Θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα ίδρυσε ο γερμανικός όμιλος OHB, που ειδικεύεται στην κατασκευή συστημάτων διαστημικής τεχνολογίας και βιομηχανικών προϊόντων.

Είναι η εταιρεία με την οποία το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει υπογράψει από τον περασμένο Δεκέμβριο «Μνημόνιο Συνεργασίας», με στόχο, εκτός των άλλων, την υλοποίηση προγράμματος κατασκευής 11 μικροδορυφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 23,9 εκατ. ευρώ.

Η παραίτηση Κριμιζή

Μάλιστα, το συγκεκριμένο μνημόνιο υπεγράφη πριν καν συσταθεί ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ), ενώ το «πρόγραμμα των μικροδορυφόρων» αποτέλεσε έναν από τους σημαντικούς λόγους παραίτησης του πρώτου προέδρου του, του Δρος Σταμάτη Κριμιζή.

Ο έλληνας ακαδημαϊκός και διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός – ερευνητής και συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, αποχώρησε από τον ΕΛΔΟ μόλις ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του!

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει ο κ. Κριμιζής, το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων δημοσιοποιήθηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκο Παππά, προτού ιδρυθεί ο ΕΛΔΟ!

«Ολη η διαδικασία κινήθηκε από το υπουργείο και τους υπαλλήλους του, που έχουν καλές σχέσεις με μικροεπιχειρήσεις, χωρίς να γίνει γνωστό πώς κατέληξαν στα 23,9 εκατ. ευρώ, καθώς δεν μας παρουσίασαν κάποιο σχέδιο συγκεκριμένο.

»Ζητήσαμε μία παρουσίαση και αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε μία βασική μελέτη, με προδιαγραφές, υποδομές, αποτέλεσμα, προϊόντα, χρονοδιάγραμμα. Ηταν απλώς δύο σελίδες ενός δελτίου Τύπου που είχε σταλεί στο ΕΣΠΑ, το οποίο είχε απαντήσει “καλή ιδέα φέρτε μας λεπτομέρειες”. Λεπτομέρειες δεν υπήρχαν… », είχε καταγγείλει ο κ. Κριμιζής, προσθέτοντας: «Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΔΟ (σ.σ. Ο διάδοχός του) είναι συγχρόνως και διευθύνων σύμβουλος του Hellas-Sat/Arabsat, ο νέος διευθύνων σύμβουλος έχει σχέση με τους μικροδορυφόρους, όπως και δύο άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σχετίζονται με το ίδιο πρόγραμμα».

Η OHB Hellas

Πάντως, η γερμανική εταιρεία OHB ανήγγειλε επισήμως τη λειτουργία της στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της OHB Hellas.

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η στρατηγική απόφαση της εταιρείας μας αποτελεί το επιστέγασμα του Μνημονίου Συνεργασίας, που υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2017 εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της γερμανικής εταιρείας OHB SE, κ. Fritz Merkle.

Η OHB Hellas ξεκινά τη λειτουργία της, έχοντας εγκαταστήσει την έδρα της στο Μαρούσι και έχοντας στελεχωθεί με τους πρώτους εργαζόμενους.

»Για την έναρξη δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά της OHB Hellas, η Δρ. Κατερίνα Πανοπούλου, Managing Director της εταιρείας, δήλωσε: Η δημιουργία της OHB HELLAS θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους Έλληνες μηχανικούς να εργαστούν στη διαστημική βιομηχανία στην Ελλάδα. H OHB HELLAS προτίθεται να συμβάλει στην επιστροφή στην χώρα μας των καταρτισμένων επιστημόνων και μηχανικών, που εργάζονται στο εξωτερικό. Η πρόκληση για όλους μας είναι μεγάλη. Είναι ευθύνη μας, η OHB Hellas να γίνει ένα από τα εξειδικευμένα κέντρα στην Ευρώπη στον χώρο της διαστημικής τεχνολογίας. Στόχος μας είναι η OHB Hellas να αποτελέσει το επόμενο «success story», ως μία βιώσιμη και διαρκώς αναπτυσσόμενη εταιρεία.

Ο Dr. Lutz Bertling, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της OHB SE, ανέφερε:Με την έναρξη λειτουργίας της OHB Hellas, κάνουμε ένα λογικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου μας και την ισχυροποίηση της θέσης μας, ως μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία Αεροναυπηγικής και Τηλεματικής. Η αποστολή της OHB Hellas δεν είναι μόνον η υποστήριξη σημαντικών μελλοντικών ελληνικών προγραμμάτων ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα, αλλά και η δυνατότητα να δρα ως αρμόδιο κέντρο του Ομίλου OHB».

Σημειώνεται, ότι ο όμιλος OHB, με έδρα τη Βρέμη της Γερμανίας, δραστηριοποιείται στην κατασκευή συστημάτων διαστημικής τεχνολογίας και βιομηχανικών προϊόντων, απασχολώντας περίπου 2.500 εργαζόμενους».