Φρένο στις διαθέσεις του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη να αυξήσει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος βάζει ο προϊστάμενός του υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν μήνα ο Μανώλης Παναγιωτάκης με δηλώσεις του στη διάρκεια του συνεδρίου του «Economist» ήγειρε ζήτημα αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας επικαλούμενος την επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους από την άνοδο των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, αλλά και των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα που είναι υποχρεωμένη να αγοράζει η εταιρεία λόγω των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής.

Χθες ο Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ξέκοψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Επισήμανε ότι σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης αποκλιμακώνεται η «χρέωση προμηθευτή» ωφελώντας τη ΔΕΗ με 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη χρέωση είχε θεσπιστεί κι επιβάρυνε όλες τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ισοσκελιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Αυτή η μείωση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση της χρέωσης προμηθευτή, «δημιουργεί ένα σημαντικό περιθώριο για την τιμολογιακή πολιτική, ακυρώνοντας κάθε συζήτηση για αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με πληροφορίες, το πενταετές στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε για τη ΔΕΗ η εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company κι έφεραν «ΤΑ ΝΕΑ» στο φως της δημοσιότητας το Σάββατο 14 Ιουλίου προβλέπει πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. ευρώ στα κέρδη της επιχείρησης από την τιμολογιακή πολιτική. Χωρίς να κάνει σαφή αναφορά στον τρόπο επίτευξης του στόχου, πληροφορίες θέλουν τη δημόσια επιχείρηση να προσανατολίζεται στη μείωση ή και την κατάργηση των εκπτώσεων συνέπειας που χορηγεί. Η ΔΕΗ υπενθυμίζεται ότι κάνει έκπτωση 15% στους λογαριασμούς ρεύματος για τους πελάτες που αποπληρώνουν εγκαίρως τις οφειλές τους και επιπλέον 6% σε όσους προπληρώνουν όλο το ποσό της ετήσιας κατανάλωσης.

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης με δηλώσεις του στις 26 Ιουνίου, στο περιθώριο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας για την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων, είχε συνδέσει την τύχη των εκπτώσεων με την πορεία της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για θετικά αποτελέσματα στο μέτωπο των ανείσπρακτων λογαριασμών εκτιμώντας με τον τρόπο αυτό πως δεν θα χρειαστούν παρεμβάσεις στην εκπτωτική πολιτική.