Οι φόβοι για κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας επιδείνωσαν χθες το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις παγκόσμιες εξελίξεις, να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 4% έπειτα από έναν μήνα και σκαρφάλωσε ακόμα και στο 4,040%, με άνοδο της τάξης του 2,02% από προχθές, ενώ πάνω από το 3% και στο 3,130% βρέθηκε η απόδοση του 5ετούς, με άνοδο 3,71% από την προηγούμενη ημέρα.

Η συμπεριφορά των ελληνικών κρατικών τίτλων αυτήν την εβδομάδα αποτυπώνει το επιφυλακτικό κλίμα που ακόμα κυριαρχεί στις αγορές απέναντι στην Ελλάδα, καθώς και την αύξηση των ανησυχιών μετά και την έκθεση του ΔΝΤ, τη στιγμή που σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα.

Το ελληνικό spread στο 10ετές διαμορφώνεται στις 359 μονάδες βάσης και το spread στο 7ετές στις 347 μονάδες βάσης. Στη σκιά των πιέσεων που δέχθηκαν όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο επέστρεψε χθες στις 755 μονάδες.

Το γεγονός πάντως ότι το κόστος δανεισμού του Δημοσίου επανήλθε πάνω από το επίπεδο του 4% προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη λήξη του προγράμματος τα ελληνικά ομόλογα αποδεικνύουν ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε οποιαδήποτε αναταραχή, πόσω μάλλον αν συμβεί κάποιο απρόσμενο περιστατικό που θα επηρεάζει ευθέως την ελληνική οικονομία.

Η πίεση στα ελληνικά ομόλογα δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό και από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ, που αναφέρει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν εγκλωβισμένες σε επίπεδα μεταξύ 5% και 6% για τις επόμενες δεκαετίες, προκάλεσε αντιδράσεις, όμως οι ελληνικές Αρχές έχουν πλέον συνηθίσει τις υπερβολικές, πολλές φορές, εκτιμήσεις του.

Σε υψηλό πέντε εβδομάδων κινήθηκε χθες η απόδοση των ιταλικών τίτλων καθώς φαίνεται να επανέρχονται οι ανησυχίες για εντάσεις στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας. Ομως, την ίδια ώρα, η απόδοση του γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε καθώς οι επενδυτές αναζητούν και πάλι ασφαλή καταφύγια λόγω της κλιμάκωσης της εμπορικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η ΔΟΣΗ. Η Αθήνα περιμένει τις επόμενες ημέρες τη δόση των 15 δισ. ευρώ. Μετά την έγκριση που έδωσε η γερμανική Βουλή στη συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση ξεκίνησε και τυπικά η διαδικασία από τους θεσμούς.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προαναγγέλλει την εκταμίευση της δόσης μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο ESM επισήμανε επίσης ότι η Κομισιόν υπέγραψε (όπως προβλέπεται) το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που λήγει σε λίγες ημέρες, την 20ή Αυγούστου. Ανάλογη υπογραφή αναμένεται και από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM, η Σύνοδος των Διοικητών της 12ης Ιουλίου αποφάσισε την έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου. Τότε όμως υπήρχε η επιφύλαξη της γερμανικής πλευράς λόγω του ΦΠΑ. Ετσι όπως αναφέρεται, το Μνημόνιο «εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Διοικητών την 1η Αυγούστου 2018 μετά την ολοκλήρωση των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών». Επισημαίνεται επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε εξ ονόματος του ESM το Συμπληρωματικό Μνημόνιο, το οποίο εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015 και επικαιροποιήθηκε για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2018». Η κίνηση αυτή «ανοίγει τον δρόμο στο Διοικητικό Συμβούλιο να εγκρίνει την εκταμίευση της 5ης δόσης, κάτι που σχεδιάζεται να γίνει τις επόμενες ημέρες».