Οι τίτλοι τέλους που έριξε χθες από το Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα ήχησαν σαν… γλυκιά μελωδία στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της κρίσιμης αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup. Στη σκιά της εσωτερικής πολιτικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση για τη συμφωνία των Πρεσπών, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει ως χαρμόσυνο νέο μια ικανοποιητική ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ο Πρωθυπουργός είναι σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ στο παρασκήνιο έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους θεσμούς και τους κρίσιμους παράγοντες σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη. Παράλληλα, έχει κάνει τις κινήσεις που απαιτούνται στην τωρινή κρίσιμη φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, αν και δεν ανακοινώνονται πιθανές τηλεφωνικές του επαφές, ώστε να εξασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκλαμβάνουν ως ιδιαίτερα θετικό το σήμα που στέλνεται από την πλευρά των θεσμών ότι το ζήτημα της Ελλάδας πρέπει να κλείσει πάση θυσία και μάλιστα άμεσα. Και ειδική μνεία γίνεται στη φράση της Μέρκελ, «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα στο Εurogroup», αλλά και στην επισήμανσή της ότι «έτσι όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων».

To θέμα της Ελλάδας ετέθη και στη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ κατά τις πληροφορίες ανώτερων κυβερνητικών παραγόντων, στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα υπάρξει συνολική συμφωνία που θα αφορά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και το ύψος της τελικής εκταμίευσης των δανείων, τη ρύθμιση του χρέους και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η συνολική λύση θα είναι αξιόπιστη για τις αγορές, για τους δανειστές που επιθυμούν να υπάρξουν οι αναγκαίες διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο τής δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα είναι και ωφέλιμη για την Ελλάδα και τους πολίτες της.

«Μέχρι να υπάρξει τελική και συνολική συμφωνία δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε» λένε κυβερνητικά στελέχη που επενδύουν πολιτικά στην απόφαση του Eurogroup για την αλλαγή και του κλίματος στην κοινωνία, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, και με αυτή θα ξεκινήσει επικοινωνιακή αντεπίθεση για το τέλος των μνημονίων και της καλής και βιώσιμης λύσης για το χρέος.