Οι ελληνικές προσδοκίες από το προσεχές Eurogroup ενδέχεται να διαψευστούν κυρίως λόγω Βερολίνου, γράφει η Handelsblatt, σύμφωνα με την Deutche Welle.

Στο επικείμενο Eurogroup της Πέμπτης (21 Ιουνίου) αναφέρεται ρεπορτάζ της Handelsblatt, η οποία επιχειρεί ν’ αναλύσει τις παραχωρήσεις που ενδέχεται ν’ αποσπάσει η Ελλάδα από τους εταίρους της.

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ κάνει λόγο για «παζάρεμα μέχρι τέλους» και προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η συνάντηση (σ.σ. των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης) ενδέχεται να ολοκληρωθεί με απογοητευτικό τρόπο για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κυρίως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Oλαφ Σολτς αντιτίθεται σε υπερβολικά εκτεταμένες παραχωρήσεις». Oπως υπενθυμίζει η HB, υπό συζήτηση βρίσκεται η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα για διάστημα έως και 15 χρόνια.

«Ωστόσο η Γερμανία πατάει φρένο και δεν είναι μόνη της σ’ αυτό εντός του Eurogroup, λένε ευρωπαίοι διπλωμάτες», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το πρωί της Πέμπτης συνέρχεται για τελευταία φορά το Euroworking Group. Εάν δεν προκύψει συμβιβασμός εκεί «τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν μακρά νυχτερινή διάσκεψη».

Η Handelsblatt αναγνωρίζει στην ελληνική κυβέρνηση πως έπραξε ότι ήταν σε θέση να κάνει «προκειμένου να καταστήσει πολιτικά εφικτή την ελάφρυνση του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε και πέρασε στο κοινοβούλιο το τελικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Και η επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης με τη Μακεδονία για την ονομασία ενδέχεται να βοηθήσει τον Τσίπρα. Ναι μεν όλοι οι εμπλεκόμενοι διαψεύδουν ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός. Ομως με τη συμφωνία στο ονοματολογικό, η οποία επιδοκιμάζεται ευρέως στη Δύση, ο Τσίπρας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ρεαλιστής πολιτικός».