Στο Ίντερνετ ο στρατός «αναστενάζει». Η φωτογραφία του «ταξιάρχου με το κόκκινο στρινγκ» που «κρεμάστηκε» στο Διαδίκτυο δεν είναι η μοναδική που έχει προκαλέσει αμηχανία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Πριν από λίγον καιρό κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο δύο βίντεο από ομάδα καταδρομέων οι οποίοι πραγματοποιούν την καθιερωμένη ανά εξάμηνο πορεία των 50 χιλιομέτρων και στα οποία οι στρατιώτες εμφανίζονται να τραγουδούν αυτοσχέδια τραγουδάκιαύμνους μίσους.

Οι καταδρομείς, με πλήρη εξάρτυση όπως απαιτεί η συγκεκριμένη άσκηση, έχουν βιντεοσκοπηθεί από κινητό συναδέλφου τους να τραγουδούν. «Τους βλέπετε αυτούς; Τους λένε Αλβανούς. Κορδόνια θα φτιάξουμε με τ΄ άντερα από

ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ

Πρώην διοικητής στρατιωτικής μονάδας παραδέχεται ότι προέτρεπε τους στρατιώτες του να τραγουδούν «ύμνους» μισαλλοδοξίας

αυτούς. Τους βλέπετε αυτούς; Τους λέν΄ Οθωμανούς. Τα αρβύλια μας θα φτιάξουμε με δέρματα από αυτούς» είναι το περιεχόμενο του πρώτου τραγουδιού. Λίγο αργότερα- και με τον ρυθμό που δίνει επικεφαλής της ομάδας- οι καταδρομείς αρχίζουν ένα ακόμη τραγούδι «μισαλλοδοξίας».

Το δεύτερο «βίντεο» από την ίδια πορεία είναι στο ίδιο κλίμα: «Ήταν ένα καράβι, ένα αρματαγωγό. Από τον Βόλο σάλπαρε να σπείρει πανικό. Πάει παραλία, στη Μικρά Ασία. Να σπείρει φλόγες και φωτιά σε όλη την Τουρκία. Κατέβηκαν τα βατ, γεμάτα πεζοναύτες. Με ηθικό ατσάλι και όποιον Τούρκο βρήκανε του πήραν το κεφάλι. Πεθάναν παλικάρια, πεθάνανε παιδιά. Τον δρόμο για να ανοίξουνε για την ΑγιαΣοφιά. Τον τρούλο της Αγια-Σοφιάς θα ανέβω για να βγάλω την τούρκικη ημισέληνο και τον σταυρό να βάλω. Και τότε μόνο ο Θεός την Πόλη θα φωτίσει και ο ύμνος ο ελληνικός παντού θα αντηχήσει».

Τι λέει πρώην διοικητής

«Τα συνθήματα χρησιμοποιούνται τους περισσότερες φορές συνειδητά για την ανύψωση του ηθικού των στρατιωτών και ειδικότερα στους καταδρομείς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας που διαμορφώνεται στο σώμα», λέει ο ταξίαρχος εν αποστρατεία κ. Νίκος Τόσκας. Ο ίδιος παραδέχεται πως όταν ήταν διοικητής στρατιωτικής μονάδας στον Έβρο προέτρεπε τους στρατιώτες του να τραγουδούν παρόμοιους «ύμνους». «Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, ταλαντεύομαι αν έκανα τότε τη σωστή επιλογή», παραδέχεται μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Μηνύματα μισαλλοδοξίας δεν έχουν πλέον θέση στον στρατό», λέει ο πρώην καταδρομέας και εκπαιδευτής αλεξιπτωτιστών Θανάσης Μπάφας, που αποκαλύπτει πως σχετική απόφαση για την εξάλειψη συνθημάτων εις βάρος Τούρκων, Αλβανών και άλλων εθνοτήτων έχει εκδοθεί εδώ και έξι χρόνια από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. «Όποιος διοικητής παραβεί την εντολή έρχεται αντιμέτωπος με πειθαρχική δίωξη» σημειώνει ο κ. Μπάφας.

Τους χτυπούσαν και βιντεοσκοπούσαν


ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ «βίντεο μίσους» δεν βγήκε ποτέ στο Ίντερνετ. Προβλήθηκε σε ένα Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ) τον Σεπτέμβριο του 2004. Μία ομάδα 10 Αφγανών και Παλαιστινίων λαθρομεταναστών εγκαταλείφθηκε από Τούρκους δουλεμπόρους στο Φαρμακονήσι. Οι λαθρομετανάστες έγιναν αντιληπτοί από καταδρομείς, οι οποίοι αρχικά τους ξυλοφόρτωσαν στην παραλία όπου τους συνέλαβαν. Στη συνέχεια τους μετέφεραν στο γήπεδο μπάσκετ της μονάδας, όπου τους ανάγκασαν να γονατίσουν με τα χέρια πίσω από κεφάλι, ενώ δύο καταδρομείς τους χτυπούσαν βάναυσα «προσπαθώντας να παίξουν μαζί τους μπάλα», όπως είπαν.

Στη συνέχεια το βίντεο της θηριωδίας παίχτηκε στο ΚΨΜ της μονάδας με τους «παλικαράδες» να απειλούν όποιον μιλήσει πως «θα είναι η τελευταία του ημέρα εκεί». Τα θύματά τους ύστερα από τις πρώτες βοήθειες που δέχτηκαν από τον γιατρό του φυλακίου οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο της Λέρου, ενώ ένας ή δύο που ήταν πιο βαριά χτυπημένοι μεταφέρθηκαν στη Ρόδο. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ, το βίντεο της ντροπής καταστράφηκε από τους εμπλεκομένους, ενώ ακολούθησαν ποινές- χάδι στους πρωταγωνιστές της βαρβαρότητας.

36 στρατοί δέχονται ομοφυλόφιλους αλλά όχι ο ελληνικός


ΕΠΙΣΗΜΩΣ 36 στρατοί, μεταξύ των οποίων ο γερμανικός, γαλλικός, βρετανικός και ο ισραηλινός δέχονται στις τάξεις τους ομοφυλόφιλους. Ο ελληνικός στρατός δεν ανήκει σε αυτούς. Είναι ένας από τους 14 στρατούς που απαγορεύουν τη συμμετοχή ομοφυλόφιλων στις τάξεις τους. Οι ιατρικές εξετάσεις που γίνονταν με σκοπό να αποδειχθεί αν ο υποψήφιος οπλίτης ήταν «ομοφυλόφιλος έχουν πλέον καταργηθεί, αλλά οπλίτες για τους οποίους υπάρχει υποψία πως μπορεί και να είναι ομοφυλόφιλοι συχνά υπηρετούν σε βοηθητικές θέσεις».

Ωστόσο η φωτογραφία του αποκαλούμενου και «ροζ ταξίαρχου» της Αεροπορίας Στρατού δεν αποτελεί το μοναδικό σχετικό περιστατικό. Στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί φωτογραφίες από «καλλιστεία» στρατιωτών σε θαλάμους, ενώ τους τελευταίους μήνες ολιγόλεπτο βίντεο γυρισμένο από κινητό σε θάλαμο οπλιτών που δείχνει στρατιώτη να μιμείται τη Σίρλεϊ Μπάσεϊ ενώ άλλοι οπλίτες κατά διαστήματα τον χαϊδεύουν έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο Πεντάγωνο.

Καταγγελίες για υπαξιωματικούς και οπλίτες


ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ για πιθανή συμμετοχή τουλάχιστον δύο υπαξιωματικών ή Επαγγελματιών Οπλιτών σε ιστοσελίδες ομοφυλοφίλων για αναζήτηση γνωριμιών διερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού. Όπως και στην περίπτωση του ταξίαρχου που φέρεται να συμμετείχε, με ανάρτηση ημίγυμνων φωτογραφιών του, σε ανάλογο βρετανικό site, το πρώτο που επιχειρείται από τους «κυβερνοστρατιώτες»- χάκερ του ΓΕΣ είναι να γίνει η αρχική ταυτοποίηση των καταγγελθέντων με τους εικονιζόμενους στα υποδεικνυόμενα sites. Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, το ενδιαφέρον του Στρατού εστιάζεται κυρίως σε τυχόν παράλληλη διάπραξη αδικημάτων όπως π.χ. η χρήση ναρκωτικών ή η πορνεία.

Στο μεταξύ η δισκέτα με το υλικό που σχετίζεται με τον υποτιθέμενο ταξίαρχο εστάλη χθες στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστωθεί αν οι φωτογραφίες είναι προϊόν μοντάζ. Την εκδοχή αυτή διατύπωσε και ο ταξίαρχος στο πλαίσιο της εξέτασής του, όπως και ο συνήγορός του κ. Κούγιας, που δήλωσε σε τηλεοπτικούς σταθμούς ότι τις φωτογραφίες κατασκεύασαν «σκοτεινοί κύκλοι» για να πλήξουν τον πελάτη του εν όψει κρίσεων. Γύρω από το θέμα του ταξίαρχου έχει ξεσπάσει και άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή όπου αναφερόταν και το όνομα του εμπλεκόμενου στην υπόθεση ταξίαρχου της Αεροπορίας Στρατού. Στο σημείο αυτό «πάτησε» ο υπουργός Άμυνας για να αποφύγει, όπως λένε από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη, τις ευθύνες για την τοποθέτηση του αξιωματικού αυτού στην επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος του Σινούκ.