Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί ο διαγωνισμός για την ίδρυση του πρώτου ακτινοθεραπευτικού κέντρου για παιδιά στη χώρα μας, ο οποίος εκκρεμεί από το 2005! Και αυτό γιατί η μία εταιρεία τρέχει την άλλη στα δικαστήρια, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο για τη ζωή των παιδιών που έχουν χτυπηθεί από τον καρκίνο.

«Πέφτει ο κεραυνός στο σπίτι μας και το αντιμετωπίζουμε», λέει η πρόεδρος της Φλόγας κ. Μαρία Τρυφωνίδου. Και τονίζει πως τα «παιδιά μας αξίζουν το καλύτερο, ανεξαρτήτως κόστους».


Λίγα λόγια για τη Φλόγα…

Η Φλόγα είναι Σύλλογος Γονιών που τα παιδιά τους έτυχε να αρρωστήσουν από καρκίνο. Στα 26 χρόνια από την ίδρυσή της έχει να παρουσιάσει πλούσιο κοινωνικό έργο χωρίς επώνυμους, γραφεία προβολής και διαφήμισης.

Πόσες οικογένειες στηρίζει ο Σύλλογος;

Η Φλόγα είναι Πανελλήνιος Σύλλογος και εκπροσωπεί χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Το παιδί με καρκίνο μπορεί σήμερα να γίνει καλά;

Βέβαια, τα δύο στα τρία παιδιά γίνονται καλά, με την κατάλληλη εξειδικευμένη αγωγή.

Όταν μια χώρα δεν διαθέτει ακτινοθεραπευτικό κέντρο για παιδιά…

Αυτόματα θέτει τον εαυτό της εκτός Ευρώπης. Μια χώρα που θέλει να θεωρείται ευρωπαϊκή και συμμετέχει (με τεράστιο κόστος υποθέτω) στη Εurovision, δεν μπορεί να θέτει τον εαυτό της εκτός για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Κι όμως, 75% της συνολικής επένδυσης καλύπτεται από την Ε.Ε.

Ακριβώς! Μόνο το 25% καλύπτεται από το υπουργείο Υγείας. Για τα παιδιά αξίζει και επιβάλλεται η χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος. Εξάλλου, το κέντρο θα είναι σε θέση πολύ γρήγορα να αποσβέσει τα κεφάλαια που το Ελληνικό Δημόσιο θα επενδύσει.

Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν ασκεί πίεση;

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε τον διαγωνισμό τον Αύγουστο του 2005 και το καλοκαίρι του 2008 ανέθεσε στο υπουργείο Υγείας τη διενέργεια του διαγωνισμού!

Ο Σύλλογος τι κάνει;

Παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη του διαγωνισμού και είχαμε επέμβει δυναμικά όταν διαπιστώσαμε προσπάθεια υποβάθμισης των προδιαγραφών.

Μα, πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως ο διαγωνισμός έληξε…

Ευχόμαστε οι πηγές του υπουργείου Υγείας να γνωρίζουν κάτι περισσότερο από εμάς. Εμείς δεν έχουμε διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Οι προδιαγραφές του εξοπλισμού είναι οι ενδεδειγμένες;

Οι προδιαγραφές, από τότε που έχουν συνταχθεί, σχεδόν έχουν ξεπεραστεί. Πρέπει να αφεθούν οι γιατροί μας χωρίς πιέσεις να έχουν τον τελικό λόγο.

Και οι υποσχέσεις των υπουργών, πως δεν κάνουν «εκπτώσεις» σε θέματα υγείας;

Έχουμε συνηθίσει σε υποσχέσεις. Πάντως, όταν αρρωσταίνουν παιδιά επωνύμων- ακόμα και πολιτικών- πηγαίνουν στο εξωτερικό.

Πόσο σοβαρή είναι η ακτινοθεραπεία στον πόλεμο κατά του καρκίνου;

Η ακτινοθεραπεία είναι η δεύτερη βασική θεραπεία για τον παιδικό καρκίνο: 50% των παιδιών που θα νοσήσουν από καρκίνο θα υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία.

Ποιες είναι οι παρενέργειες από τη χρήση μη κατάλληλων μηχανημάτων;

Η ακτινοθεραπεία όταν γίνεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και εξέλιξης των ιστών, όπως συμβαίνει στην παιδική ηλικία, προκαλεί σοβαρές παρενέργειες – μείωση της διανοητικής ανάπτυξης, αλλαγές στη φυσική εμφάνιση, δυσλειτουργίες που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής αλλά και κίνδυνο ανάπτυξης δεύτερης κακοήθειας.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στον τομέα της ακτινοβολίας;

Η επαναφορά της ακτινοθεραπείας στο προσκήνιο της αντιμετώπισης των παιδιατρικών όγκων κρίθηκε απαραίτητη όταν συνδέθηκε με τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη στον χώρο της, η οποία σήμερα μας επιτρέπει να θεραπεύουμε τα παιδιά με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Πόσα παιδιά νοσούν τον χρόνο στη χώρα μας;

Υπολογίζεται ότι σε όλη την Ελλάδα γύρω στα 260- 280 παιδιά τον χρόνο νοσούν από διάφορες μορφές καρκίνου. Και αυτό σύμφωνα με υπολογισμούς, γιατί δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των περιστατικών όπως υπάρχει σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Ο ιδιωτικός τομέας βγαίνει και πάλι κερδισμένος…

Φυσικά, πολλοί γονείς καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό με μεγάλο κόστος για την οικογένεια.

Υπάρχουν λόγια παρηγοριάς για τους γονείς…

Πέφτει ο κεραυνός στο σπίτι μας και το αντιμετωπίζουμε. Ο καρκίνος δεν είναι κληρονομικός, δεν είναι μεταδοτικός. Το παιδί που αρρώστησε από καρκίνο μπορεί να γίνει καλά.

Ποιο είναι το μεγάλο αγκάθι στο ΕΣΥ όσον αφορά τις νεοπλασματικές ασθένειες;

Όσον αφορά τα παιδιά τα προβλήματα είναι πολλά, με κυριότερο την έλλειψη προσωπικού.

Έχετε συμμάχους;

Τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας και τους χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους φίλους της Φλόγας, που με τη μικρή ή τη μεγάλη δωρεά τους μας δίνουν τη δυνατότητα να βελτιώνουμε τη ζωή των παιδιών μας μέσα και έξω από τα νοσοκομεία.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εσάς είναι…

Για την ώρα, να δω σε λειτουργία το ακτινοθεραπευτικό έτσι όπως το ονειρευτήκαμε.

Τι εύχεστε;

Όλοι εμείς οι γονείς στη Φλόγα ονειρευόμαστε τα τρία στα τρία παιδιά να γίνονται καλά.