Σάλο και εντονότατες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων προκάλεσε η είδηση ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με την Πολωνία προκειμένου να μποϋκοτάρουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace ζητά από το ΥΠΕΧΩΔΕ «να διαψεύσει κατηγορηματικά και γραπτώς ότι έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με κράτη που μποϋκοτάρουν το πακέτο για την ενέργεια», ενώ όπως σημειώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της οργάνωσης για θέματα ενέργεια «είναι γνωστό ότι η Πολωνία έχει επιδείξει εξαιρετικά φτωχή περιβαλλοντική συμπεριφορά, ενώ διπλωματικά, τηρεί την πιο αρνητική στάση ενάντια στα μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Η καλύτερη διάψευση από την πλευρά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ θα είναι η θετική στάση του στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, στις 21 Οκτωβρίου».

Ξεκάθαρη τοποθέτηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με τον Πολωνό ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα, ζητά με επιστολή της προς τον κ. Γιώργο Σουφλιά και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Ανακοίνωση του Πολωνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Πολωνίας για την καθυστέρηση υλοποίησης του πακέτου μέτρων της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δεσμευθεί από τον Μάρτιο του 2007 για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, ενώ εάν επιτευχθεί παγκόσμια κοινή συμφωνία, ο στόχος μείωσης των ρύπων θα ανέλθει σε 30%. Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα μέτρα αυτά και με τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς, «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ θα κρίνει αν η Ευρώπη επιθυμεί να πρωτοστατήσει στις παγκόσμιες προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής ή απλά ενδιαφέρεται για την προφύλαξη των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και του σημερινού ενεργειακά σπάταλου μοντέλου ανάπτυξης».

Η Πολωνία τάχθηκε από την πρώτη στιγμή κατά των προτεινόμενων μέτρων μείωσης των εκπομπών και υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος προστασίας των ρυπογόνων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, η Πολωνία επιθυμεί να μην υποχρεώνονται οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής να ‘αποζημιώνουν’ για τους ρύπους που εκπέμπουν. Μέχρι σήμερα, η Πολωνία έχει συγκροτήσει «συμμαχία» με τέσσερα ακόμα νέα κράτη μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία) προκειμένου να καθυστερήσει η εφαρμογή το μέτρων.

«Δυστυχώς, για αυτό το σκανδαλώδες ζήτημα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει προβεί σε ξεκάθαρη δημόσια διάψευση και στο απαραίτητο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση της Πολωνίας», τονίζει ο κ. Καραβέλλας. Το WWF Ελλάς απέστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ζητώντας ενημέρωση για το ζήτημα που προέκυψε, καθώς και για την γενικότερη στάση της κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.