Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «ATHENA» (Athena International Olive Oil Competition – ATHIOOC), που φέτος διεξήχθη στο Costa Navarino της Μεσσηνίας 20 με 22 Μαρτίου. Συμμετείχαν 295 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα (+15% σε σχέση με πέρυσι) από 9 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Τουρκία και Τυνησία), τα οποία δοκίμασαν και αξιολόγησαν 23 κριτές από 11 χώρες.

Από το σύνολο των δειγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, τα 156 ήταν ελληνικά (53%) και τα 139 (47%) ξένα. Παρατηρείται, δηλαδή, μία αύξηση στις ξένες συμμετοχές που ξεπερνά το 200% η οποία, σε συνάρτηση με τη σύνθεση της κριτικής επιτροπής όπου σχεδόν τα 2/3 της ήταν ξένοι εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους, κατοχυρώνει τον Athena όχι μόνο ως το μοναδικό στη χώρα μας πραγματικά διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου, αλλά και ως έναν από τους πιο σοβαρούς διαγωνισμούς του είδους του παγκοσμίως.

Ο ATHIOOC 2017 απένειμε 175 μετάλλια: 17 Μεγάλα Χρυσά, 65 Χρυσά, 55 Αργυρά και 38 Χάλκινα, με τα ελληνικά ελαιόλαδα να αποσπούν το 42% των διακρίσεων. Η κριτική επιτροπή απένειμε επίσης διάφορα ειδικά βραβεία, ανάμεσά τους και στο καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού (αφού ξαναδοκίμασε «τυφλά» και τα 17 ελαιόλαδα που απέσπασαν Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο). Έτσι, ως «Best of Show» αναδεικνύεται για 2η συνεχόμενη χρονιά το ελαιόλαδο «TreFórt» του παραγωγού Paolo Bonomelli που δραστηριοποιείται στην περιοχή Βένετο της Ιταλίας. Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν φέτος 92 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς (+28% σε σχέση με πέρυσι) γεγονός που καταδεικνύει τον εξαιρετικό πλούτο του κόσμου της ελιάς και του ελαιολάδου.

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα των ελληνικών ελαιολάδων σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η ελαιοκομική χρονιά θεωρείται μέτρια. Τα ελληνικά ελαιόλαδα απέσπασαν 13% περισσότερα μετάλλια, ενώ για 1η φορά ένα ελληνικό ελαιόλαδο αποκτά «Μεγάλο Χρυσό» μετάλλιο. Πρόκειται για το «39/22 Κορωνέικη» από την Αργολίδα της εταιρείας Great Stories, που είναι φυσικά και το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο του διαγωνισμού.

O AΤΗIOOC 2017 διεξήχθη στο Costa Navarino της Μεσσηνίας με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Η διεξαγωγή του Athena στη Μεσσηνία συνάδει με το σκοπό του Ιδρύματος να προωθήσει την αειφόρο αγροτική ανάπτυξή της. Η Μεσσηνία είναι μία από τις σπουδαιότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και καλύπτει το 1/3 περίπου της συνολικής ελληνικής παραγωγής.

Λεπτομερή αποτελέσματα, οι κριτές, φωτογραφίες, και άλλες πληροφορίες για το διαγωνισμό βρίσκονται στον ιστότοπο www.athenaoliveoil.gr.

Η τελετή απονομής του ATHIOOC 2017 θα γίνει στην Αθήνα, το Σάββατο 22 Απριλίου 2017 στις 18:00, στο ξενοδοχείο King George II στην Πλατεία Συντάγματος. Θα προηγηθεί ολοήμερη παρουσίαση και των 175 βραβευμένων ελαιολάδων που θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή.

Την πρωτοβουλία και επιμέλεια οργάνωσης του Αthena International Οlive Oil Competition έχει η εταιρεία επικοινωνίας Vinetum, με μεγάλη πείρα στην οργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, διαγωνισμών και άλλων εκδηλώσεων υψηλού κύρους και απαιτήσεων. Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Ντίνος Στεργίδης και Διευθύντριά του η Μαρία Κατσούλη, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και 1η Σομελιέ Ελαιολάδου της Ελλάδος.

Μεγάλος χορηγός του διαγωνισμού φέτος είναι το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, η εταιρία Yoleni’s, η εταιρία ΒΑΜΒΑΚΑΣ Α.Ε., το Perrotis College, η World Olive Oil Exhibition, ενώ σημαντική βοήθεια έχουν προσφέρει τοπικοί και περιφερειακοί φορείς όπως ο Δήμος Τριφυλίας, ο Δήμος Πύλου-Νέστωρα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.