Παράθυρο για διπλή ονομασία για τα Σκόπια αφήνει η νέα φόρμουλα του Μάθιου Νίμιτς, το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία προτείνει το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ η συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας» παραμένει αμετάβλητη.


Συνιστά στις τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν τη νέα διεθνή ονομασία και στις διμερείς σχέσεις τους με την ΠΓΔΜ παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα οι 123 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να συνεχίζουν να την αποκαλούν με αυτήν την ονομασία στις διμερείς σχέσεις τους. Το σχέδιο Νίμιτς προβλέπει ακόμη ότι καμιά από τις δύο χώρες δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον όρο «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός», σε πολιτικό ή εμπορικό πλαίσιο, ενώ και οι δύο δεσμεύονται να μην υποστηρίζουν ή ενθαρρύνουν εχθρικές δηλώσεις η μία εναντίον της άλλης.

Στα δύο παραρτήματα που συνοδεύουν το κείμενο Νίμιτς, προβλέπεται ότι στα διαβατήρια θα αναγράφεται η νέα ονομασία στα αγγλικά (Republic of Νorth Μacedonia) και στα γαλλικά (Republique de Μacedoine du Νord)

Η ΝΕΑ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ η συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» παραμένει αμετάβλητη

και η συνταγματική ονομασία στην κυριλλική γραφή (Republika Μakedonija). Στο ζήτημα της υπηκοότητας και της γλώσσας το κείμενο Νίμιτς αναζητεί συμβιβαστική λύση, καθώς προτείνει και για τις δύο το «μακεδονική» και εναλλακτικά το «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Για την εφαρμογή της δέσμης ιδεών προβλέπεται διμερής συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και ψήφισμα του Συμβουλίου για επικύρωση από τη Γενική Συνέλευση.

Το πλήρες κείμενο της πρότασης Νίμιτςστο οποίο η Ελλάδα αποκαλείται «Πρώτο Μέρος» και τα Σκόπια «Δεύτερο Μέρος»- έχει ως εξής:

Έγγραφο εργασίας (8 Οκτωβρίου 2008) 1.Το συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας (Republika Μakedonija) θα παραμείνει η συνταγματική ονομασία του Δεύτερου Μέρους (ΠΓΔΜ) και θα χρησιμοποιείται ως επίσημη ονομασία του Δεύτερου Μέρους στο εσωτερικό της χώρας.

2.Το Δεύτερο Μέρος θα υιοθετήσει μέσα από τις συνταγματικές του διαδικασίες το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (στα γαλλικά «Republique de Μacedoine du Νord»)- αναφέρεται εδώ ως «Διεθνές Όνομα/ Όνομα των Ηνωμένων Εθνών»-, το οποίο θα έχει πλήρη νομική ισχύ και θα χρησιμοποιείται ως το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους σε διεθνές πλαίσιο συμπεριλαμβανομένων:

α) Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κατόπιν επικύρωσης του Διεθνούς Ονόματος μέσα από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

β) Σε άλλους επίσημους και ημιεπίσημους διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

γ) Σε επίσημες και ημιεπίσημες διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακές διασκέψεις, συναντήσεις, πρωτοβουλίες και παρόμοιες περιστάσεις.

δ) Σε πολυμερείς συνθήκες, συμφωνίες και παρόμοια επίσημα έγγραφα και εργαλεία. 3.Το σύντομο (άτυπο) όνομα που θα χρησιμοποιείται επισήμως από τα Ηνωμένα Έθνη και για άλλη επίσημη χρήση σε διεθνές πλαίσιο θα είναι «Βόρεια Μακεδονία» (στα γαλλικά: «Μacedoine du Νord»).

4.Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συστήσει σε τρίτα κράτη να χρησιμοποιούν το Διεθνές Όνομα για επίσημη διμερή χρήση. Σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπει η παράγραφος 2 παραπάνω, το Διεθνές Όνομα θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε όλες τις πολυμερείς επίσημες και ημιεπίσημες διασκέψεις, συναντήσεις, πρωτοβουλίες και παρόμοιες περιστάσεις, ανεξάρτητα από το πού λαμβάνουν χώρα και ανεξάρτητα από τις αυστηρά διμερείς συμφωνίες που μπορεί να αφορούν οποιοδήποτε κράτος φιλοξενεί ή συμμετέχει.

5. Το «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν θα είναι πια δεκτό για χρήση ως όνομα του Δεύτερου Μέρους.

6.Το «Μακεδονία» μόνο του δεν θα χρησιμοποιείται από κανένα κράτος ως επίσημο όνομα.

7.Το καθένα από τα δύο μέρη θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις λέξεις «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» σε δικά του μη επίσημα πλαίσια, με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι ούτε το Πρώτο ούτε το Δεύτερο Μέρος δεν θα διεκδικήσουν αποκλειστικά δικαιώματα, πολιτικά, εμπορικά ή άλλα, στο όνομα «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός» σε οποιαδήποτε γλώσσα.

8. Τα διαβατήρια και παρόμοια έγγραφα αναγνώρισης που χρησιμοποιούνται διεθνώς (και όχι αποκλειστικά εντός του Δευτέρου Μέρους) θα έχουν τη μορφή και το περιεχόμενο που εμφανίζεται στο παράρτημα 1 αυτού του εγγράφου εργασίας.

9. Το Πρώτο Μέρος και το Δεύτερο Μέρος επιφυλάσσονται στις θέσεις τους για το ζήτημα της χρήσης δικών τους επιθέτων για να αναφέρονται στο Δεύτερο Μέρος, ζήτημα το οποίο δεν έχει σχέση με τη διμερή συμφωνία που θα συνομολογηθεί μεταξύ τους. Για σκοπούς επίσημης χρήσης εντός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Γραμματεία θα υιοθετήσει κατάλληλους όρους για χρήση επιθέτων για το Δεύτερο Μέρος σε συμφωνία με τις συνήθεις διαδικασίες.

10.Τα ονόματα «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» μπορούν να χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς από οντότητες τόσο του Πρώτου όσο και του Δεύτερου Μέρους αλλά όχι σε αποκλειστική βάση, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, τις συμβάσεις και πρακτικές που σχετίζονται με τη χρήση γεωγραφικών ονομάτων για εμπορικούς σκοπούς. Τα Μέρη θα εφαρμόσουν αυτήν την παράγραφο μέσα από τις κατάλληλες τεχνικές συμφωνίες και διευθετήσεις.

11.Κάθε Μέρος θα επαναβεβαιώσει την αποκήρυξη κάθε διεκδίκησης επί του εδάφους του άλλου Μέρους και θα συμφωνήσει να μην υποστηρίζει ή ενθαρρύνει αλυτρωτικές διεκδικήσεις ή εχθρικές δηλώσεις εναντίον του άλλου Μέρους.

12.Το Πρώτο Μέρος θα υποστηρίξει τις αιτήσεις του Δεύτερου Μέρους υπό το Διεθνές Όνομα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι το Δεύτερο Μέρος πληροί τις τακτικά εφαρμοζόμενες απαιτήσεις και κριτήρια για ένταξη.

13.Το Πρώτο Μέρος και το Δεύτερο Μέρος θα διαπραγματευθούν, με τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μια νέα Τελική Συμφωνία που θα αντικαταστήσει την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995. Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν εντός τριών μηνών ύστερα από την ημερομηνία ενεργοποίησης της χρήσης του Διεθνούς Ονόματος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και η νέα Τελική Συμφωνία θα καλύψει αυτά τα αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος όπως έχουν συμφωνηθεί από τα δύο Μέρη.

Δεν μας καλύπτει η νέα πρόταση


ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ αντίθεσή του στη φόρμουλα διπλής ονομασίας που προτείνει η νέα δέσμη ιδεών Νίμιτς εξέφρασε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη. «Με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη στάση μας έχουμε διαμορφώσει μια κόκκινη γραμμή, μια εθνική γραμμή: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Όχι στη διπλή ονομασία. Οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους τής εθνικής κόκκινης γραμμής. Και προφανώς, λέμε όχι στη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος, θέματα για μας απαράδεκτα», είπε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση όπου ήταν επίσης παρόντες ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, επικράτησε ένταση, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη αρνήθηκε να κάνει αξιολόγηση της πρότασης είτε εξ ονόματός της είτε εξ ονόματος του Πρωθυπουργού.

Η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε χθες ότι το σχέδιο πρέπει να περιέχει στοιχεία «που θα διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον συμβατικά δεν θα εγείρεται θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα», ενώ ο ΣΥΝ επανέλαβε τη θέση του για λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του κατηγόρησε τον Μ. Νίμιτς ότι αντί για μεσολαβητής «συμπεριφέρεται ως μεσίτης που επιδιώκει να πετύχει καλή αντιπαροχή».

Οι ΗΠΑ δεν καταργούν τη βίζα


ΒΕΤΟ στην κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισε να θέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, προβάλλοντας ως δικαιολογία «πολιτικούς λόγους». Η βίζα για τους Έλληνες ταξιδιώτες επρόκειτο να καταργηθεί. Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά ματαίωσε την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πληροί ακόμη τα κριτήρια. Μέλη της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, που είχαν επαφή με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστηρίζουν ότι η μη κατάργηση της βίζας οφείλεται στο βέτο που άσκησε η Ελλάδα στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.