Το μεγάλο ψέμα του Ασωπού

Καρκινογόνα και επικίνδυνα μέταλλα στο ποτάμι σε νέες μετρήσεις παρά τις διαψεύσεις ΥΠΕΧΩΔΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2008 07:00 |
 Το μεγάλο ψέμα του Ασωπού

Νέα έρευνα- βόμβα διαψεύδει την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι στα νερά του Ασωπού δεν ανιχνεύεται εξασθενές χρώμιο. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου στις 31 Ιουλίου, η πλέον πρόσφατη μελέτη του Τομέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποδεικνύει ότι η ρύπανση συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
Καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, βάριο και άλλα τοξικά μέταλλα διαρρέουν στην κοίτη του ποταμού σε υψηλές συγκεντρώσεις, όπως προκύπτει από την έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας πριν παρουσιαστεί σε διεθνές συνέδριο για το νερό στις 16 Οκτωβρίου.

Στα νερά του Ασωπού καταγράφηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. «Από αυτά υπολογίζεται ότι τα 100 μικρογραμμάρια καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα καθώς η περιοχή αποτελείται κυρίως από πετρώματα που διαπερνώνται εύκολα από υγρά», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Θεολόγος Μιμίδης.

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Τα νερά του ποταμού από τα Οινόφυτα έως τον Ωρωπό κρίνονται ακατάλληλα για άρδευση. Και όμως, χρησιμοποιούνται
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε προηγούμενη έρευνα του κ. Μιμίδη σε γεωτρήσεις κοντά στην κοίτη η συγκέντρωση των υπογείων υδάτων σε εξασθενές χρώμιο ανερχόταν σε 100 μικρογραμμάρια. Σημειώνεται δε ότι το όριο για το πόσιμο νερό σε ολικό χρώμιο είναι 50 μικρογραμμάρια ενώ δεν υπάρχει όριο για την περιεκτικότητά του σε εξασθενές χρώμιο καθώς θεωρείται καρκινογόνο. Ωστόσο, οι αναλύσεις της έρευνας που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2008 διαψεύδουν την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ όπου αναφερόταν: «από τις συνεχείς δειγματοληψίες στην περιοχή διαπιστώνεται ότι δεν ανιχνεύεται τον τελευταίο καιρό εξασθενές χρώμιο στα επιφανειακά νερά»...

Από Οινόφυτα μέχρι Ωρωπό
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου αλλά και των άλλων τοξικών μετάλλων εντοπίζονται στη βιομηχανική περιοχή γύρω από τα Οινόφυτα έως και τις εκβολές του Ασωπού στον Ωρωπό. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από εξασθενές χρώμιο, εντοπίζεται νικέλιο σε συγκεντρώσεις 31 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο (20 το όριο σύμφωνα με την έρευνα), κοβάλτιο 30 μικρογραμμάρια (όριο 0), σίδηρος 420 μgr (όριο 200), μαγγάνιο 157 μgr (όριο 50) και βάριο 18.000 μgr (όριο 0). «Ιδιαίτερα σπάνια και χαρακτηριστική της μόλυνσης των υδάτων του Ασωπού είναι η συνύπαρξη νιτρικών και καρκινογόνων νιτρωδών στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων», επισημαίνει ο κ. Μιμίδης. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην λεκάνη του Ασωπού ανέρχονται σε 351.400 στρέμματα. Στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται και το εξής: τα νερά του ποταμού από το ύψος της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων έως και τις εκβολές του στον Ωρωπό κρίνονται ακατάλληλα για άρδευση λόγω της ρύπανσής τους από βαρέα μέταλλα.

Από καταγγελίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής προκύπτει ότι σε σημεία όπου ο ποταμός εμφανίζει ροή υπάρχουν σωλήνες οι οποίοι αντλούν από την κοίτη νερό για την άρδευση παρόχθιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ και στις γεωτρήσεις που αντλούν τα υπόγεια ύδατα έχουν καταγραφεί υψηλές συγκεντρώσεις σε εξασθενές χρώμιο και άλλα τοξικά μέταλλα που θεωρούνται επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία σε τιμές που ξεπερνούν τα όρια.


13.000 κυβικά μέτρα απόβλητα την ημέρα!

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ της έρευνας αναφέρεται ότι «η συλλογή μεγάλου αριθμού δειγμάτων κατά μήκος όλης της έκτασης του ποταμού επιβεβαίωσε την καθολική ρύπανση και μόλυνσή του. Το νερό το οποίο παροχετεύεται προς τις εκβολές του οφείλεται αποκλειστικά σε εκχύσεις βιομηχανικών αποβλήτων, οι οποίες ανέρχονται περίπου σε 13.000

κυβικά μέτρα ανά ημέρα κατά την υγρή περίοδο», δηλαδή από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε από τους συντάκτες της μελέτης, στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ασωπού δραστηριοποιούνται συνολικά 407 βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες «ποικίλης ρυπαντικής δραστηριότητας, με πιο ήπιες αυτές των μονάδων διατροφής και πιο έντονες αυτές των βαφείων- φινιριστηρίων και των μεταλλουργικών μονάδων». Ειδικότερα, προέκυψε ότι στην περιοχή εδρεύουν 164 βιομηχανίες επεξεργασίας μετάλλων, 20 χημικών προϊόντων, 12 χρωμάτων- βερνικιών, 1 βυρσοδεψείο και πολλές ακόμα. Ανάμεσά τους εντοπίζονται και 73 παραγωγής ειδών διατροφής, αφού ποτέ στην περιοχή δεν υπήρξε χωρική ομαδοποίηση ομοειδών βιομηχανιών. «Πολλές από τις βιομηχανίες αφήνουν απόβλητα στην αυλή τους, με αποτέλεσμα αυτά να διαχέονται λόγω των καιρικών συνθηκών σε άλλες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση», προσθέτει ο κ. Μιμίδης.

12
ΧΑΡΟΣ
25/01/2010 18:17
ΩΡΕ ΓΛΕΝΤΑΤΕ ΦΑΤΕ ΠΙΕΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ,
Αριστείδης
03/10/2008 18:16
Όλος ο κάμπος στον Άγιο Θωμά βοιωτίας ποτίζεται με παραποτάμιες γεωτρήσεις του Ασωπού. Αυτά τα προιόντα ποιος θα τα φάει Κύριε Σουφλιά; Αυτούς τους ανθρώπους τους αγρότες ποιος θα τους βοηθήσει Κύριε Σουφλιά; Αλλά εσείς ξέρετε. Η Νομαρχία είναι υπεύθυνη. η Νομαρχία επίσης ξέρει: Ο Δήμος είναι υπεύθυνος. Ο δήμος επίσης ξέρει: Δεν πάτε να πνηγείτε αγρότες;
Γιαννης Χ.
01/10/2008 22:42
Εμείς που διαμένουμε στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Θωμά του Δήμου Οινοφύτων, τι να κάνουμε Κύριε Υπουργέ;
Να συνεχίσουμε να ποτίζουμε τα χωράφια μας με τις γεωτρήσεις μας δίπλα στον Ασωπό;
ότι μας πείτε εσείς. Γιατί εμείς, μόνο εσάς εμπιστευόμαστε.
σκιαδοπουλος παναγιωτης
24/09/2008 16:58
ηθελα να ηξερα υπαρχε εισαγελεας με καθαρη συνειδηση να ασχοληθει με αυτο το θεμα???? ηθελα να ηξερα αγαπητοι κατοικοι του ωροπου και της ευρητερης περιοχης θελετε σιγουρα να σταματησει αυτη η δολοφονια του ανθρωπου και της φυσης? αν ναι αναρωτηθειτε ειναι αρκετα αυτα που κανετε για να λυθει αυτο το θεμα και παρτε αποφασεις...ξερετε πως μπορει ενας λαος να επεναστατησει...εχουμε παρελθον εμεις οι ελληνες απο επαναστασεις ειρηνικες και μη...... καλο αγωνα σε ολους μας... παναγιωτης
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ
24/09/2008 15:56
ο νυν Υπ.ΠΕΧΩΔΕ αξιοποιεί τον μηχανισμό απόκρυψης που είχαν στήσει οι πρώην ΠΕΧΩΔΕ.Υπ.ΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ έχει πεί και το αλησμόνητο"φέρτε μου έναν που πέθανε απο το νέφος"!!!
Στρατής Λουπάτατζης
24/09/2008 15:48
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ, ΕΞΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΜΕΤΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.
ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.


ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !
ΆΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ. ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΡΝΟ
- ΈΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
- ΈΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
- ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ.
- ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ (ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ, ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΖΩΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΤΗ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν.19640/79 ΚΛΠ)
- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΤΥΠΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ ΜΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
- ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΡΥΠΑΝΤΕΣ -ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΑΣ
- ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΠΛΗΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ.

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ......
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2008, ημέρα Παρασκευή, στο ΣΤ'' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας (κτίρια πρώην Σχολής Ευελπίδων), θα γίνει η δίκη της τ. Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη.Την δίκη προκάλεσε ο κ. Ιωάννης Δερμιτζάκης, που με απόφαση του κ. Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αντικατέστησε τον Ιούλιο του 2005 την κ. Καραβασίλη, επειδή η κ. Καραβασίλη άσκησε κριτική και διατύπωσε τις επιστημονικές της απόψεις, για το σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης της κοιλάδας του Ασωπού.....

* ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!
* ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ!!!
* ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ !!!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ. ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ


ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΧΡΩΜΙΟΠΛΗΚΤΟΣ - ΝΕΡΟΚΟΥΒΑΛΗΤΗΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ
Γιωργος
24/09/2008 14:44
Ο υπουργός ΣΟΥΦΛΙΑΣ και οι προηγούμενοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ ειναι προσωπικά ένοχοι για τους θανάτους από καρκίνο στην περιοχή. Αδιαφορούν για τις ζωες που χάνονται και επιτρέπουν στις βιομηχανίες να συνεχίζουν να ρυπαίνουν ακόμα και μετα τις περσινές αποκαλύψεις. Μεχρι πέρσι είχαν την δικαιολογία οτι δεν γνώριζαν (ενω στην πραγματικότητα γνωριζαν τα παντα), αλλα τωρα πια δεν υπάρχει καμια δικαιολογία.ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΝΕΡΟ, ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ !!!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΚΗΣ
24/09/2008 14:36
ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΜΠΕΚΡΗΔΕΣ. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!!! ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ .
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΣΑΝΤΕΣ
24/09/2008 12:55
ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ...
ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ... ΒΟΛΟΛΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙΙ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΒΟΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ?
ΖΟΥΜΕ ΩΣ ΟΙΚΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ ΩΡΟΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΑΙ.
ΑΚΟΥΣΑ ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ 10 ΕΚΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ...ΑΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΦΡΙΚΗ ΙΣΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ...
μαρια
24/09/2008 11:36
καλε ο υπουργος δεν κανει πλατες στις ρυπογονες βιομηχανιες. απλα ο ανθρωπος ως γνωστον βαριακουει και ετσι δεν ακουσε οταν του ειπαν οτι στα νερα του Ασωπου βρεθηκε και παλι εξασθενες χρωμιο κτλ. γιαυτο βγαζουν ανακοινωσεις απο το υπεχωδε οτι ολα καλα. πολυ δουλεμα πεφτει και πολυ υπομονη κανουμε
ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΝΤΑΚΗ
24/09/2008 09:34
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑς!

ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΕΝΝΟΙΩΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ.
ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΙ ΟΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚ.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙς ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΣΜΗ.
ΕΜΕΙς ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΠΟΣΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗς ΓΙΑΓΙΑς ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗς ΣΚΑΦΗς. ΠΛΕΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΦΕΡΜΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΠΙΤΟΝΙΑ Η ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΜΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ.
ΑΥΤΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΣΟΠΙΚΗ ΜΑς ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙς ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ.ΥΠΑΡΧΕΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕς ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟς
ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΤΙ ΧΑΛΙΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΙΛΛΙΩΤΗΣ
24/09/2008 08:35
ΠΕΡΣΥ ΚΑΗΚΕ ΦΕΤΟΣ ΜΥΡΙΣΕ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΚΟΙΜΩΤΑΝΕ. ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΗΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΤΑ 13.000 ΚΥΒΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΉΤΩΝ ?