«Στην Ελλάδα, η μόλυνση από εξασθενές χρώμιο στα νερά του Ασωπού είναι τεράστια, με συγκεντρώσεις της τοξικής ουσίας 10 φορές μεγαλύτερες από αυτές που κατεγράφησαν στην πρώτη μου υπόθεση στο Χίνκλεϊ της Νότιας Καλιφόρνιας. Το ποτάμι εκεί, αν είναι δυνατόν, έχει χρώμα μοβ! Γι΄ αυτό θα δώσουμε ακόμη πιο σκληρό αγώνα».


Η Έριν Μπρόκοβιτς έγινε γνωστή από την υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου στο Χίνκλεϊ αλλά κυρίως μέσα από την κινηματογραφική ταινία, με θέμα τη ζωή και τη δράση της. Σε προχθεσινή συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τhe Guardian», αναφέρθηκε στην περίπτωση των Οινοφύτων. Την περασμένη εβδομάδα η κ. Μπρόκοβιτς, νομικός σύμβουλος δύο μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, ειδική σε περιβαλλοντικά θέματα, βρισκόταν στην Ιρλανδία για διαλέξεις. «Αγωνίζομαι για δύο ευρωπαϊκές υποθέσεις μόλυνσης των υδάτων στην Ιταλία και την Ελλάδα. Λαμβάνω καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα από ανθρώπους που ζουν κοντά σε υδάτινες περιοχές με εξασθενές χρώμιο: από την ιρλανδική πόλη Κορκ ή την Ιταλία. Ωστόσο, η περίπτωση της Ελλάδας είναι η πιο σοβαρή», τόνισε στη συνέντευξη.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» έναν χρόνο πριν (22 Αυγούστου 2007), όταν είχε γίνει γνωστή η υπόθεση των Οινοφύτων, η κ. Μπρόκοβιτς επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να λάβει μέτρα η ελληνική κυβέρνηση καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. «Αυτό που κινδυνεύει είναι η υγεία των κατοίκων. Δεν πρέπει να το αφήσουν να περάσει έτσι», δήλωνε.

Η πρόσφατη έρευνα όμως στα νερά του Ασωπού, που πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδεικνύει ότι η ρύπανση στην περιοχή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, διαψεύδοντας έτσι τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για μη ανίχνευση της τοξικής ουσίας στο νερό. Κατεγράφησαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, από τα οποία, σύμφωνα με τους υπευθύνους της έρευνας, τα 100 μικρογραμμάρια καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Παράλληλα, οι μεγάλες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων καθιστούν το νερό του Ασωπού- από τα Οινόφυτα έως τον Ωρωπό- ακατάλληλο για άρδευση.