H Apple, ο αμερικανικός κολοσσός που έφερε την επανάσταση στον κόσμο της πληροφορικής και της κινητής τηλεφωνίας με το διάσημο πλέον iPhone, έγινε σήμερα η πρώτη ιδιωτική εταιρεία η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανέρχεται σε άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αυτό το συμβολικής σημασίας φράγμα καταρρίφθηκε όταν η αξία των μετοχών της έφθασε, γύρω στις 18.50 ώρα Ελλάδας, στην τιμή των 207,05 δολαρίων στη Γουόλ Στριτ.

Η κινεζική εταιρεία PetroChina είχε υπερβεί για σύντομο χρονικό διάστημα το όριο αυτό το 2007.

Ακόμα κι αν από τεχνικής πλευράς αυτή η επίδοση δεν είναι σημαντική, οι χρηματιστές και οι επενδυτές της Wall Street ενθουσιάζονται με τον συμβολισμό της όλης εξέλιξης.

«Το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων είναι σίγουρα ψυχολογικό και στέλνει στην αγορά ένα μήνυμα ανάπτυξης και σημασίας» επισήμανε ο Χάουαρντ Σίλβερμπλατ, αναλυτής S&P Dow Jones Indices.

Στην αίθουσα συναλλαγών της τράπεζας LBBW στη Νέα Υόρκη, «δεν καταγράφεται ιδιαίτερη έξαψη» παρατήρησε από την πλευρά του ο Καρλ Χίλινγκ, χρηματιστηριακός αναλυτής.

«Είτε η εταιρεία αξίζει 990 δισεκατομμύρια είτε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο Χρηματιστήριο, αυτό δεν αλλάζει πολλά για τους επενδυτές» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι κυρίως μια απόδειξη της σημαντικότητας που έχει η Apple» στην αμερικανική οικονομία.

Από το γκαράζ στη χρηματιστηριακή αξία 1 τρισεκατ. Δολαρίων

Από τη «χαμηλών τόνων» ίδρυσή της σε ένα γκαράζ στο Σίλικον Βάλεϊ πριν από 40 και πλέον χρόνια, η Apple έφθασε σχεδόν στην πτώχευση για να καταφέρει σήμερα να καταρρίψει το συμβολικό φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία.

Ορισμένες από τις ημερομηνίες σταθμούς του κολοσσού:

-Απρίλιος 1976: Ο Στιβ Τζομπς, ο Στιβ Βόζνιακ και ο Ρόναλντ Γουέιν ιδρύουν την Apple Computer με στόχο να πουλήσουν ένα μοντέλο υπολογιστή που είχε κατασκευάσει ο Βόζνιακ.

-Δεκέμβριος 1980: Η Apple κάνει τα πρώτα της βήματα στο Χρηματιστήριο με την τιμή της μετοχής της στα 22 δολάρια.

-Ιανουάριος 1984: Η Apple λανσάρει τον πρώτο υπολογιστή της Macintosh με ένα διαφημιστικό σποτ με τον τίτλο «1984» υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του διάσημου Ρίντλεϊ Σκοτ.

Αυτός ο υπολογιστής γραφείου, που σύντομα θα αποκαλείται +Mac+ παρουσιάζει δύο σημαντικές καινοτομίες: το ποντίκι όπως και τα εικονίδια πάνω στα οποία ο χρήστης μπορεί να κλικάρει, ανοίγοντας τον δρόμο της πληροφορικής στο ευρύ κοινό.

-Σεπτέμβριος 1985: Ο Στιβ Τζομπς, γνωστός για τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του, αποχωρεί από την εταιρεία έπειτα από μια μάχη εξουσίας με τον γενικό διευθυντή Τζον Σκάλεϊ. Ο Στιβ Βόζνιακ αποχωρεί επίσης.

-Δεκαετία του 1990: ο ανταγωνισμός των Windows της Microsoft και διάφορες εμπορικές αποτυχίες, οδηγούν τον όμιλο σε οικονομική δυσχέρεια. Προχωρά σε καταργήσεις θέσεων εργασίας και σε αναδιάρθρωση της ηγετικής ομάδας.

-Σεπτέμβριος 1997: η μετοχή της Apple καταρρέει σε ιστορικό χαμηλό, γύρω στα 7 δολάρια. Ο Στιβ Τζομπς επιστρέφει, αναλαμβάνοντας και πάλι τα ηνία, ενώ η εταιρεία φλερτάρει με την πτώχευση. Η Microsoft βοηθά την Apple να επιβιώσει επενδύοντας 150 εκατομμύρια δολάρια.

-Αύγουστος 1998: Η Apple παρουσιάζει τον iMac.

-Οκτώβριος 2001: Η Apple αποκαλύπτει το mp3 iPod και ανοίγει τα πρώτα Apple Store.

-Απρίλιος 2003: ανοίγουν η διαδικτυακή μπουτίκ iTunes Store, όπου ο χρήστης μπορεί να αγοράσει ψηφιακά περιεχόμενα, με ελάχιστη τιμή στα 99 σεντς ανά τραγούδι.

-Ιούνιος 2007: παρουσιάζεται το iPhone, μια επανάσταση στην κινητή τηλεφωνία. Η εταιρεία μετονομάζεται σε Apple.

-Ιανουάριος 2010: παρουσίαση του iPad.

-Οκτώβριος 2011: Ο Στιβ Τζομπς πεθαίνει από καρκίνο στο πάγκρεας, λίγο αφού είχε παραδώσει τα ηνία της εταιρείας στον Τιμ Κουκ.

-Απρίλιος 2012: Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας υπερβαίνει τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

-Σεπτέμβριος 2014: παρουσιάζεται το Apple Watch

-Ιανουάριος 2016: Η Apple ανακοινώνει ότι πούλησε περισσότερα από 1 δισεκ. iphone παγκοσμίως.

-Νοέμβριος 2017: ξεκινά η πώληση του iPhone X, με αφορμή τα 10 χρόνια smartphone, με την τιμή του να ξεκινά από τα 999 δολάρια στις ΗΠΑ.