Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα βγαίνει από τα δανειακά προγράμματα. Προσδοκίες και προβληματισμοί εκπρόσωπων των γερμανικών κομμάτων. Οι κυβερνητικές παρατάξεις CDU/CSU και SPD για την επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια.

Ο χριστιανοδημοκράτης Έκχαρντ Ρέμπεργκ θεωρείται έμπιστος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Και οι δύο κατάγονται από τη βορειοανατολική Γερμανία, οι εκλογικές τους περιφέρειες είναι η μια δίπλα στην άλλη. Εκτός αυτού ο Ε. Ρέμπεργκ είναι ο επικεφαλής των βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU) στην επιτροπή Προϋπολογισμού της βουλής. Συνήθως πρόκειται για πολιτικούς που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με κριτική ματιά. Ο ρόλος του Έκχαρντ Ρέμπεργκ τα περασμένα χρόνια ήταν να φροντίζει ώστε η δυσφορία των χριστιανοδημοκρατών βουλευτών έναντι των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων να μην παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να εκτονώνει την κατάσταση ήταν να ασκεί δημοσίως έντονη κριτική στην Αθήνα. Επί της ουσίας όμως πάντα στήριζε την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ.

«Με τεχνάσματα δεν πας μπροστά»

Μετά από χρόνια ενασχόλησης με το ελληνικό πρόβλημα ο Έκχαρντ Ρέμπεργκ εκφράζεται στη Deutsche Welle με ανακούφιση για το ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια: «Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει με επιτυχία τα μέτρα του 3ου Προγράμματος. Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, την οικονομική ανάπτυξη και την ανεργία, τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι οπωσδήποτε θετικά. Για αυτό το λόγο είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα μπορεί να μεταβεί στη μεταμνημονιακή φάση. Άλλωστε αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου. Όπως και σε αυτές, θα υπάρξει επιτήρηση αλλά και μαξιλάρι ασφαλείας. Στην Ελλάδα διατίθενται 15 δις ευρώ.»

Ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα της ευρωκρίσης είναι σύμφωνα με τον Ε. Ρέμπεργκ ότι η συνεργασία στην Ευρωζώνη «θα πρέπει να βασίζεται σε κανόνες». Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη επισημαίνει πως «με παιχνιδάκια και τεχνάσματα δεν πας μπροστά». Γρήγορα όμως «η κυβέρνηση Τσίπρα κατάλαβε ότι είναι πιο συνετό να συνεργάζεσαι σε πνεύμα εμπιστοσύνης και με σοβαρότητα με την ΕΕ και τους θεσμούς». Ένα δεύτερο μήνυμα της κρίσης είναι ότι «κανείς δεν θα πρέπει να ζει πέραν των δυνατοτήτων του». Αναφορικά με τις προοπτικές της Ελλάδας ο κ. Ρέμπεργκ δηλώνει «πεπεισμένος ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα πράγματι συνεργαστεί σε πνεύμα εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της και τηρεί και υλοποιεί τα συμπεφωνημένα μέτρα, θα πετύχει την αναχρηματοδότησή της στις κεφαλαιαγορές.»

«Η Ελλάδα θα σωθεί από τους Έλληνες»

Με ανακούφιση αντιμετωπίζει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών στην επιτροπή Προϋπολογισμού της βουλής Γιοχάνες Καρς: «Όλοι μας ενδιαφερόμαστε να μην ασχοληθούμε ξανά με αυτά τα ζητήματα – ούτε στη Γερμανία και ούτε στην Ευρώπη. Αλλά και οι Έλληνες που είναι ένας υπερήφανος λαός, έχουν κάθε συμφέρον τα πράγματα να λειτουργούν στη χώρα τους όπως αυτοί τα θέλουν.» Παρ’ ότι εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας του SPD ο κ. Καρς τα περασμένα χρόνια ήταν ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό που τον ενοχλούσε ιδιαίτερα ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε την Ελλάδα, προπαντός ο τιμωρητικός του λόγος. Παράλληλα όμως ο Γ. Καρς είχε αρκετές φορές στο παρελθόν επισημάνει ότι το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης βρίσκεται στην ίδια τη χώρα: «Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι για δεκαετίες στην Ελλάδα δεν λειτουργούσαν θεσμοί και δομές.»

Οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα πρέπει να κατανοήσουν πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί από την ΕΕ ή από τη Γερμανία ή κάποιον άλλο. Την Ελλάδα μπορούν να τη σώσουν μόνο οι Έλληνες. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα – κτηματολόγιο, αποτελεσματική δημοσιονομική διοίκηση και εφορία – είναι υπόθεση των Ελλήνων. Εμείς μπορούμε να δώσουμε μια πίστωση χρόνου, να διαθέσουμε χρήματα για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες. Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει όμως ο έλληνας εργαζόμενος, ο έλληνας φορολογούμενος και το δημόσιο να κάνουν αυτό που πρέπει για να επικρατήσουν στην Ελλάδα λογικές καταστάσεις». Από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα ο Γιοχάνες Καρς έχει αποκομίσει την εντύπωση ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες σκέφτονται ανάλογα, προπαντός οι νέοι.