Τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα πέτυχε η διοίκηση της Aegean Airlines δρομολογώντας την απόκτηση 42 καινούργιων αεροσκαφών από την Airbus μέχρι το τέλος του 2025.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης και ο CEO της Airbus Dr. Tom Enders προχώρησαν χτες στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση 30+12 αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo, συνολικής αξίας περίπου 5 δισ. δολαρίων. Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την Airbus για την «αγορά του αιώνα» έγινε παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη (ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί όπως είχε προγραμματιστεί), του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, βουλευτών και αρκετών επιχειρηματιών. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν στις οθόνες της τελετής μέσω βίντεο εμφανίστηκε ο προσφάτως εκλιπών ιδρυτής της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης.

Οπως ανακοίνωσε ο Ευτύχης Βασιλάκης, με τον νέο τύπο αεροσκαφών, η ελληνική αεροπορική εταιρεία, εκτός των άλλων, θα εξασφαλίσει την κάλυψη μεγαλύτερων αποστάσεων, απλώνοντας το δίκτυο των δρομολογίων της σε απομακρυσμένους προορισμούς της Ρωσίας, στο Πακιστάν, αλλά και στη Δυτική και Νότια Αφρική.

Ειδικότερα, η συμφωνία με την Airbus αφορά την παραγγελία 30 αεροσκαφών δύο τύπων της οικογένειας A320neo (Α320neo και A321neo), με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 12 αεροσκάφη. Επίσης, περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 10 αεροσκάφη της μεγαλύτερης έκδοσης Α321neo με δυνατότητα αύξησης του αριθμού τους μέσω περαιτέρω μετατροπής μέρους της παραγγελίας από Α320neo σε Α321neo. Τα αεροσκάφη Α320neo με κινητήρες τεχνολογίας νέας γενιάς και Sharklets παρέχουν εξοικονόμηση έως 15% στην κατανάλωση καυσίμου, εξασφαλίζουν μείωση των εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τον τύπο και τις προδιαγραφές πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλαδή, από 1 – 2 ώρες επιπλέον πτήσης). Ακόμα, τα αεροσκάφη μπορούν να φορέσουν δύο τύπους κινητήρων, είτε της Pratt & Whitney (PW1100G-JM), είτε της CFM International (LEAP-1A).

«Η ομοιογένεια που προσφέρουν αυτά τα αεροσκάφη, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, την κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης και την πιο ευρύχωρη καμπίνα, καθιστούν την οικογένεια A320neo την καλύτερη επιλογή για τις αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aegean», ανέφερε από την πλευρά του ο CEO της Airbus Dr. Tom Enders.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης ανακοίνωσε τη δημιουργία στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου πιλότων, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Το νέο κέντρο θα καλύπτει έκταση 12.000 τ. μ., θα διαθέτει δύο εξομοιωτές πτήσεων και θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Επίσης, η Aegean θα χρηματοδοτήσει τις υποτροφίες 100 πιλότων.