Το μπρα ντε φερ στο παρασκήνιο για κορυφαίες θέσεις που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συνεχίζεται. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού ή SSM. Η θητεία της Ντανιέλ Νουί ολοκληρώνεται στα τέλη του Δεκεμβρίου και πλέον χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία ενδιαφέρονται να προωθήσουν τις υποψηφιότητες δικών τους προσώπων. Το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει τον SSM θα έχει πολλές εξουσίες, αφού θα επιβλέπει τις 118 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης με ενεργητικό που φτάνει τα 21 τρισ. ευρώ. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι ιδιαίτερα έντονο σε χώρες όπως η Ιταλία, αλλά και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο SSM έχει συγκεντρώσει στο παρελθόν πολλές φορές τα πυρά της Ιταλίας, καθώς οι τράπεζες της χώρας έχουν ζητήσει πιο ελαστική μεταχείριση στην προσπάθεια να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.

Την ίδια στιγμή, οι πιο ισχυρές δυνάμεις και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις καθώς ετοιμάζουν, όπως όλα δείχνουν, τις δικές τους υποψηφιότητες για άλλες κορυφαίες θέσεις, χωρίς να φαίνεται να έχουν προωθήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, κάποιο πρόσωπο για την ηγεσία του SSM.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία εξεύρεσης προσώπου που θα αναλάβει τον SSM, ενώ προς το παρόν κανείς υποψήφιος δεν έχει εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον του. Πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν μεταξύ άλλων τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής ή ΕΒΑ, τον Ιταλό Αντρεα Ενρια, και τον συμπατριώτη του Ιγκνάσιο Αντζελόνι, ο οποίος είναι ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του SSM.

Εχει ακουστεί επίσης το όνομα της δεύτερης στην ιεραρχία στην κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας Σάνον Ντόνερι και του στελέχους της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Γιαν Σίζμπραντ.

Η υποψηφιότητα της Ντόνερι πάντως δεν φαίνεται τόσο ισχυρή με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας και αφεντικό της, ο Φίλιπ Λέιν, εποφθαλμιά τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ. Τη θέση αυτή κατέχει σήμερα ο Πέτερ Πράετ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι.

Η Γερμανία από την πλευρά της αναμένεται ότι θα θέλει να διεκδικήσει με μεγάλες αξιώσεις την ίδια την προεδρία της ΕΚΤ, καθώς η θητεία του Μάριο Ντράγκι λήγει μέσα στο 2019. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για τη θέση.