Πνιγμένοι σε φόρους και εισφορές, οι Ελληνες χρειάζεται να δουλεύουν 198 ημέρες τον χρόνο μόνο και μόνο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς ένα κράτος το οποίο παρέχει τις χειρότερες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας μεταξύ των 35 χωρών – μελών του ΟΟΣΑ. Παράγουμε όμως υπερπλεονάσματα…

Η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνεται στα χρόνια των Μνημονίων. Οπως αποδεικνύει όμως η έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ), την τελευταία τριετία το εκρηκτικό μείγμα φόρων και εισφορών χτύπησε κόκκινο, με αποτέλεσμα ο μέσος Ελληνας φέτος να πρέπει να δουλέψει 50 ημέρες για να πληρώσει τους άμεσους φόρους, 67 ημέρες για τους έμμεσους και 81 ημέρες για τις κοινωνικές εισφορές. Κάπως έτσι, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας φέτος είναι η 18η Ιουλίου (από την 6η Ιουλίου το 2017) ή 50 μέρες παραπάνω σε σχέση με το 2009. Από τις 19 Ιουλίου, φέτος οι Ελληνες θα μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα δαπανήσουν το εισόδημά τους, αν περισσεύει κάτι μετά την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών διαβίωσης. Μέχρι τότε δουλεύουμε μόνο για την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα μεγέθη προκαλούν ίλιγγο

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι αυτά τα οποία καταδεικνύουν το μέγεθος της άνευ προηγουμένου υπερφορολόγησης των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα με αυτά, το άθροισμα άμεσων και έμμεσων φόρων, φόρων κεφαλαίου και κοινωνικών εισφορών από το 2010 έως και το 2014 ακολουθούσε φθίνουσα πορεία, με την ύφεση προφανώς να διαδραματίζει καθοριστικό, αλλά όχι πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τα 77,086 δισ. ευρώ των συνολικών φορολογικών εσόδων το 2010, το κοντέρ του 2014 έγραψε συνολικά έσοδα 69,671 δισ. ευρώ.

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων πρώτα στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ 24%, σταδιακή κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά, αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα και τσιγάρα, επιβολή νέων φόρων και τελών από τον καφέ έως το Ιντερνετ και τη διαμονή στα ξενοδοχεία) αλλά και στην άμεση (μείωση αφορολογήτου, νέες κλίμακες φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης) και κυρίως οι δραματικές επιβαρύνσεις σε όρους εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έχουν στ

Δείτε αναλυτικά στοιχεία στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ