήμερα 64 πόλεις και κωμοπόλεις με τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ «συγκατοικούν» με τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών και ο γεωγραφικός κατακερματισμός των τμημάτων τους στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδιαίτερα την τελευταία 20ετία, ενώ στηρίχθηκε στα επιχειρήματα της «κοινωνικής δικαιοσύνης» και «ισότητας των ευκαιριών», στην ουσία έγινε για να ικανοποιηθούν αιτήματα τοπικών κοινωνιών που έβλεπαν την παρουσία πανεπιστημίου στην περιοχή τους ως μέσο αύξησης της «ενεργού ζήτησης».

51
Κωνσταντίνος Π.
05/07/2009 23:58
Καλησπέρα
Από παλιά είχα την άποψη ότι πρέπει να κλείσουν οριστικά τα τμήματα Α.Ε.Ι. με ομοειδές αντικείμενο τόσο στην Αθήνα, ό
σο και στη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι α)Τμήμα Οικονομικών Επιστημών(3 στο λεκανοπέδιο), β)Τμήμα Πληροφορικής(4
στο λεκανοπέδιο), γ)Τμήμα Ψυχολογίας(2 στο λεκανοπέδιο)
δ)Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και ε)Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης
(από 2 στο λεκανοπέδιο αντίστοιχα)στ)Τμήμα Οργάνωσης και
Διοίκησης Επιχειρήσεων(από 2 στο λεκανοπέδιο),ζ)Τμήμα Δι
εθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών(3 στο λεκανοπέδιο), η)Τμή
μα Στατιστικής(2 στο λεκανοπέδιο), θ)Τμήμα Λογιστικής και
Χρηματοοικονομικής(2 στο λεκανοπέδιο) κλπ. Έπειτα να με
ταφερθούν τα αντίστοιχα τμήματα σε επαρχιακά Α.Ε.Ι, έτσι ώστε
να μη χρειάζεται να ιδρύονται νέα τμήματα κάθε χρόνο. Δηλαδή
να στείλουν τους βολεμένους καθηγητές τους ταξίδι στην επαρ
χία να πάρουν και καθαρό αέρα. Έτσι θα πετυχαινόταν η απο-
κέντρωση και μία γενιά υποψήφιων άνεργων θα καθόταν στην
επαρχία και θα την ανέπτυσσε και δε θα φούσκωνε το πολεο-
δομικό συγκρότημα με συντάγματα φοιτητών, μιάς και όλες οι παραπάνω σχολές είναι πολυπληθείς. Αλλά δεν έγινε τίποτα
γιατί αυτά θέλουν κότσια που οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν έχουν. Προτιμούν να εξαντλούνται σε αντιπαραθέσεις μεταξύ γειτονικών πόλεων όπως Πάτρα- Αγρίνιο(εκεί επειδή αφέθηκε το θέμα σε ανεύθυνους τοπικούς παράγοντες, κινδύνεψε να χαθεί ακόμα και η υπόσταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία αμφισβητείται ακόμα με τη μεταφορά
του Οικονομικού τμήματος από το Αγρίνιο στην Πάτρα). Τώρα
γιά να μη χάσουν ψηφοφόρους, ποντάρουν στην αντιπαράθε
ση Αγρινίου- Μεσολογγίου και ιδρύουν άλλο ένα Α.Ε.Ι. στην πιό φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης. Ύστερα, χρειάζεται μία
γενναία κίνηση όσο αφορά τη συγχώνευση και κατάργηση
των ΑΕΙ από 24 που είναι σήμερα σε μόλις 14, ένα σε κάθε
περιφέρεια περίπου. Ναι, να καταργηθούν το Εθνικό Μετσό-
βειο, το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Οικονομικό, το Ιόνιο να ενω
θεί με το Ιωαννίνων σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου και Ιονίων νησι
ών. Σ'' αυτή τη χώρα μας έχουν "φάει" τα ονόματα και η δήθεν
ιστορία τους. Χρειάζεται αποτελεσματικότητα που μόνο το Πα
νεπιστήμιο Αιγαίου διαθέτει. Μόλις πριν από λίγο έπεσε το
μάτι μου σε μία έξοχη τέτοια μελέτη που δείχνει ότι αυτό το Πα
νεπιστήμιο αθόρυβα ιδρύει με αργές κινήσεις τμήματα πραγμα
τικά σύγχρονα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του αρχιπελάγους
Ένα ΑΕΙ που δε φοβάται την αποκέντρωση και την κατάτμηση
όπως άλλα δήθεν παλιά, παραδοσιακά και σίγουρα. Τέλος, τρί
το βήμα είναι ο περιορισμός στις ισοτιμίες με τα πτυχία των βολεψάκηδων που έρχονται από ξένες χώρες. Αλλά αυτό είναι
πολύ μεγάλο θέμα.
ΚΑΤΩ ΤΟ 16
20/10/2008 15:12
κατάργηση, εδώ και τώρα, του άρθρου 16: μη-κερδοσκοπική, μη-κρατική ανώτατη παιδεία ΤΩΡΑ
Στον καιάδα της σχολές τις πλάκας, των τεμπέλιδων και κομπλεξικών καθηγητάδων, των ημιμαθων φοιτητών και της κομματοκρατίας...
mpixtis
19/10/2008 13:06
Sini8ismena ta bouna apo ta xionia filarako n.b
n.b.
19/10/2008 01:23
xalarwste ligo giati 8a pa8ete tipota
Δημήτρης
18/10/2008 22:43
Ο Κομοτηναίος Υπουργός Παιδείας και αντικαβαλιώτης κ. Ευρ. Στυλιανίδης πριν από μισό χρόνο περίπου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ίδρυσης πανεπιστημιακών σχολών, ως επέκταση του Δημοκριτείου Πα;νεπιστημίου Θράκης, στην πόλη της Καβάλας. Διαβάζω τώρα στο ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ ότι προχωρά στην ίδρυση 17 νέων τμημάτων, ενός νέου πανεπιστημίου στο Αγρίνιο και ανάμεσα σε αυτά, βέβαια, δύο νέων σχολών κύρους στην πόλη του, την Κομοτηνή. Παράλληλα, σχεδιάζει την αυτονόμηση του Τ.Ε.Ι. Δράμας από αυτό της Καβάλας και την ίδρυση σε αυτό νέων σχολών (για το Τ.Ε.Ι. Καβάλας τίποτα). Μετά απ'' όλα αυτά, και με δεδομένη την προ 15 μηνών θετική εισήγηση της συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για επέκταση στην πόλη της Καβάλας, πόλη με υποδομές, με αίτημα χρόνιο, φταίω εγώ που τον χαρακτηρίζω αντικαβαλιώτη; Ας δει τα ποσοστά του κόμματός του στην πόλη της Καβάλας στις επόμενες εκλογές. Αυτή θα είναι η απάντησή του!
Eparxiwtis
18/10/2008 22:17
"Paidi tis Eparxias" ... kai kala ... 0a bgaleis ptuxeio apo to topiko panepistimeio pou 0a einai teliws upo-ba0mismeno gia na eisai o ntopios arxitektonas tou soublatzidikou i tou ktiriou tou Dimou ? Partw to ptuxeio paidi mou na doume ti 0a to kaneis ...
mpixtis
18/10/2008 22:09
Poia ftini antipoliteusi re? Toulaxiston katalavame ti eisai. Enas fanatismenos Neodimokratis. Katarxin paidi ths eparxias na sou pw oti kanenas de goustarei na plirwnei gia tis spoudes tou. To kratos omws opws 8a ksereis ektos kai an den ksereis exei tou kolou foititikes esties kai malista para poly liges kai h sitisi epishs den einai gia olous oute kai h kalyteri. Opws sou eipane kai poly swsta alloi omilites to 8ema den einai na ftiaxneis panepistimia pantou xwris ypodomes mono kai mono gia anakampsi ths topikis oikonomias alla na ftiaxneis oloklirwmena se ylikotexniki ypodomi alla kai se proswpiko, panepistimia. Opws diapisteneis kai esy ta panepistimia stin Eparxia kai idiws ta Tei einai egkateleimena kai se a8lia katastasi.Mono epistimones den bgazoune.
Παιδι της επαρχιας
18/10/2008 14:07
Εγω ειμαι απο το αργος ορεστικο της Καστοριας και γουσταρω να σπουδασω αρχιτεκτονας μηχανικος και γουσταρω να σπουδασω στον τοπο μου.
Το κρατος απο του χρονου θα μας δωσει τη δυνατοτητα.
Δεν γουσταρω να αιμορραγησω οικονομικα την οικογενεια μου και να τρεχω Σαλονικες και Αθηνες. Καταλαβατε?
Αφηστε τη φθηνη αντιπολιτευση.
GR
18/10/2008 13:48
Σε με τέτοια χώρα λοιπόν, αυτό που μένει είναι να ανοίξουμε άλλα 17 τμήματα πανεπιστημίων-ΤΕΙ, για να μειωθεί κι άλλο η ελπίδα, η προοπτική, η δυνατότητα επενδύσεων, τα κονδύλια (?) για έρευνα... Και σε 2-3 χρόνια τα κλείνουμε τα μισά, λόγω έλλειψης φοιτητών. Στο κάτω κάτω θα ''χουν γίνει οι εκλογές τότε. >takis: >Σε μια χώρα χωρίς ελπίδα και προοπτική χωρίς -επενδύσεις >χωρίς εργοστάσια χωρίς έρευνα και επιστήμη -παραμόνο >εγκατελλειμμένη και άγονη ύπαιθρο και μεγάλες -πόλεις με >λεφτά σχολεία κ νοσοκομεία
takis
18/10/2008 12:54
Στην πατρίδα μας πάντα υπήρχαν 2 απόψεις . Ελλάδα είναι μόνο αθήνα-θεσσαλονίκη η μία ελλάδα είμαστε και εμείς στην ψωροκώσταινα επαρχία η άλλη . Άλλοι θέλουν σχολές για λίγους κ εκλεκτούς , πλούσιους , έξυπνους κ τυχερούς η μια και η άλλη πανέπιστήμια-τει για όλα τα παιδιά που όλα έχουν μάνα κι όχι μερικά μονάχα .Έχουμε και εμείς δικαίωμα να σπουδάσουμε το ακούτε ; Η μία άποψη λέει δώσαμε δώσαμε μας τελείωσε δεν έχει άλλο και η άλλη όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες . Σε μια χώρα χωρίς ελπίδα και προοπτική χωρίς επενδύσεις χωρίς εργοστάσια χωρίς έρευνα και επιστήμη παραμόνο εγκατελλειμμένη και άγονη ύπαιθρο και μεγάλες πόλεις με λεφτά σχολεία κ νοσοκομεία . Η μόνη ελπίδα είναι οι φοιτητές ακούτε νεκροθάφτες βολεμένοι αθηναίοι θεσσαλονικείς . Άντε στο καλό βολεψάκηδες ευνοημένοι ενός άδικου συστήματος υπάρχουμε και εμείς θέλετε δε θέλετε θα ζήσουμε και ίσως σας ξεπεράσουμε αυτό μάλλον φοβάστε . Ένας θυμωμένος άνθρωπος .
Νικος Σ.
18/10/2008 11:23
Το "παιδί από επαρχία" έγραψε:

"Η μιζερια σας, η γκρινια σας και ο ΤΥΦΛΟΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΣΑΣ δεν σας αφηνει να δειτε οτι προκειται για ενα μετρο ανασα για την ελληνικη επαρχια.
Κατι κομπλεξικοι γραφουν οτι δεν τις θελουν τις νεες σχολες γιατι θα αυξηθει η ανεργια στον κλαδο τους.ΦΙΛΟΤΟΜΑΡΙΣΤΕΣ.
Γιατι να φευγουν ολα τα παιδια της επαρχιας για σπουδες στην Αθηνα-Θεσ/κη-Πατρα???????????????? "

Αγαπήτε μου αγενέστατε κύριε, μια κυβέρνηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την εκπαιδευση σαν μέσο λύσης οικονομικών προβλημάτων ανάπτυξης της επαρχίας, είναι πολύ σοβαρότερο θέμα ο επαγγελματικος προσανατολισμος .

Εμείς είμαστε "κομπλεξικοι φιλοτομαριστές" ? μα οταν θα βγούν στην αγορά εργασίας αυτοι οι απόφοιτοι (σε 10 χρόνια) εμεις θα ειμαστε κατοχυρωμενοι και γνωστοι και εμπειροι και απλα θα εχουμε φτηνους υπαλληλους - δεν καταλαβαίνεις οτι το λέμε για το καλο του επαγγέλματος και για το οτι αυτα τα παιδια θα αντιμετωπισουν εναν κορεσμένο κλαδο? Μήπως εσύ είσαι τυφλομένος με κομματικα κριτήρια?

Και ποια Αθηνα/Θεσσ/Πατρα μας λες? Για την αρχιτεκτονικη που συζηταν οι περισσότεροι, ξεχασες Ιωαννινα, Βολο, Κρητη, Θρακη.

Αναρωτιεμαι αν διαβασες τα σχολια: εδω υπαρχουν 20 πανεπιστημια που ΚΑΤΑΡΕΟΥΝ λογω ελειψης χρηματοδοτησης - τα πανεπιστημια στην ελλαδα ειναι απο τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ στην δυτικη ευρωπη, απο αποψη υποδομης, εγκαταστασεων και ακαδημαικων κριτηριων - ολα αυτα λυνονται με χρημα.

Εσυ προτιμας 100 πανεπιστημια επιπεδου 1 ενω εγω προτιμω 10 πανεπιστημια (που ειναι αναλογικα και με την χωρα μας) επιπεδου 10.

Οταν διαφωνεις να ερευνας τα ελατηρια του καθενος με καλη προθεση - γιατι κι εγω τωρα μπορω να λεω πως εσυ τα λες αυτα γιατι εχεις διαμερισματακια-τρυπες ή σουβλατζιδικο στην επαρχια και τριβεις τα χερια σου που θα γινει π.χ. το Αγρινιο φοιτητουπολη και θα γδερνεις τους φοιτητες καθημερινως - ηρεμησε λοιπον και ΣΚΕΨΟΥ.
γιωργος
18/10/2008 11:23
παιδι της επαρχιας. Κι εμεις απο επαρχια ειμαστε. Αλλα η αναπτυξη δεν γινεται ανοιγοντας βοιδοσχολες σε καθε ραχη. Δεν φινεται να παμε μπροστα οταν υπονομευεις το μελλον ανθρωπων που δεν εχουν ιδεα τι τους περιμενει. Κι οταν μεσα σε ολο αυτο το χαλασμο εσυ νομιζεις οτι θα αυξησεις το κυκλο εργασιων σου στο σουβλατζιδικο της αετοραχης με το ανοιγμα ενος τει-αει ε.... εισαι βαθεια νυχτωμενος. ΠΟΛΥΥΥΥ ΒΑΘΕΙΑ. 1. Ποιοι θα διδαξουν σε αυτα τα τμηματα; 2. Ποια αναγκη τα δημιουργει; 3. Μηπως εχουμε αναγκη απο αλλες δεκα σχολες ζωικης παραγωγης; Τελος παντων τι να πεις. Αναπτυχθειτε οπως καταλαβαινετε και μετα βουλιαξτε.
Παιδι της επαρχιας
18/10/2008 10:08
Η μιζερια σας, η γκρινια σας και ο ΤΥΦΛΟΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΣΑΣ δεν σας αφηνει να δειτε οτι προκειται για ενα μετρο ανασα για την ελληνικη επαρχια.
Κατι κομπλεξικοι γραφουν οτι δεν τις θελουν τις νεες σχολες γιατι θα αυξηθει η ανεργια στον κλαδο τους.ΦΙΛΟΤΟΜΑΡΙΣΤΕΣ.
Γιατι να φευγουν ολα τα παιδια της επαρχιας για σπουδες στην Αθηνα-Θεσ/κη-Πατρα????????????????
ELLINAS
18/10/2008 01:33
File PA ... kotsanes les ... O pios BASIKOS paragontas anaba0misis opiasdipote perioxis tou PLANITI kai tis Elladas einai oi SWSTES ependiseis, oi dumiourgia SWBARWN 0esewn ergasias me SWBARO mis0o ... BASIKOS KANONAS tis POILITIKIS OIKONOMIAS ... To kaneis auto kai sou lew egw pws AYTOMATA lunonte OLA ta problimata tis periferias, tis agrotias, tis / twn prwteuousas (wn) klp ... AYTOMATA den 0a uparxei pia Generation 700E kai anergia ... AUTOMATA den 0a uparxei uperpli0ismiaka AEI kai SUPER-Ptuxiouxoi-Anergoi ... O kosmos 0a paei na piasei mia sobari douleia gia sobara lefta kai 0a afisei tis spoudes gia autouys pou 0eloun ... oi upolipoi 0a bgazoun to paradaki kai 0a kanoun tin zooula tous opws gianetai sto e3oteriko... DEN xreiazete na spoudazoun oloi ... Edw spoudazoume giati den exoume doulies ... Swsti OIKONOMIKI POLITIKI einai i apantisi ... Period ...
ELLINAS
18/10/2008 01:20
To poli 10 xronia exoun miei stin Ellada ... Me tetiou idous Ygeia, Paideia, Enoples Dunameis (tis sumforas), Purosbestiko Swma, ASTINOMIA (tis paranomias), OIKONOMIA (tou danismou apo pantou kai apo olous), Kratous (DIALUMENOU) klp ... Meta to TIPOTA ... ta panta 0a katareusoun kai koufia i wra gia olous mas ...
Kostas Sotiriou
17/10/2008 21:09
ALHTES DIKIGOROI!!!
ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
17/10/2008 20:23
ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΜΩΣΕΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΚΟΣΚΙΝΙΖΕΙ
ΔΕΝ ΚΟΙΤΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΧΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.
ΜΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΙΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ΄
ΓΙΆΥΤΟ ΛΕΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΩΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΝΤΑΙ.
ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΣΑΡΟΥΝ ΣΑΝ ΕΚΔΧΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΑΝ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΔΡΩΘΕΙ ΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΟΜΗΤΕΣΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥΣ.
ΓΙΑΟΥΡΤΩΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ
γιωργος
17/10/2008 20:21
καθε πολη και πανεπιστημιο καθε χωριο και τει. Επιτελους ολοι θα παραμορφωθουμε. Καλο ειναι ομως. Εχει ενα σασπενς το πραγμα. Λεω η εταιρεια στοιχηματων να βαλει και ενα νεο στοιχημα. Πιο τει η αει θα ειναι ανοικτο μεχρι το 2010; Και αναλογα να δινει αποδοσεις. Αυτοι που θα ειναι στα εν λογω ιδρυματα θα εχουν περισοτερες πιθανοτητες να κερδισουν διοτι θα εχουν εσωτερικη πληροφορηση, παρανομο μεν ελληνικο δε. π.χ. ΑΝΟΙΚΤΟ 2.9, ΜΙΣΑΝΟΙΧΤΟ 3.4, ΜΠΑΖΕΙ 2.9 ΜΠΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ 1.32 ΤΑ ΖΩΑ ΜΟΥ ΑΡΓΑ 12.9 ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 0.2 ΘΑ ΤΟ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΤΥΦΩΝΑΣ 5ου ΒΑΘΜΟΥ 46.8 ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ 127.9. Ειναι δυνατον να κλεισει τοσο καιρο σκοτωθηκανε οι ντοπιοι γλυφτοκοταδες να το ανοιξουνε θα το αφησουν να κλεισει. Επειτα αυτοι ειναι οι βασικοι σχεδιαστες του εκπαιδευτικου στην ελλαδα. ''''Μπες οπου ναναι κι οταν βγεις θα μιλησουμε με τον θειο σου στην αθηνα, κατι θα βρει αυτος΄΄, κι ετσι με συγχρονες στατιστικες μεθοδους μειωνουν το λαθος. ''''Αν χρειαστει μπορει να βαλουμε κι αλλον θειο'''', ετσι μηδενιζουν την πιθανοτητα να παει κατι στραβα. Εμεις δεν τα ανοιγουμε τα πανεπιστιμια βρε; Μονα τους ανοιγουν; Υπαρχει πιο εξυπνος τροπος απο το να ευνουχιζεις τον αλλονα κι αυτος να νομιζει οτι του γαργαλας τα απο αυτα του; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ; ΠΟΙΟΣ; ΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΙΜΙΑ.
ΠΑ
17/10/2008 20:00
Αντιλαμβάνεστε οι Αθηναίοι τι είναι πλέον η επαρχία. 50 πόλεις των 50.000 κατοίκων, δηλ.η καθεμία όσο ένας μικρός δήμος της Αθήνας. Νομίζετε ότι έχει μείνει κανείς στα χωριά. Νομίζετε ότι κρατάει κάτι άλλο τον κόσμο στα Γιάννενα, Κομοτηνή, Καρδίτσα, Μεσολόγγι, Ξάνθη πέρα από το φοιτητόκοσμο που εκτός από τα χρήματα φέρνει και τη ζωντάνια του. Και όσο και αν έσκασε η φούσκα των περιφερειακών ΑΕΙ το παραμύθι συνεχίζεται γιατί δεν υπάτρχει τίποτε άλλο να δώσει ζωντάνια στην επαρχία.
ΔΑΡΝΑΞ
17/10/2008 19:20
ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ ΑΚΟΥΓΟΤΑΝ ΤΟ ΣΛΟΓΚΑΝ : ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟ, ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ. ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ, ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΛΟΓΚΑΝ : ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΤΕΙ.
AE
17/10/2008 18:10
egw spoudazw sto exwteriko alla an kai to panepisthmiako susthma edw pera einai polu pio organwmeno kai eksidikeumeno apo to susthma ths ellados, prepei na pw oti oso afora thn paideia, ta ellhnika panepisthmia tha mporousan na eixan polu kaluteres prooptikes...Giati omws den kanoun kati na kaluterepsoun thn katastash stis sxoles pou hdh uparxoun kai upoferoun apo eleipsh kathigitwn, exoplismou kai foititikhs vohtheias?? wste na mhn feugoume kai oloi emeis gia to exwteriko, to opoio mporei na mas prosferei polla perissotera ap''oti to ellhniko kratos (kai auto einai krimas) Mia stadiakh proodos loipon einai kaluterh lush apo to na pernete grhgores apofaseis stis opoies den tha mporesete na antapoxerthete me ton swsto tropo kai pou polu pithanon tha apotuxoun...Na idrusete kai alles sxoles..Vevaia! .Einai polu shmantiko...alla na vohtheisete prwta autes pou hdh uparxoun kai na frontisete oi foithtes sa na exoun ena kalutero mellon, pera apo to na tous exete aiwnious foiththes kai tous teleiofhtous katw apo thn kathgoria "h genia ton 700"
katerina
17/10/2008 17:54
peite kai to allo: osoi perasoyn sta perifereiaka panepistimia tha erthoyn me metegrafes sta kentrika, opote pali erimonei oi perifereia kai asfiktioyn ta panepistimia tis proteyoysas!!!
Γιάννης Μόντρεαλ
17/10/2008 17:34
Ο Κοστας Τοκυο με κάλυψε απόλυτα!!!

Άντε να φτιάξουμε κι άλλες σχολές παντού. Να φτιάξει και μιά στην Τραγάνα Γαργαλιάνων, κοντά στην ΠΟΤΑ της Μεσσηνίας.

Μάνος Σ. Κυψέλη
17/10/2008 17:22
Μα τι ωραία όλα αυτά. Κι άλλα τμήματα κι άλλααααα! Προτείνω να υπάρχουν μονοτμηματικά ΑΕΙ ''η ΤΕΙ σε κάθε έδρα δήμου Καποδίστρια. Αναρωιέμαι, αν αυτή η πολιτική δεν οδηγεί στην υποβάθμιση των υφιστάμενων ΑΕΙ/ΤΕΙ, τότε τί. Προσέξτε, αυτή η υποβάθμιση συμπίπτει χρονικά με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα. Σε 10 το πολυ χρόνια μερικά κολλέγια θα υπερτερούν κατά πολύ έναντι πολλών δημοσίων τμημάτων ΑΕΙ. Αυτό είναι σίγουρο, διότι στα ιδιωτικά οι φοιτητές θα πληρώνουν ακριβά δίδακτρα, ενώ στα δημόσια δεν θα ξέρουν ποιά τρύπα να πρωτοκαλύψουν. Να αναλογιστούν τις ευθύνες τους όχι μόνο οι Υπουργοί, αλλά και οι τοπικοί κομματάρχες που χρόνια μας πρήζουν για ΑΕΙ στο χωριό τους. Μερικοί από αυτούς ζουν στη γειτονιά σας...
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
17/10/2008 16:52
TA TMHMATA AEI KAI TEI ΓΙΝΟΝΤΙΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. ΕΤΣΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΙΤΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ.
JOHN
17/10/2008 16:39
GMIMENO KRATOS, TOSA PROVLIMATA TOSES SXOLES KAI ANOIGOYN KAINOYRIES APO PANO.
Νικος Σ
17/10/2008 16:27
Το 1992 που έδωσα πανελλήνιες για Αρχιτεκτονική, διαγωνιζόμασταν για 100 100 θέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σήμερα υπάρχουν ήδη 8 σχολές και πάνε να τις κάνουν 10 όταν υπάρχει υπερπληθώρα αρχιτεκτόνων.

Το Τεχνικο Επιμελητήριο τι λέει? Τι να πει, κι αυτό και το ΤΣΜΕΔΕ σήμερα θα σκέφτονται "α τι ωραία, άλλες διακόσιες συνδρομές κάθε μήνα" (για το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ, για την απόλυτη απαξίωση και το απόλυτο καπέλωμα απο τους πολιτικούς μηχανικούς - Η μόνη χώρα στον κόσμο που υπογράφουν οι πολ. μηχανικοί για αρχιτεκτονικες μελέτες τις οποίες δεν διδάχθηκαν ποτέ να κάνουν)

Καλά η πολιτεία πάει να απαξιώσει ένα ολόκληρο επάγγελμα, αλλά είναι ενδιαφέρον πως μια βουλή δικηγόρων (προφανώς με παιδάκια επίσης εκκολαπτόμενους δικηγόρους) δεν ανοίγει επιπλέον νομικές σχολές αλλά έχουν βρει το κόλπο με τις αρχιτεκτονικές (είναι και πιασάρικο) και ξεμπερδεύουν με τις ρουσφετολογικές τους υποχρεώσεις...ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΡΕΕ.
FREE
17/10/2008 15:55
OTAN KA8E XRONO STA PERIFEREIAK AEI [ PANEP TEI] MENOYN KENES 8ESEIS TI NOHMA EXEI H DHMIOYRGEIA NEON TMHMATON???? 8A MEINOIYN ADEIA KAI AFTA KAI ... SE ALLA ME YGEIA.....
Amerikanos
17/10/2008 15:08
Kala re paidia ... auti i kubernisi 0a mas trellanei ... Exoume gemisei AEI & TEI les kai eimaste Agglia, Gallia, Ameriki ... klp ... OLA upoleitourgoun OLA einai upo-sitismena kai den exoun kondilia OLA miazoun me kati tritokosmikes katastaseis me pano, afises, skoupidia, katalipseis, koukouloforous, anarxikous klp kati skines apo to Mad MAx mou 0imizoun autes oi sxoles ... KAI en tw meta3i exoume GEMISEI me ANERGOUS PTUXEIOUXOUS ... Pio einai to sxedio, Pios einai o apoteros skopos, Pou paei i xwra ? Ah 3exasa pigame sta 200 stin lista tou kosmou ... alla auto DEN 0a anagnwrisetei apo to idio to dimosio AFOU tote 0a prepei na dwsoun TOULAXISTON isodunmia sta ptuxeia twn paidiwn pou pigan se AEI tou e3wterikou pou exoun psiloteri 0esi stin lista ... Kai na sou akoma perissotri anergeia ... kai pame legontas ... Mas douleuoun OLOUS ... Entometa3i i xwra exei pu3ei se Arxitektones kai Politikous Mixanikous
Τανια
17/10/2008 15:03
Πολλες σχολες......οι ποιο πολλες ΔΙΧΩΣ ΜΕΛΛΟΝ(και καλα κρατηστε 2-3 απο μια ειδικοτητα αφου βλεπετε οτι δεν τραβαει ....εσεις κανετε 20 σχολες(μιας ειδικοτητας) σε ολες τις επαρχιακες πολεις με ανυπαρκτο μελλον μαλλον για να βοηθησετε τις επαρχιακες πολεις και να εχετε χαμηλα νουμερα ανεργιας(αστους να ειναι γραμμενους σε σχολες παρα στο ταμειο ανεργειας....).
Ας μην μιλησουμε ποιοι διδασκουν σε "ΤΟΣΕΣ" σχολες.....!!!
Αποτυχημενο συστημα....!!!!!!
Τάσος Π
17/10/2008 14:25
Kλείστε το μαγαζί και πάμε να φύγουμε όλοι μαζί κύριοι Κυβερνώντες
Α.Κ.
17/10/2008 13:39
Ωραίο πυροτέχνημα κύριοι του υπουργείου! Αντί να προσπαθήσετε να σώσετε τα ήδη υπάρχοντα ΑΕΙ και ΤΕΙ που οδηγούνται σε λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού, ιδρύετε κι άλλα για να τονωθούν τα σουβλατζίδικα της επαρχίας και να ρίξετε στάχτη στα μάτια των υποψηφίων (και εν δυνάμει ψηφοφόρων!) Προφανώς στη χώρα μας ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων γίνεται χωρίς έρευνα της αγοράς και σχεδιασμό, αλλά μόνο με υπουργικές αποφάσεις του πεντάλεπτου. Όσο για υποδομές...μάλλον οι νέοι αρχιτέκτονες θα εκπαιδευτούν να κάνουν σχέδιο στα γόνατα!
Jim
17/10/2008 13:38
Ta Giannena EXOUN ANAGKH apo arxitektones tora pou exei pesei kai h oikodomi 40-50% kai tha xeiroterepsei siga siga h katastash.
Alloste oles oi sxoles sta giannena apotelountai apo melh DEP poy einai syggeneis metaxi toys kai leitourgoun ''oikogeneiaka''. Kapoia alli oikogeneia, isos ta paidia kapoias yparxousas oikogeneias tha leitourgisei kai auto to tmima. Etsi einai mia kala organomeni mafioziki katastasi pou epikratei edo kai xronia.
Exoume alloste kai polla anoikiasta spitia. Oi kataskevastes perimenoun na paroun mia ''anasa'' mazi me olous tous tokoglyfous pou dioikoun ton topo.
PK
17/10/2008 13:33
SIMFONO ME TIN AGNOSTI KAI EGO APO TETOIO TMIMA EIMAI (PANEPISTIMIO AIGAIOU, TMIMA PERIVALLONTOS)
ME 2 MASTER STI SINEXEIA. KAI EPEIDI DEN THELO NA MPO STO DIMOSIO EIMAI XORIS EPAGGELMATIKA DIKAIOMATA, XORIS SIMVASI ERGASIAS KAI FISIKA TO EPAGGELMA TOU MELETITH TIS EIDIKOTITAS MOY EINAI KLEISTO - PREPEI NA EIMAI MONO EL. EPAGGELMATIAS, DEN MPORO NA EXO KAI IKA - LES KAI ASXOLOUME ME DIMOSIA ERGA KAI FISIKA EXEI DOTHEI SE OLES TIS EIDIKOTITES, DEN YPARXEI OYTE EPIMELITIRIO. SIMBOYLEYSTE TA PAIDIA SAS NA GINOUN POLITIKOI MIXANIKOI H KATI SXETIKO ME OIKONOMIKA. MONO AYTO EXEI MELLON STI XORA. MONO AUTOI KSKOLOUN APO TA 700 EURO, DISTIXOS.
OSO GIA TIN OIKONOMIA TON NISION NAI, BOITHOUN STIN OIKONOMIA TON NISION, OXI OMOS STIN OIKONOMIA TON FOITITON. AN EIXA SPOUDASEI STO EKSOTERIKO TO KOSTOS GIA TIN OIKOGENEIA MOU THA ITAN MIKROTERO KAI ENDEXOMENOS THA EIXA BREI DOULEIA STO EKSOTERIKO. DEN LEO NA MIN YPARXOUN PERIFEREIAKA PANEPISTIMIA, ALLA NA FRONTISOUN GIA TOUS FOITITES. NA PAREXOUN FTINI STEGI KAI DIATROFI. DIOTI K. RODITI ENA PAIDI MAKRIA APO TO SPITI TOY THELEI 1000 TO MINA TOULAXISTON, OSO DILADI EINAI O MISTHOS TOU ENOS GONEA TOU PERIPOU. KAI DEN SIMAINEI OTI AN DEN EISAI KATO APO TO ORIO TIS FTOXEIAS MPOREI NA ANTEKSEIS AUTO TO KOSTOS.
MP
17/10/2008 13:21
H KOLOPETINITSA TI TMHMA EXEI?
ANTI NA DOSETE XRIMATA GIA TA IPARXONTA POU PARAPEOUN IDREETAI KAI ALLA
NA MPOUN POIOI? EUTIXOS POU VALATE TI VASI TOU 10, POU EPREPE NA EINAI 12 TOULAXISTON. TO LOWER GIA NA TO PERASEIS PREPEI NA GRAPSEIS 72% SOSTA, OXI 50!
OXI NA PLIRONOUME OI FOROLOGOUMENOI PANEPISTIMIA GIA NA YPARXOUN AIONIOI FOITITES. AN THELOUN TOSO POLI NA SPOUDASOYN TA PAIDIA POU DEN ENDIAFERONTAI GIA MATHISI NA PANE EKSO. GIATI NA TA XRIMATODOTOUME OI YPOLOIPOI?
ALLA EDO POU TA LEME SE ENA PAIDI POU THA PERASEI SE ALLI POLI APO AUTI POU MENOUN OI GONEIS TOU, FTINOTERA TOU KOSTIZEI NA PAEI NA SPOUDASEI STO EKSOTERIKO. DEN EINAI MONO TA EKSODA, EINAI KAI O XRONOS APOKTISIS TOU PTIXIOU KAI OI DEKSIOTITES KAI OI EMPEIRIES.
Mαρια
17/10/2008 13:20
Συμφωνω με την αποκεντρωση. Αλλα χωρις υποδομη (υλικα και εκπαιδευτικο προσωπικο) γιατι ιδρυονται ΑΕΙ και ΤΕΙ? Καλα, π.χ. στο τμημα τροφιμων και διατροφης στη Λημνο υπαρχει η καταλληλη υποδομη? Δεν ξερω,απλα ρωταω. Εχει γινει καποια μελετη? Δεν ειναι ολα τα μερη ικανα ωστε να στηριξουν ενα πανεπιστημιακο τμημα. Οχι μονο για τα νεα τμηματα που ιδρυονται αλλα και πολλα αλλα που ηδη λειτουργουν ειτε ΑΕΙ ειτε ΤΕΙ.
γιωργος νεαπολη
17/10/2008 13:01
ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΕΧΟΥΝ
ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ
ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΗΝ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
kostas tokyo
17/10/2008 12:50
Όσον αφορά στην ίδρυση σχολών αρχιτεκτονικής: ακόμα δεν έχουμε φτάσει ούτε σε ικανοποιητικό αριθμό σχολών , ούτε καθηγητών , ούτε φοιτητών. υπάρχουν μέρη της ελλάδας που ΔΕΝ διαθέτουν σχολή αρχιτεκτονικής. Για παράδειγμα, η Κίμωλος, η Γαύδος, τα Φιλιατρά, ο Τύρναβος, η ιστορική Στεμνίτσα, η αρχαία Δήλος, η Ρόδος, το Πήδημα, η Θουρία, ο δήμος Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή Δεξαμενη στο Κολωνάκι ( αν είναι δυνατόν) και αλλού. Δεν δικαιούνται οι κάτοικοι αυτής της χώρας να σπουδάσουν την αρχιτεκτονική ; Έχουμε ισότητα, δημοκρατία, ίσες ευκαιρίες στους πολίτες , ή δεν έχουμε; Πιστεύω ότι το ΥΠΕΠΘ κινείται στη σωστή κατεύθυνση. ΆΛλωστε το θέμα είναι πολυδιάστατο: μόνο όταν όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι αρχιτέκτονες, θα δικαιούμαστε να μιλάμε για πρόοδο της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Και μια προσωπική παράκληση : επειδή η γιαγία μου τόχε καημό να γίνει αρχιτεκτόνισσα, δεν ξερω αν θα μπορουσε ο υπουργός να κανονίσει να ανοίξουν μια αρχιτεκτονική σχολή στην κοινότητα Λεύκης δήμου Γαργαλιάνων Τριφυλίας, προς τιμή της. Θα είναι σα να πήγαινε κι εκείνη η καημένη. Το όραμα του γιατρού και του δικηγόρου πέθανε. Όλοι οι έλληνες, αρχιτέκτονες. Ευχαριστώ .
Φροσω Γκ.
17/10/2008 12:43
Υπ'αρχει κάποια μελέτη ή κάποια ερευναπου να προτείνει ότι η αγορά εργασίας έχει ανάγκη από αυτές τις ειδικότητες σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ? Με ποιά κριτήρια ιδρύονται αυτά τα μήματα σε αυτά τα μέρη? μήπως βασικό κριτήριο ήταν να ικανοποιηθούν δήθεν οι ψηφοφόροι της γενέτειρας κάποιου βουλευτή ή Υπουργού? Υπάρχουν κονδύλια για να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα? Υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις που να κατοχυρώνουν τους απόφοιτους και τι μέτρα ανάπτυξης υπάρχουν ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μη μένουν άνεργοι οι τελειόφητοι? Πιστεύουν οι αρμόδιοι ότι έτσι επιτυγχάνεται πραγματική τοπική ανάπτυξη ?
kostas
17/10/2008 12:32
Καλά, η ίδρυση τμημάτων Αρχιτεκτονικής τι χρειαζόταν ;

Αφού οι ήδη υπάρχουσες σχολές Αρχιτεκτονικής παράγουν ανέργους ή οιωνοί μισθωτούς των 600€ και το αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής έχει καπελωθεί και υποβαθμιστεί από τους Πολιτικούς Μηχανικούς. Η δε αρχιτεκτονική των πόλεών μας είναι επί δεκαετίες υποβαθμισμένη - χωρίς σχέδιο και πολιτική βούληση να αναβαθμιστεί.

Όσο για την ίδρυση τμήματος Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη Λαμία, εγώ ήξερα ότι η Ενέργεια είναι ο 1 από τους 3 τομείς των Σχολών Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχ. Υπολογιστών και ότι η "Ενέργεια και Περιβάλλον" αποτελεί απλά την τεχνολογία αιχμής και τη νέα μόδα του εν λόγω Τομέα.

Προς τι η ίδρυση τμήματος Ενέργειας και Περιβάλλοντος ?
Αυτή θα μας αναγκάσει να επιδείξουμε πολιτική βούληση για τη χρήση ΑΠΕ στο 20% ως το 2010 ?

Πρώτα απαιτείται πολιτικός σχεδιασμός, μετά ανανέωση του προγράμματος σπουδών και στο ΤΕΛΟΣ η ίδρυση νέων τμημάτων.
Σ.Δ
17/10/2008 12:20
Δεν γινεται να δημιουργουνται σχολες και ειδικα πανεπιστημια σε καθε μερος για να γεμισουν τις γκαρσονιερες και τις καφετεριες της καθε κοινωτητας. Το πανεπιστημιο θελει εγκαταστασεις, χρηματοδοτιση και γενικα μια νοοτροπια που δεν διαθετουν ολες οι περιοχες Αυτο που γινεται ειναι τα παιδια να πηγαινουν να σπουδαζουν απιθανα αντικειμενα και μετα να αναγκαζονται ή να μενουν ανεργα ή να τα παρατανε στην μέση ή η σχολη τους να μετανομαζεται σε κατι αλλο γιατι δεν εχουν επαγγελματικα δικαιωματα.Οποιος δεν πιστευει ας κανει μια αναζητηση στο Google.Σε αυτο βεβαια δεν φταινε τα παιδια αλλα οι γονεις που δεν εχουν ψαξει στοιχειωδος και δεν εχουν καταλαβει τι παιζεται πισω απο ολα αυτα.
Άγνωση
17/10/2008 12:14
Τι να πω πια...Να ιδρύουν σχολές ξέρουν. Να κατοχυρώσουν επαγγελματικά διακιώματα ήδη υπάρχοντων σχολών δεν ξέρουν.Είναι πολλά τμήματα που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.Είμαι παθούσα και ξέρω. Μακριά απο καινούριες σχολές και μην πιστεύετε τίποτα απο όσα διαβάζετε στους οδηγούς σπουδών της κάθε σχολής.
Ευαγγελία Γεμώνα
17/10/2008 12:00
καλό, όλοι να έχουμε από ένα πτυχίο, και όποιος προλάβει να βρεί θέση εργασίας , τύχη, ζήτω......
roditis
17/10/2008 11:52
Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.
ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Υ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ. ΑΝ ΕΝΑ ΑΕΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΕΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ. ΕΝΑ ΦΕΚ ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ...
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΚΟΥΛΙΑΣ
17/10/2008 11:47
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΟΛΛΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΙΨΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Μηνάς ο βενζινάς
17/10/2008 11:35
Αν θέλει φίλε μου το Αγρίνιο και το κάθε Αγρίνιο να γίνει πόλος έλξης ας φτιαχτούν δρόμοι, ας ανοίξουν επιχειρήσεις κτλ. Δώσατε πέντε χωράφια για το "ΑΕΙ" και χτίσατε πέντε σπίτια και από δω και πέρα εισοδηματίες. Έτσι νομίζεις φτιάχνετε ένα πανεπιστήμιο; Τα ίδια έχουν κάνει και όλοι οι υπόλοιποι στην Ελλάδα. Κανένα πρόγραμμα κανένας σχεδιασμός, μόνο το βόλεμα των ντόπιων, ο διορισμός των "δικών" μας "καθηγητών" και ένα κωλόχαρτο στους μελλοντικά άνεργους φοιτητές. Σας εύχομαι να καμαρώσετε τα παιδιά σας απόφοιτους "πανεπιστημίου"
ΜΙΧΑΛΗΣ
17/10/2008 11:28
ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ.
ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ.

ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ,ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ.
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ.
ερια νταου
17/10/2008 11:18
καλά,νομίζω ότι ζούμε στη χώρα του παραλόγου. κύριε υπουργέ μου, φροντίσετε να πιστώσετε πρώτα άμεσα και έγκαιρα τους ωρομισθίους εκπαιδευτικούς και τους άλλους ανέργους και συμβασιούχους που έχετε πάρει στο λαιμό σας,και έπειτα ανοίγετε καινούργιες σχολές και πανεπιστήμια της ανεργίας και ανέχειας.
pats
17/10/2008 10:03
το αγρινιο ειναι μια απο τις μεγαλυτερες πολεις της χωρας και η πιο αδικιμενη απο αλλες μικροτερες οι οποιες εδω και χρονια εχουν πανεπιστημιο η τει.η πολη προσφερει τα παντα στους φοιτητες και υπαρχει ηδη εκταση τερστια παραχωρημενη στο πανεπιστημιο για δημιουργια νεων εγκαταστασεων.μετα την πατρα και τα γιαννενα το αγρινιο αποτελει τον τριτο πολο αναπτυξης στην δυτικη ελλαδα και στην ηπειρο και το πανεπιστημιο θα του δωσει μια επιπλεον ωθηση
Sak. Elias
17/10/2008 09:31
exoyme gemisei anergoys kai oi politikoi to mono pou kseroun einai na ftiaxnoyn tei kai aei stis gennethres toys mhn kai xasoun thn politikh toys 8esoula..........prepei na ginei mia diar8rwtikh kinhsh etsi wste makroxronia 8eseis apofoitwn tei kai aei kai 8eseis ergasias na thniun na eksisw8oyn makropro8esma akoma kai an xreiasiei na kleisoyn kapoies sxoles gia liga xronia....einai dynaton apofoitoi arxaiologias na moirazoyn fyladia ston dromo ? oloi milane gia anergia kai ksexnoyn thn diar8rwtikh anergia.....
Κώστας Ανέστης
17/10/2008 09:24
Κακό δεν είναι να δημιουργούνται σχολές. Κακό είναι να αφήνονται στην τύχη τους, χωρίς χρηματοδότηση χωρίς σχέδιο. Και έτσι γίνεται τα τελευταία πολλά χρόνια δυστυχώς.