Απόφαση σύμφωνα με την οποία οι δωρεές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες από πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, κλπ, απαλάσσονται από το φόρο, έλαβε η ΑΑΔΕ, με αιχμή τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Σύμφωνα με την απόφασηορίζεται ότι, «εφόσον μέσα σε μία τριετία από την κήρυξη κάποιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας πραγματοποιούνται δωρεές χρηματικών ποσών ή άλλων κινητών περιουσιακών στοιχείων ή οποιωνδήποτε παροχών από ανώνυμους και μη δωρητές (εκτός από δωρεές ακινήτων) για την ανακούφιση πληγέντων από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα, οι δωρεές αυτές απαλλάσσονται και από το φόρο και από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης φόρου δωρεάς».

Να σημειωθεί ότι η απόφαση θεσπίζει την απαλλαγή για προσφορές χρημάτων, αγαθών, τροφίμων ή άλλων κινητών πραγμάτων σε πληγέντες από καταστροφές, αλλά όχι και για δωρεές σπιτιών ή κατοικιών στους πληγέντες, για τα οποία ο φόρος παραμένει.

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση της ΑΑΔΕ αναφέρει:

«ΠΟΛ 1156/2018

ΘΕΜΑ: Απαλλαγή πληγέντων από πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες κ.λπ. για τις προς αυτούς δωρεές τρίτων. – Άρθρο 8 της από 26-7-2018 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’ 138).

Με τη διάταξη του άρθρου 8 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 138/26-7-2018), με την οποία ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, προστέθηκε υποπερίπτωση βγ’ στην περίπτωση β’ της ενότητας Β του άρθρου 43 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια (ο οποίος κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001).

Με τη διάταξη αυτή ορίζεται ότι, εφόσον μέσα σε μία τριετία από την κήρυξη κάποιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας πραγματοποιούνται δωρεές χρηματικών ποσών ή άλλων κινητών περιουσιακών στοιχείων ή οποιωνδήποτε παροχών από ανώνυμους και μη δωρητές (εκτός από δωρεές ακινήτων) για την ανακούφιση πληγέντων από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα, οι δωρεές αυτές απαλλάσσονται και από το φόρο και από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης φόρου δωρεάς.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω, ως πληγέντες νοούνται:

α) Οι ίδιοι οι πληγέντες από πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, είτε υπέστησαν σωματική βλάβη είτε υπέστησαν υλικές ζημιές στην περιουσία τους, κινητή ή ακίνητη, εξαιτίας πυρκαγιάς, σεισμού ή πλημμύρας. 

β) Η στενή οικογένεια (σύζυγοι ή πρόσωπα με τα οποία είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β’ βαθμού) όσων απώλεσαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιών, σεισμών ή πλημμυρών».