Για περίπου μία πενταετία μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου οι δεσμεύσεις δίνουν ηχηρό «παρών». Μεταρρυθμίσεις διαρκείας υπό ασφυκτικό έλεγχο. Στην έκθεση συμμόρφωσης μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:

– Οι κατασχέσεις θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες έως το 2021.

– Τον Ιούλιο, θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το νέο πλάνο πλήρους εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Το 2019 θα γίνει έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

– Θα υπάρξει πλήρης στελέχωση της ΑΑΔΕ, με στόχο 13.322 υπαλλήλους στο τέλος του 2021.

– Εως το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο.

– Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό. Εως τις 31 Μαΐου είχαν γίνει 4.349, εκ των οποίων 2.079 μόνο τον Μάιο. Με βάση τα στοιχεία έως τις 25 Μαΐου, έχουν προγραμματιστεί για φέτος 9.458 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

– Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2021.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, από την 1η Ιουλίου 2018 μεταφέρεται η ΓΑΙΟΣΕ, η οποία ελέγχει τα ακίνητα και το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ, στο Υπερταμείο, όπως άλλωστε και το ΟΑΚΑ προς τα τέλη του 2018, αφού πρώτα μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία. Η πώληση των ΕΛΠΕ θα ακολουθήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Στον τομέα της ενέργειας οι θεσμοί επανέρχονται στο θέμα της απελευθέρωσης, αναφέροντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας προχωρούν και το 2018. Λένε μάλιστα ότι οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να διεξάγονται μέσω του συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2019 θα επαναξιολογηθεί το σύστημα και εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενδεχομένως να υπάρξουν νέα μέτρα. Επίσης, αναφορικά με το target model για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2019.