Κάτω από τον πήχυ προσδοκιών των στελεχών, των ψηφοφόρων και της κοινωνίας πέρασε χθες ο Πρωθυπουργός. Σε μια εμφάνιση που προετοίμαζε μέρες τώρα, για να αναστρέψει το κακό κλίμα και να σταματήσει την κατηφόρα που ξεκίνησε από τη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, δεν κατάφερε τελικά να απευθυνθεί στην κοινωνία.


Εξήντλησε τον «τσαμπουκά του» στους διαφωνούντες, στους οποίους έριξε τo γάντι και τους προκάλεσε εάν τολμούν να τον ρίξουν.«Δεν δέχομαι εκβιασμούς. Δεν δέχομαι απόπειρες, που στόχο έχουν να επιβάλουν πολιτικές ξένες προς την εντολή του λαού. Δίλημμα δεν έχω κανένα. Όχι στο συνεχές πριόνισμα της κυβέρνησης. Όχι στην υπονόμευση. Όποιος έχει άλλα σχέδια, ας με αμφισβητήσει στα ίσια. Ας ανατρέψει, ας ρίξει την κυβέρνηση. Ξεκαθαρίζω τη θέση μου απέναντι σε όλους, προς κάθε κατεύθυνση». Αυτή ήταν και φράση- κλειδί καθώς ο κ. Κ. Καραμανλής με το δίλημμα της… αποστασίας προς υπουργούς και βουλευτές και την απειλή για πρόωρες κάλπες, επιχείρησε να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο. Μια απειλή που ταυτόχρονα έδειχνε την απόφασή του να διαγράψει τον πρώτο βουλευτή που θα τολμήσει να αμφισβητήσει δημόσια τον ίδιον, τους υπουργούς και την πολιτική του.

Απέφυγαν την κριτική. Πάντως οι απειλές του Πρωθυπουργού για χθες τουλάχιστον έπιασαν τόπο. Οι περισσότεροι απέφυγαν να ανέβουν στο βήμα, ενώ οι κ. κ. Βύρων Πολύδωρας και Π. Τατούλης, που βρήκαν το θάρρος να ασκήσουν κριτική ενώπιον του εσωκομματικού ακροατηρίου, ξεκαθάρισαν ότι τον στηρίζουν. Ο κ. Κ. Καραμανλής- που σε αντίθεση με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ ήταν σε «ρητορική φόρμα» όπως λένε υπουργοί- περιορίστηκε να απευθυνθεί μόνο στο εσωκομματικό του ακροατήριο. Δεν θέ λησε ή δεν μπόρεσε, όπως λένε πολλοί στη Ν.Δ., να δώσει απάντηση στα καυτά θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Και αυτά είναι η σκληρή φορομπηχτική πολιτική, η ασυδοσία της αγοράς που οδηγεί καθημερινά στη φτώχεια νέες ομάδες πληθυσμού και το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Ξεκαθάρισε επίσης με απόλυτο τρόπο ότι αυτή την ώρα τουλάχιστον δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημα βουλευτών και στελεχών για σαρωτικό ανασχηματισμό. Παράλληλα όμως με προφανή στόχο να καλλιεργήσει ελπίδες και φιλοδοξίες στους εξεγερμένους βουλευτές, άφησε ανοικτό τον ορίζοντα για πολιτικές κινήσεις και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εν ευθέτω χρόνω και όταν ο ίδιος δεν θα εμφανίζεται συρόμενος από την εσωκομματική πίεση και τα ΜΜΕ.

Η εξήγηση των συνεργατών του για τη στάση που επέλεξε ο κ. Καραμανλής στην πιο κρίσιμη στιγμή για τον ίδιο και την κυβέρνηση στα 5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία είναι εξής: «Ήθελε να στοιχίσει όλα τα στελέχη του κόμματος δίπλα του και να συσπειρώσει τους οπαδούς που βρίσκονται σε σύγχυση και αμηχανία, και σε άλλο χρόνο να προχωρήσει σε τολμηρές αλλαγές που να απευθύνονται στην κοινωνία». «Οριακή σχέση». Αυτά λένε όσοι βρίσκονται πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό, αλλά δεν συμφωνούν μαζί τους υπουργοί, κορυφαία στελέχη και οι περισσότεροι βουλευτές. «Όσοι συμβουλεύουν τον Πρωθυπουργό να ασχολείται αυτή την ώρα μόνο με τους αντάρτες για να συσπειρώσει τη σκληρή βάση του κόμματος αγνοούν ότι η σχέση μας με την κοινωνία είναι οριακή και ότι δεν έχουμε τον χρόνο για να παραπέμπουμε σε πρωτοβουλίες στο μέλλον» λέει κορυφαίο στέλεχος και προσθέτει: «Οι επόμενες δημοσκοπήσεις ίσως δείχνουν αύξηση της συσπείρωσης των οπαδών μας, αλλά σίγουρα το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να είναι πρώτο κόμμα».

«Παρών» από τους διαφωνούντες αλλά… σεμνά και ταπεινά


Με σημαιοφόρους τους κ.κ. Β. Πολύδωρα και Π. Τατούλη, οι διαφωνούντες βουλευτές δήλωσαν «παρών» αλλά διπλωματικά, με τρόπο που δεν άφηνε περιθώρια στην κομματική ηγεσία να κάνει λόγο για «προκλητική παρουσία» που θα μπορούσε να σταθεί αφορμή για μια «παραδειγματική διαγραφή», όπως εκτιμούσαν οι περισσότεροι. «Έμεινα όρθιος, θέλοντας να εκφράσω έναν λαό που δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τη Ν.Δ. ως θώρακα ανομιών. Δεν υπάρχουν ανομίες; Αυτό χρειάζεται απόδειξη. Για να μπορούμε να βγούμε στα χωριά, τις ρούγες και τα καφενεία!» είπε ο κ. Πολύδωρας, παγώνοντας το προεδρείο του κομματικού οργάνου, αλλά τόνισε ότι «η Ν.Δ. είναι το σπίτι του».

Ο κ. Τατούλης, που παρακολούθησε ανέκφραστος την ομιλία του Πρωθυπουργού, ζήτησε να γίνει έκτακτο συνέδριο για την «επανίδρυση» της Ν.Δ., για «να βγούμε από την κρίση και όχι για ξαναμοίρασμα της τράπουλας», όπως ανέφερε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν μπορούν οι πολλοί να γίνονται συνένοχοι μιας κακώς νοούμενης κομματικής αλληλεγγύης» και κατέληξε λέγοντας: «Να απομονώσουμε τους λίγους επίορκους… να διώξουμε τις αράχνες και τα ποντίκια που ροκανίζουν τον δημόσιο πλούτο…». Επίθεση στον κ. Τατούλη πάντως εξαπέλυσαν ο κ. Μεϊμαράκης, που ανέφερε ότι το κόμμα δεν χρειάζεται «επανίδρυση», αλλά και στελέχη (Γ. Βλάχος, Αθ. Χειμάρας κ.ά.) που προέτρεψαν τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στη διαγραφή του. Παρούσα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία- όρθια μπροστά στις κάμερες- δήλωσε ότι «έχει ψυχική δύναμη όσο ποτέ», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «χρειάζεται όραμα και προοπτική στη βάση του προγράμματος της Ν.Δ.».

«Παραπολιτική» τα σκάνδαλα


Με τελεσίγραφα σε αυστηρό ύφος και σε πρώτο πρόσωπο, αλλά και με μια γενική αναφορά περί αυτοκριτικής, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα και να οδηγήσει την κυβέρνηση σε άλλη κατεύθυνση. Στο ακροατήριο της γαλάζιας Κεντρικής Επιτροπής με πολλούς κρατικούς αξιωματούχους τα χειροκροτήματα περίσσεψαν, αλλά οι υπουργοί και οι βουλευτές δεν έκρυβαν την ανησυχία ότι η απόσταση της κυβέρνησης από την κοινωνία μεγαλώνει και πως ο κ. Καραμανλής για δεύτερη φορά μετά το «ναυάγιο» της ΔΕΘ φαίνεται «αποκομμένος» από την κοινή γνώμη.

Ο κ. Καραμανλής επέμεινε ουσιαστικά ότι οι σκανδαλώδεις υποθέσεις που ταλανίζουν την κυβέρνηση είναι υπερτονισμένες και κινούνται στον χώρο της «παραπολιτικής», ενώ η κυβέρνηση ασχολείται με την «πραγματική πολιτική». «Υπάρχει μια ατελείωτη σκανδαλολογία που συμπλέκει υπαρκτά ζητήματα με σενάρια, φημολογίες και διαδόσεις, εκθέτοντας δικαίους και αδίκους. Καλλιεργείται από ορισμένους, από κόμματα και ιδιοτελή συμφέροντα, ένα κλίμα συνολικής απαξίωσης που επισκιάζει το έργο της κυβέρνησης. Κάποιοι επιχειρούν να ποδηγετήσουν την κοινή γνώμη και να εκβιάσουν αποφάσεις. Δεν θα τα καταφέρουν. Δεν υπάρχει καμία ανεκτικότητα σε οποιαδήποτε παρανομία. Αυτό να μην το ξεχνάει ποτέ κανένας», ανέφερε.